Умора и депресия – какво се опитва да ни каже тялото? 

Sarita+

За нормална функция на щитовидната жлеза

29.98 лв.

Sarita+

За нормална функция на щитовидната жлеза
Sarita+ подкрепя нормалната функция на щитовидната жлеза и се бори със симптомите на хипотирeоидни състояния като наддаване на тегло, умора, депресия, като нормализира нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

29.98 лв.

 • Умора и депресия? Кога да обърнем внимание? 
 • Кои медицински състояния се свързват с умора и депресия? 
 • Кога да потърсим специализирана помощ? 
 • Какви симптоми показват нарушена функция на щитовидната жлеза? 
 • Стъпки, които подпомагат здравето на щитовидната жлеза и симптомите в следствие на дисфункцията ѝ. 

Временните пристъпи на умора и депресия са донякъде очаквани в заетото ни и стресово ежедневие. Това не означава, че трябва да игнорираме, когато се чувстваме така особено ако е за по-дълго време. Умората и депресията могат да са резултат от различни фактори. Важно е да знаем кои могат да са те, за да знаем как да действаме. 

Когато сме затрупани с работа и постоянни задължения, неизбежно започваме да усещаме промени в настроението. Понякога се сблъскваме и с хронична умора и депресия. Понякога това е напълно нормално и очаквано състояние, което е временно. Независимо от това специалистите настояват да обърнем сериозно внимание на тези състояния, тъй като при превръщането им в хронични могат да имат сериозни последствия за здравето ни.  

Кои са най-често срещаните прични: 

 • Хроничен стрес. Хроничният стрес може да има сериозно влияние върху физическото и психическото здраве. Когато нивата на стрес остават повишени за дълго време, тялото може да се претовари, което води до умора, и допринася за развитието на депресия. 
 • Лекарства. Някои лекарства (антидепресанти, антихистамини, бета-блокери и опиоиди) имат странични ефекти като умора и депресия. Ако подозирате, че приеманото от вас лекарство може да допринася за тези симптоми, е важно да обсъдите притесненията си с лекар. Специалистите могат да коригират дозата или да предпишат алтернативно лекарство, което е по-малко вероятно да причини тези нежелани реакции. 
 • Хормонален дисбаланс. Промени в нивата на хормоните като тези по време на менопауза, бременност или при хормонален дисбаланс могат да повлияят на настроението и нивата на енергия. При мъже намалените количества на тестостерон могат да са причината за чувството на депресия и умора в ежедневието. 
 • Дехидратация. Водата играе ключова роля за здравето ни. Регулира температурата на тялото ни и подпомага транспорта на хранителните вещества към клетките. Дехидратацията особено по време на топлите месеци може да предизвика умора, замъглено мислене и промени в настроението. Добрата хидратация е важна целогодишно. 
 • Липса на сън. Качественият сън е ключов за здравето ни и липсата му може сериозно да повлияе на нивата на енергия и настроението. Липсата на сън не води директно до депресия, но повишава риска за нея и може да я влоши. 

Симптоми като умора и депресия често са резултат от различни заболявания. Тези състояния са голяма трудност за тези, които страдат от тях [1]. Обикновено не се сещаме да свържем умората и депресията с конкретно заболяване. Въпреки това е важно е да сме наясно, кои заболявания могат да ги причинят, за да знаем какво да направим за здравето си. 

 • Хронични заболявания. Хронични заболявания, като множествена склероза, фибромиалгия и ревматоиден артрит могат да доведат до сериозни нарушения в съня и да причинят умора през деня. Това значително увеличава и риска от развитие на депресивни състояния [2]
 • Психични разстройства. Психични разстройства като биполярно разстройство и шизофрения могат да предизвикат чувство на умора и промени в настроението, мисленето и поведението. 
 • Нарушена функция на щитовидната жлеза. Нарушената функция на щитовидната жлеза е още една фактор, който може да доведе до умора и депресия. Тази жлеза играе ключова роля в регулирането на метаболизма чрез производството на щитовидни хормони. Промени във функцията ѝ водят до състояния на хипо- и хипертиреоидизъм. При хипотиреоидизъм, например, функцията на щитовидната жлеза е намалена. Това обикновено води до умора, летаргия, затруднения в концентрацията и депресивни състояния.

Щитовидната жлеза участва в контрола на много процеси в човешкото тяло. Това включва регулирането на метаболизма и производството на енергия, както и функционирането на различни органи. Когато тя не работи правилно, могат да се появят различни симптоми, като умора, летаргия и затруднена концентрация, лошо настроение, напълняване. Понякога симптом може да бъде и появата на депресия.  

Хипотиреоидизмът може да предизвиква загуба на коса, наддаване на килограми, проблеми с паметта и суха кожа. Също така и симптоми като студени крайници и констипация. Нередовният менструален цикъл при жените и усещането за постоянна нервност са също чести признаци. При хипотиреоидизъм много често има умора, която е необяснима от други причини.  

Разпознаването на тези симптоми дава възможност за ранна диагностика и правилно лечение. При продължителни или сериозни симптоми е важна консултацията с лекар. Лекарят ще ви насочи към необходимите кръвни изследвания, които да определят нивата на щитовидните хормони и да насочат към подходяща терапия. 

Забързаните темпове на днешния живот често ни подвеждат да пренебрегваме симптомите на умора и депресия. Приемаме ги като нормална част от живота ни. Често не се вслушваме в сигналите, които тялото ни изпраща. Важно е да запомним, че когато тези симптоми продължават да се появяват, е необходимо да се обърнем към професионална помощ. 

Справянето с хроничния стрес, умората и депресията може да се случи чрез различни методи. Те се делят на две основни групи – психологически и медицински. Психологическите подходи включват терапии като когнитивно-поведенческа терапия и психотелесни методи, които са полезни при състояния като умора, депресия и летаргия [4]

Трябва да потърсим медицинска помощ, когато към тези симптоми се включат и определени физиологични симптоми. Промени като запек, проблеми с кожата и теглото често са свързани с хипофункция на щитовидната жлеза. Кръвните изследвания са най-бързият начин за откриване на евентуални нарушения в тялото ни. В такива случаи с помощта на лекар се прави план за лечение. Той обикновено включва лечение с медикаменти и промени в начина на живот. 

Щитовидната жлеза е важна за цялостното здраве на нашето тяло. Тя е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в тялото и е отговорна за редица важни функции. Те включват регулиране на метаболизма, поддържане на растежа и развитието и баланс на енергийните нива. Нейното правилно функциониране изисква специални грижи и превантивни мерки.  

Съветите на специалистите насърчават да се придържаме към здравословно хранене, редовна физическа активност и да суплементираме. Тези стъпки са важни за правилната функция на щитовидната жлеза. 

 • Редовни упражнения. Кардио упражнения като ходене, бягане или плуване са полезни за справяне със симптомите на понижена функция на щитовидната жлеза като липса на енергия и умора. Силовите упражнения пък са полезни при ускоряване на метаболизма. 
 • Суплементация. Често е трудно да си добавим всички важни микроелементи и витамини само чрез храненето. Не всички плодове и зеленчуци са достъпни целогодишно, а в забързаното ежедневие разнообразното хранене е предизвикателство. Това може да доведе до дефицити, които имат негативни ефекти върху здравето ни. Тук влиза и ролята на суплементацията.  

При хипофункция на щитовидната жлеза и симптомите на депресия, умора и летаргия можем да подкрепим организма със Сарита+. Този продукт специфично се насочва към подобряване на функцията на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм. Активните ѝ съставки подпомагат производството на щитовидни хормони. Това подпомага правилното действие на функциите на тялото. 

Съставът на Сарита+ подпомага справянето с най-често срещаните симптоми на хипофункция на щитовидната жлеза като умората и депресията и благоприятства справянето на организма с тези предизвикателства. Комплексната му формула предлага цялостна грижа за хората с понижена функция на тази важна жлеза. 

 • Здравословно хранене. Микроелементи като селен и цинк са важни за поддържане на функцията на щитовидната жлеза. Те се съдържат в храни като стриди, морски дарове, бобови и млечни продукти. Храненето с повече плодове и зеленчуци също е важно за здравето на щитовидната жлеза. Също така някои конкретни плодове и зеленчуци имат доказано действие върху щитовидната жлеза. Пример за това е спанакът. Той съдържа висока концентрация на йод, витамини А и К. Изследвания показват, че консумацията на спанак може да подобри функцията на щитовидната жлеза и да помогне за поддържането на оптималните нива на тиреоидните хормони. Броколите са богати на фолиева киселина и витамин C, също важни за здравето на щитовидната жлеза.  

Пример за плод с благоприятно действие върху щитовидната жлеза е кайсията. Тя е източник на витамин A, който е важен за функцията ѝ. Ябълките са богати на фибри и витамин C. Бромелаинът има роля за поддържането на здрава щитовидна жлеза. Ананасът е богат източник на този ензим. 

Към храните, полезни за здравето на щитовидната жлеза, влизат и много ферментирали храни. Храни като кисело мляко и ферментирали зеленчуци влияят положително на щитовидната жлеза. Освен за щитовидната жлеза те са полезни и за здравето на чревната микрофлора, както и за силна имунна система [5].

_________________________________________________________________________ 

 • Има различни причини за поява на умора и депресия, но възможна причина може да е и дефицит на някой микроелемент. Един от най-честите дефицити, който се свързва с тези симптоми е дефицитът на витамин D. Липсата му се свързва със симптоми като необяснима умора, усещане за тъга, влошен сън и мускулна слабост. 
 • Щитовидната жлеза произвежда хормоните трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4), които участват в множество функции в тялото. Най-често при кръвни тестове за здравето на щитовидната жлеза освен изследване на нивата на Т3 и Т4, се изследват и нивата на тироид-стимулиращ хормон (TSH). Той не се произвежда от щитовидната жлеза, а от хипофизата – друга жлеза, която се намира в черепа. TSH регулира функциите на щитовидната жлеза и е най-чувствителният показател за оценка на щитовидната жлеза. 
 • Ако симптомите са само психологични, тогава на помощ идват когнитивно-поведенчески и други психологически подходи. Ако симптомите включват и физиологични промени като тези при дисфункция на щитовидната жлеза, трябва да се консултираме с лекар. 

_________________________________________________________________________ 

 1. Malhi GS, Mann JJ. Depression. Lancet. 2018 Nov 24;392(10161):2299-2312. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31948-2. Epub 2018 Nov 2. Major depression is a common illness that severely limits psychosocial functioning and diminishes quality of life. In 2008, WHO ranked major depression as the third cause of burden of disease worldwide and projected that the disease will rank first by 2030.1 In practice, its detection, diagnosis, and management often pose challenges for clinicians because of its various presentations, unpredictable course and prognosis, and variable response to treatment. 
 1. Chmielewski, G., Majewski, M. S., Kuna, J., Mikiewicz, M., & Krajewska-Włodarczyk, M. (2023). Fatigue in Inflammatory Joint Diseases. International journal of molecular sciences, 24(15), 12040. https://doi.org/10.3390/ijms241512040. Fatigue is a prevalent symptom in various rheumatic diseases, such as rheumatoid arthritis, psoriatic arthritis, and ankylosing spondylitis. It is characterised as a subjective, enduring feeling of generalised tiredness or exhaustion, impacting the patient’s life quality and exacerbating disability. The fatigue nature is multifaceted, encompassing physiological, psychological, and social factors, and although the exact cause of inflammatory joint diseases is not fully understood, several factors are believed to contribute to its development. Despite high prevalence and importance, the symptom is often underestimated in clinical practice. 
 1. Selim Shahjada , Mustari Marufa , Khan Tawshique Ahmed , Kamrul-Hasan ABM. 2024. Аpproach to management of hypo and hyperthyroidism in Bangladesh: a nationwide physicians’ perspective survey, Frontiers in Endocrinology, 14; DOI=10.3389/fendo.2023.1322335. Among these disorders, hypothyroidism, whether subclinical or overt, is the most common, especially among women. Hypothyroidism initially manifests as an increase in serum TSH concentration along with normal serum free T4 and tri-iodothyronine (T3) concentrations (subclinical hypothyroidism), which is followed by a decrease in serum free T4 concentration. On the other hand, the major biochemical abnormality in hyperthyroidism is initially a suppressed TSH concentration along with a normal serum total T4 concentration (subclinical hyperthyroidism), which is followed by an increased serum total T4 concentration (overt hyperthyroidism). 
 1. Νakao, M., Shirotsuki, K., & Sugaya, N. (2021). Cognitive-behavioral therapy for management of mental health and stress-related disorders: Recent advances in techniques and technologies. BioPsychoSocial medicine, 15(1), 16. https://doi.org/10.1186/s13030-021-00219-w. Cognitive–behavioral therapy (CBT) helps individuals to eliminate avoidant and safety-seeking behaviors that prevent self-correction of faulty beliefs, thereby facilitating stress management to reduce stress-related disorders and enhance mental health. The present review evaluated the effectiveness of CBT in stressful conditions among clinical and general populations, and identified recent advances in CBT-related techniques. 
 1. Babiker, A., Alawi, A., Al Atawi, M., & Al Alwan, I. (2020). The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudanese journal of paediatrics, 20(1), 13–19. https://doi.org/10.24911/SJP.106-1587138942. Thyroid hormones are essential for normal growth and development in children. Nutritional factors are closely related to thyroid dysfunction due to deviation from normal physiology of the gland. Iodine, a main constituent of thyroid hormones (T3 and T4), deficiency is one of the commonest causes of hypothyroidism in children and adults, worldwide. Other micronutrients, such as Cruciferous vegetables, Pearl Millet, Soy products and Cassava, were also attributed to cause thyroid dysfunction. Environmental factors, namely, contamination of water with goitrogens could also contribute to the aetiology of goitre in some endemic areas. Dietary advice and avoidance of excessive use of goitrogens in diet are part of guidance on nutritional safety that needs to be established, especially in the areas of endemicity. 

Доказани методи да подобрим зрението си с д-р Апостолова 

Победители от XXV Юбилейна Национална конференция за педиатри и ОПЛ

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.