Подут корем и дискомфорт – вижте възможните причини

Сара Тунчева

Estocal

Хранителна добавка за лактозна непоносимост

29.98 лв.

Estocal

Хранителна добавка за лактозна непоносимост
Редуцира симптомите на лактозна непоносимост като подуване, газове, коликообразни болки и диария.

29.98 лв.

Сара Тунчева
Доктор

 • Причини за подут корем и дискомфорт
 • Лактозната непоносимост като причина за подут корем и дискомфорт
 • Списък с храни които имат скрито количество лактоза
 • Как да се справим със симптомите на лактозна непоносимост?

Неизвестно на повечето хора, лактозата се използва в шокиращо количество храни, лекарства (включително противозачатъчни), витамини и добавки. Тя действа като пълнител или основа която подобрява текстурата и консистенцията на храните в която се използва. При лекарствата, то подобрява бионаличността на лекарството и вкуса на бързоразтворимите таблетки.

Това са някои от храните, в които можете да откриете скрито количество лактоза. Важно е да се отбележи, че в списъка с алергени, лактозата често се посочва като „мляко“ или „модифицирано мляко“ и обикновено се посочва към края на списъка със съставките.

 • Колбаси и други преработени меса
 • Картофен чипс (особено с вкус на барбекю, кетчуп, сметана и лук, и кисели краставички)
 • Инстантни картофени пюрета
 • Замразени храни
 • Сосове и дресинг за салата
 • Супи
 • Пици
 • Продукти съдържащи брашно
 • Зърнени закуски + гранола
 • Дъвки
 • Нутела (и нуга)
 • Разтворимо кафе
 • Изкуствени подсладители
 • Маргарин
 • Глазури
 • Консервирана риба тон
 • Пастети

Ако искате да избегнете необходимостта внимателно да разглеждате съставките на любимите ви храни, най-добре е да използвате продукти като Estocal или да потърсите кашерни и вегански продукти.

Подуването и дискомфортът са широко разпространени проблеми, които засягат милиони хора по света. От краткотраен дискомфорт след обилно хранене до постоянно подут корем, което пречи на ежедневните дейности, тези симптоми могат значително да повлияят на качеството на живот.

Подуването, характеризиращо се с усещане за пълнота или стягане в корема, често придружено от газове, може да бъде както физически, така и емоционално натоварващо. Дискомфортът, вариращ от леко дразнене до остри болки, може да наруши ежедневните задачи, социалния ни живот и дори съня.

Независимо дали се дължи на избор на диета, медицински състояния или други фактори, разбирането на причините зад подуването на корема и дискомфорта е важно за ефективното управление и облекчение. Ще ви разкажем за различните фактори, които допринасят за тези симптоми и потенциалното решение, предлагано от специален продукт както Estocal.

Подутия корем и дискомфортът могат да се получат от различни фактори, много от които са свързани с диета, хормонални промени и храносмилателно здраве. Разбирането на тези причинители е от съществено значение за ефективното управление на симптомите.

Няколко стомашно-чревни състояния също могат да допринесат за подуване и дискомфорт. Синдромът на раздразнените черва (СРЧ) е често срещано заболяване, засягащо дебелото черво. Характеризира се със симптоми като коремна болка, подуване на корема, газове и промени в навиците на червата. Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГРБ) възниква, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода. Причинява симптоми като киселини, болка в гърдите и подуване на корема.

Цьолиакията е автоимунно разстройство, предизвикано от консумацията на глутен. Може да доведе до подуване на корема, коремна болка, диария и други храносмилателни проблеми при хора, които са чувствителни към глутен. Подуване на корема и дискомфорт може да е наличен и при хора, които имат по-лека форма на глутенова непоносимост, която не е свързана с цьолиакията.

Запекът е друг често срещан виновник зад подуването и дискомфорта. Когато изпражненията станат твърди и трудни за преминаване, това причинява усещане за пълнота и дискомфорт в корема. За много жени подуването на корема и дискомфортът също могат да бъдат свързани с предменструалния синдром (ПМС). Хормоналните промени по време на менструалния цикъл могат да доведат до задържане на вода и подуване на корема в дните преди менструацията.

Лактозната непоносимост е състояние, характеризиращо се с неспособността на тялото да обработи лактозата. Това е захарта, съдържаща се в млечните продукти. За хора с непоносимост към лактоза, консумацията на храни, съдържащи я, може да доведе до различни храносмилателни симптоми, включително подуване на корема и дискомфорт. Около 65% от хората до някаква степен не могат да разграждат лактозата в млечните продукти. 

Когато хора с непоносимост към лактоза консумират млечни продукти, тялото няма ензима лактаза, необходим за разграждането на ѝ до по-прости захари за усвояване. В резултат на това несмляната лактоза преминава в дебелото черво, където взаимодейства с чревните бактерии. Това води до образуване на газове и ферментация. Процесът на ферментация може да причини подуване на корема, коремни спазми, газове и диария, обикновено настъпващи в рамките на 30 минути до 2 часа след консумация на лактоза.

Лактозната непоносимост може да се развие по няколко причини. Първичната непоносимост към лактоза е най-често срещаният тип. Причинява се от постепенно намаляване на производството на лактаза с възрастта, обикновено започвайки в юношеството или ранната зряла възраст. Вторичната непоносимост към лактоза може да възникне в резултат на увреждане на тънките черва, като например от инфекции, цьолиакия или други стомашно-чревни състояния. Освен това някои хора може да имат вроден лактазен дефицит – рядко генетично заболяване, присъстващо от раждането, което води до тежка непоносимост към лактоза от ранна детска възраст.

Първото нещо, което може да направите, за да намалите симптомите на лактозната непоносимост е да промените хранителните си навици:

 • Хората с непоносимост към лактоза често намират облекчение чрез намаляване или избягване на млечни продукти с високо съдържание на лактоза, като прясно мляко, меки сирена, сметана и сладолед.
 • Много хора с непоносимост към лактоза могат да понасят малки количества храни, съдържащи лактоза, без да изпитват значителни симптоми. Постепенното въвеждане на млечни продукти на по-малки порции и спазването на поносимостта на симптомите може да помогне на хората да идентифицират личните си прагове.
 • Някои млечни продукти са с естествено по-ниски количества на лактоза. Това са обикновено твърдите сирена. Някои хора могат да ги консумират без неприятни симптоми.
 • Изборът на млечни продукти без лактоза може да осигури алтернатива за тези, които желаят да продължат да ги  консумират, като същевременно минимизират дискомфорта. Тези продукти са третирани с ензим лактаза за разграждане на лактозата, което ги прави по-лесни за смилане.
 • Някои хора намират облекчение от симптомите на непоносимост към лактоза чрез включване на богати на пробиотици храни или добавки в диетата си. Пробиотиците съдържат полезни бактерии, които да помогнат за подобряване на здравето на червата и храносмилането. Някои пробиотични щамове могат да помогнат за намаляване на симптоми като подуване на корема и газове.

Понякога е трудно да се избегне консумацията на лактоза. Тя често се добавя в храни, които не са млечни. Лактоза може да се открие и в хлебни продукти, зърнени закуски и готови дресинги за салати. Лактазните добавки помагат за разграждането на лактозата в храносмилателната система. Такава добавка е Estocal, която съдържа ензима лактаза:

 • Приемането Estocal преди консумация на храни, съдържащи лактоза помага за нейното храносмилане. 
 • Чрез разграждането на лактозата, Estocal намалява неприятните симптоми след консумация на млечни продукти като подуване, газове, болки и диария.
 • Приема на тази добавка позволява да не се ограничавате толкова, за да избегнете коремния дискомфорт от лактозата

Консултацията с лекар може да бъде полезна при симптоми, които приличат на лактозна непоносимост:

 • Може да получите ясна диагноза при консултация с лекар. Съществуват няколко теста, които да докажат, че сте с лактозна непоносимост. Обикновено те се правят като пациента изпие концентрирано количество лактоза и се измерват показатели на кръвта или дъха ви.
 • Хората, които изпитват постоянни или тежки симптоми на непоносимост към лактоза, трябва да потърсят насоки от лекари като гастроентеролози или диетолози.
 • Лекарите могат да предоставят персонализирани препоръки, съобразени с индивидуалните нужди, да предлагат подкрепа при прилагането на диетични промени и стратегии за лечение. Често се препоръчват и добавки като Estocal, които да контролират симптомите след консумация на лактоза.

Въпреки че съществуват различни причини за подут корем и дискомфорт, си струва да обърнете внимание на това как консумирането на млечни продукти ви се отразява. Лактозната непоносимост засяга много хора и често е трудно да премахнем изцяло лактозата от диетата ни. Консултирайте се с лекар, как най-добре да подходите и вижте дали добавки като Estocal могат да ви улеснят и намалят дискомфорта ви.

________________________________________________________

 • Хората с непоносимост към лактоза могат безопасно да консумират краве мляко без лактоза или млечни алтернативи, които естествено не съдържат лактоза. Кравето мляко без лактоза, както и немлечните млека като кокосово мляко, соево мляко и бадемово мляко, са добри алтернативи на обикновеното краве мляко
 • Лактозната непоносимост може да се прояви със запек. Въпреки че се проявява предимно с диария, приблизително една трета се проявява със запек. При непоносимост към лактоза запекът е свързан с бактериите, които произвеждат метан в червата.
 • Подуването на корема е състояние, при което коремът ви се чувства пълен и стегнат, често поради газове. Хората могат да объркат подуването с други причини за по-забележим корем, като отпуснатост на коремната стена или отпусната кожа. Това е често срещано, особено сред по-възрастните жени и тези, които са имали деца.

_________________________________________________________

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.