Пет важни витамини, които укрепват защитните сили на организма

Мария Иванова

Apriben

За цялостна подкрепа на организма

49.98 лв.

Apriben

За цялостна подкрепа на организма
Apriben е предназначен за цялостна подкрепа на организма и естествените му защитни сили.

49.98 лв.

Мария Иванова
Доктор

За да функционира добре, имунната ни система се нуждае от редовен прием на 5 важни витамина. Научете повече за тях, за да сте сигурни, че организмът ви може да си осигури достатъчно добра защита срещу ежедневния стрес и заболяванията!

Тяхната роля е важна за поддържането на всички нормални функции в тялото. Има няколко витамина, които играят ключова роля за поддържането на добре функционираща имунна система – витамин C, витамин D, витамин Е, витамин B6 и витамин B17, познат още като амигдалин. Те подкрепят защитата на тялото и подпомагат възстановяването ни, ако се разболеем. Освен това, добрият имунитет има отношение към цялостния ни тонус. Когато имунната ни система работи добре, това ни помага да се чувстваме енергични и да поддържаме добро качество на живот. 
 
За да поддържаме нивата на тези важни витамини в организма си, е нужно ежедневно да се храним разнообразно. Въпреки това, дефицитите на витамини и на други важни нутриенти са често срещани в днешно време и причините за това са комплексни. Лоши хранителни навици, прибягване до силно органичаващи диети с цел отслабване, забързан начин на живот, който не ни позволява да планираме добре едно балансирано меню – това са някои от факторите, които често водят до хроничен недостиг на полезни вещества в организма. 

Когато сме под силен стрес за по-дълъг период от време, това доказано изчерпва ресурсите на тялото от витамини от B групата. Стресът освен това може да активира процеси, които да доведат до проблеми с усвояването на редица полезни вещества. Затова ако сме подложени на сериозно натоварване, ако ни измъчва хронична умора или ако тялото ни е изтощено от заболяване, е важно да подкрепим организма си и неговия имунен отговор. 

Тези пет важни витамина помагат да активираме естествените защитни сили на тялото, да подобрим тонуса и цялостната си физическа форма: 

Широко познат е като “универсален боец”. Към витамин C посягаме често, когато боледуваме и когато просто се чувстваме отпаднали. Този витамин е изключително мощен антиоксидант, който помага на тялото ни да поправи щетите, причинени от свободните радикали – включително върху нашето ДНК. Витамин C подпомага регенерирането на тъканите в цялото ни тяло и допринася за по-бързото заздравяване на раните. Има важна роля за поддържането на здрави кости, коса, кожа и хрущялна тъкан. 

Той играе важна роля и за усвояването на желязото, съответно и за превенция на желязо-дефицитната анемия. Колко важно е това? Повече, отколкото предполагате. Може би не знаете, но в глобален план дефицитът на желязо засяга 25% от хората в някакъв етап от живота им, което значи по един на всеки четирима души! 
 
Богати на витамин C храни са червените и зелените чушки, цитрусите, кивито, брюкселското зеле, ягодите, както и суровото или сготвено на пара броколи.

До неотдавна витамин D оставаше в сянката на витамин C, когато се говореше за витамини, подкрепящи имунната система. Дефицитът на този мастноразтворим витамин обаче може да доведе до спад в естествените защитни сили на организма, да причини увреждания на костната система включително рахит при децата и остеопороза при възрастните. Хроничният недостиг на витамин D увеличава риска от няколко вида онкологични заболявания, в това число рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на яйчниците и на простатата. (1) 

В същото време дефицитът на витамин D се среща притеснително често. В Щатите например, той е установен у цели 42% от населението, като процентът скача почти двойно, ако говорим за най-възрастните хора. Ето защо напоследък в научните среди, както и в каналите за масова информация се говори все повече за важността на витамин D и за това как редовно да си го набавяме в достатъчни количества.  
 
Дефицитът на витамин D трудно може да се установи без специални изследвания, защото се проявява бавно и без специфични симптоми. Затова е важно профилактично да си го набавяме, включително и чрез храни като мазни риби или яйчен жълтък. А най-сигурният начин да накараме тялото само да синтезира витамин D да се излагаме на достатъчно слънчева светлина без да пропускаме дори студените зимни дни. Една 20-минутна разходка в парка с открити длани и лице е достатъчна ежедневна профилактика. Освен това, тялото ни има свойството да натрупва и да съхранява синтезираните през лятото количества от витамина, така че да черпи от този ресурс през остатъка на годината. 

Много жени познават витамин Е като козметично средство, но неговите функции в тялото далеч надхвърлят грижата за кожата и за косата. Истина е, че витамин Е може да помогне в борбата със стареенето на кожата, тъй като действа антиоксидантно и намалява възпаленията в нея. Помага да поддържаме и косата си хидратирана и лъскава и намалява косопада, затова е популярна съставка в рецептите за маски за коса. 
 
Като помощник на здравата имунна система витамин Е защитава клетъчните мембрани от оксидативно увреждане.  
 
Той се намира в мембраните на всички клетки в организма, но е по-високо концентриран точно в клетките на имунната система – те са тези, които са изложени на най-голям риск от увреждане. Недостигът на витамин Е намалява способността на организма да реагира срещу инфекциозни микроорганизми и да достатъчно бързо да изработва антитела.  
 
Витамин Е е мастноразтворим витамин, който тялото ни складира в мастната тъкан и в черния дроб. Богати на този витамин храни са някои видове растителни масла (слънчогледово, царевично, пшенично, соево), ядките и семената, както и зеленолистните

 
Всички витамини от B групата са важни за нормалното функциониране на нервната система. Витамин B6 има роля и в биохимичните процеси в тялото, които са част от естествената ни защита срещу заболяванията. Помага и за овладяване на възпалителните процеси. От витамин B6 се нуждаем още и за регулиране на съня и на настроението и за намаляване на риска от депресия.  Адекватните нива на витамин B6 в организма се свързват с понижен риск от рак. (2) 

Сред храните, които съдържат витамин B6 са пилешкото, сьомгата, рибата тон, говеждият черен дроб и нахутът

Витамин B17 или амигдалин е изолиран сравнително наскоро и научният интерес към него продължава да бъде голям. 

Открит в естествени източници като кайсиевите ядки, ябълките, сливите, горчивия бадем и черешите, амигдалинът има мощно антиоксидантно действие. Засилва естествения съпротивителен потенциал на тялото срещу инфекциите и доказано може да регулира високото кръвно налягане по напълно естествен начин. Така облекчава работата на сърцето ни и може да спомогне за удължаването на живота. 

За да доставите на организма си витамин B17 и да подобрите цялостно физическото си състояние, можете да го приемате и под формата на суплемент. Такава хранителна добавка е Apriben – продукт за цялостна подкрепа на организма и естествените му защитни сили. Съдържа активни вещества (включително витамин B17), които оптимизират физическото здраве, тонуса на организма и функциите на имунната и сърдечно съдовата система, особено при наличието на стресови фактори. 

Apriben съдържа още: 

Гъба шийтаке: Благоприятства функцията на имунната и нервната система, както и общия тонус на организма. 

Гъба рейши: Полезна за кръвообращението, спомага за оптимизирането на физическото здраве, засилва естествените сили на организма. 

Гъба чага: Съдържа редица биологично активни вещества като бета-глюкан, гъбични фибри, ензими и други, които стимулират издръжливостта на организма. 
 
Apriben е отлично допълващо средство за силен имунитет и общо укрепване на организма. Към него не забравяйте да се придържате към разнообразно и пълноценно хранене – това значително намалява риска в организма ви да настъпят тежки дефицити. И помнете златното правило, че колкото по-пъстра е храната в чинията ви, толкова повече важни витамини осигурявате на тялото си! 

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12520530/ 
2.https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b6/ 

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.