Пет причини да се чувствате уморени и депресирани и за нито една не е виновна пролетта 

Сара Тунчева

Sarita+

За нормална функция на щитовидната жлеза

29.98 лв.

Sarita+

За нормална функция на щитовидната жлеза
Sarita+ подкрепя нормалната функция на щитовидната жлеза и се бори със симптомите на хипотирeоидни състояния като наддаване на тегло, умора, депресия, като нормализира нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

29.98 лв.

Сара Тунчева
Доктор

 • Кои са най-честите причини за появата на депресия и умора? 
 • Връзката между симптомите на умора и депресия със специфични медицински състояния 
 • Как можем да се ориентираме дали състоянието ни е за лекар и ако да, за какъв? 
 • Кои са специфичните симптоми, подсказващи дисфункция на щитовидната жлеза? 
 • Ролята на здравословно хранене, физическата активност и суплементацията върху нормализиране на нивата на хормоните на щитовидната жлеза 

Една от първите асоциации, които правим с пролетта, е новото начало и растежа. Често обаче в този сезон усещаме така наречената  „пролетна умора“. С нея редовно извиняваме усещания като умора, смущения в настроението и съня. Това е нормално, защото в пролетния период изпитваме физиологични промени, които са породени от смяната на сезоните, настъпващите алергии и промените в цикъла на съня. 

Дисбалансът може да доведе до умора и дори до леки форми на депресия. Тези симптоми могат да сигнализират за дисфункция на щитовидната жлеза. Сарита+ е продукт, който допринася за здравето на щитовидната жлеза и спомага повишаване на енергия и мускулна сила. 

В настоящата статия обсъждаме факторите, които спомагат за появата на умора и депресия по време на пролетта. Разглеждаме връзката между тези симптоми и някои медицински състояния, които изискват по-сериозно внимание. Поставяме акцент върху сигналите за проблеми с функцията на щитовидната жлеза. Ще разгледаме и влиянието на здравословното хранене, редовната физическа активност и потенциалната полза от суплементация с продукти като Сарита+ в поддържането на здрава и нормална функция на щитовидната жлеза по време на прехода към различните сезони от годината. 

Много често, когато пролетта наближава, настроението ни се променя и понякога усещаме тежестта на депресия и умора. В повечето случаи рядко разбираме добре причините за това. В научната литература има много данни, които показват, че това е нормално. Апелът на специалистите е да се обръща внимание на тези състояния, защото, когато се превърнат в хронични, ефектът им върху здравето може да бъде сериозен. Идентифицирани са и факторите за тези хронични състояния [1]

 • Промяна в циркадните ритми: Преходът от зимно към лятно време нарушава нашия биологичен часовник, особено поради удължаването на деня. Сблъскваме се със затруднения при заспиване и лошо качество на съня. Всички тези състояния водят до летаргия и загуба на енергия [2]
 • Сезонно афективно разстройство и стрес: Сезонното афективно разстройство (SAD) се характеризира с повторение на депресивни симптоми при смяната на сезоните. Те включват депресия, загуба на интерес или удоволствие, промени в апетита или теглото, нарушения на съня, умора и трудности с концентрацията. Предизвикват се от измененията в циркадните ритми и хормоналния баланс, от промените при синтеза на невротрансмитери и хормони на стреса. 
 • Сезонни алергии: Само малка част от хората се радват на пролетта без алергии. Повечето хора са податливи на полените, в резултат на което страдат от хрема, придружена с кихане и сърбящи очи. Всички тези симптоми допринасят за чувството на умора и раздразнителност, липса на концентрация и различни форми на депресия. 
 • Дехидратация: За множество телесни функции, като регулиране на телесната температура и транспортиране на хранителни вещества до клетките на нашето тяло, водата играе важна роля. Дехидратацията, особено при по-топлите месеци може да причини умора, замъглено мислене и промени в настроението.  
 • Хормонален дисбаланс: Увеличените часове на слънчева светлина през пролетта намаляват производството на хормона на съня, мелатонин, като често води до симптоми на безсъние и умора. Различни изследвания показват, че промените в сезоните и нивата на светлина могат да влияят и върху на функцията на щитовидната жлеза. Така че,щитовидната жлеза изисква внимание и при сезоните, когато деня се удължава [3]

Появата на симптомите на умора и депресия се асоциира и с различни заболявания, представляващи истинско предизвикателство за хората, които ги изпитват [4]

 • Хронични заболявания: Хронични заболявания като множествена склероза, фибромиалгия и ревматоиден артрит могат съществено да понижат качеството на съня. Болните се чувстват уморени през деня, което се наслагва с понижената им подвижност и допълнително води до развитие на депресивни симптоми [5]
 • Психични разстройства: Чувството на умората и промени в настроението, мисленето и поведението засягат и хора, страдащи от по-сериозни психични разстройства като биполярно разстройство и шизофрения. 
 • Дисфункция на щитовидната жлеза: Тя играе ключова роля в регулирането на метаболизма чрез производството на щитовидни хормони. Нарушения в нейната функция могат да доведат до различни медицински състояния като хипо- и хипертиреоидизъм. При първото състояние функцията на щитовидната жлеза е понижена и произвежда намалено количество щитовидни хормони. Общите симптоми са умора, летаргия, затруднено концентриране и дори депресия. 

Като цяло е много трудно да се установи точната връзка между симптомите на умората и депресия със специфично заболяване. Най-съществена стъпка за лечение е да се разкрият основните причините за тези симптоми. 

Щитовидната жлеза контролира жизненоважни процеси на човешкото тяло като регулиране на метаболизма, функционирането на много органи и производството на енергия. Неправилно функциониране на жлезата предизвиква редица симптоми, в това число умора, летаргия, затруднено концентриране и дори депресия. И макар някои от симптомите на хипо- и хипертиреоидизъм да са сходни и припокриващи се, все пак съществуват разлики, които биха помогнали много в правилната диагностика и последваща терапия [6]

 • Хипертиреоидизъм: Специфични симптоми са загуба на теглото, повишен апетит за хранене, слабост в мускулите, засилено изпотяване (хиперхидроза) и нарушения в съня. Усещането за безжизненост и недостатъчност също е важна симптоматика, която изисква внимание. 
 • Хипотиреоидизъм: Индикативни симптоми са загуба на коса, увеличаване на теглото, проблеми с паметта, суха кожа, студени крайници, констипация, нередовен менструален цикъл при жените. В много случаи се наблюдава усещане за постоянна нервност и вътрешна тревожност. Налична е умора, която не може да се обясни. 

Познаването на тези специфични симптоми дава предимство за ранна диагностика. Като при продължителни симптоми задължително се препоръчва провеждането на кръвни изследвания, което позволява коректното определяне на нивата на тироидните хормони. Това насочва към последваща подходяща терапия. 

Унесени в бързия ритъм на живота пропускаме и пренебрегваме симптомите на умора и депресия. Отдаваме ги на начина на живот, на стреса. Не се вслушваме в тялото си. Трябва да имаме предвид, обаче, че когато тези симптоми са продължителни, е много важно да потърсим професионална помощ. 

Съществуват различни стратегии за справяне с хроничния стрес, умората, сезонната депресия. Най-общо те се класифицират като психологически и медицински. Към първата спадат терапии като когнитивно-поведенческата, психотелесната, както и други психологически подходи. Те помагат в случаите, когато говорим за психосоматични състояния като умора, депресия и летаргия [7]

Когато, обаче, тези симптоми са съпроводени и от физиологични промени на нашето тяло като констипация, влошено състояние на кожата, проблеми с теглото, които често са свързани с хипофункция на щитовидната жлеза, тогава е важно да посетим нашия лекар. Кръвните изследвания са най-бързия начин да се разкрият евентуалните нарушения в нашата физиология. В този случай подходите трябва да се комбинират, за да се осигури цялостен план за подобряване на състоянието и успешно лечение. 

Здравето на тялото, включително на щитовидната жлеза, която е ключова част от ендокринната система и най-голямата жлеза с вътрешна секреция в тялото, отговорна за производството на хормони за метаболитно здраве, растеж и развитие изискват специфични подходи за профилактика и превенция. Специалистите препоръчват придържането към здравословно хранене, редовна физическа активност и суплементация, за които е известно, че нормализират функциите на щитовидната жлеза.

Здравословна и балансирана диета: Храни като стриди, морски дарове, бобови и млечни продукти са богати на микроелементите селен и цинк, които поддържат нормалните функции на щитовидната жлеза. В последните години научните изследвания се фокусират и върху ролята на някои плодове и зеленчуци във функцията на щитовидната жлеза. Така например, спанакът е известен със своята висока концентрация на йод, витамини А и К. Изследвания показват, че консумацията на спанак може да подобри функцията на щитовидната жлеза и да помогне за поддържането на оптималните нива на тиреоидните хормони.  

Броколите са богати на фолиева киселина и витамин C, също важни за здравето на щитовидната жлеза. Сред плодовете кайсията е източник на витамин A, изключително важен за функцията на щитовидната жлеза. Ябълките също са богати на фибри и витамин C. Ананасът е източник на бромелаин, ензим, който подпомага обработката на храната, но играе роля и в поддържането на здравето на щитовидната жлеза. 

Ферментиралите храни като кисело мляко и ферментирали зеленчуци, благоприятно повлияват щитовидната жлеза. Техните ползи се простират от поддържането на здрава чревна микробиална флора през поддържане на нормалните функции на щитовидната жлеза до силна имунна система [8]

Редовна физическа активност: Аеробните упражнения, като ходене, джогинг или плуване, ефективно облекчават симптомите на състояния, свързани с дисфункция на щитовидната жлеза. В този контекст, силовите тренировки ускоряват метаболизма и също имат благоприятен ефект.  

Суплементация:  В съвременния начин на живот здравословното хранене често е компрометирано от липсата на храни с богато съдържание на важните микроелементи и витамини. Много често тези дефицити водят до неблагоприятни ефекти върху физиологията и здравето ни. Затова интересът към нови и ефективни суплементи с цел покриване на някои дефицити е голям.  

В контекста на хипофунцията на щитовидната жлеза и симптомите на депресия, умора и летаргия Сарита+ представлява естествен източник на здраве. Продуктът е насочен към подпомагане на нормалната функция на щитовидната жлеза при хипотиреоидни състояния. Активните ѝ съставки допринасят за увеличаване производството на щитовидни хормони и протичане на на балансирани физиологични и психологически процеси в тялото.

Съставът на Сарита+ включва аминокиселината L-тирозин, екстракти от ашваганда и жен-шен, цинк, селен и витамин D3, които създават синергичен ефект за оптималното функциониране на щитовидната жлеза. Тази комплексна формула предлага цялостно подпомагане за тези, които се борят с хипотиреоидни състояния, като подобрява качеството им на живот. 

______________________________________________________________

Има ли пряка връзка между пролетната депресия и щитовидната жлеза? 

 • Няма данни, които да потвърждават пряката връзка между пролетната депресия и проблемите с щитовидната жлеза. Литературата показва, че чувствата на тъга се причиняват от промените в нашия биологичен часовник като резултат от намалено производство на хормона на съня, мелатонин. Въпреки това е възможно при състояние на хипертиреоидизъм да изпитваме постоянни симптоми на депресия или тревожност. 

Как да различим пролетната умора от симптомите на нарушената функция на щитовидната жлеза? 

 • Основната разлика е във времетраенето на симптомите. Обикновено пролетната умора изчезва бързо и се комбинира с алергии и промени в съня. Докато симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза са по-продължителни и се съпровождат и от промени в теглото и настроението. Често присъстват и други симптоми, които дават насока към нарушена функция на щитовидната жлеза. 

Кога трябва да потърсим помощ при симптоми на умора и депресия? 

 •  Ако симптомите са само психологични, тогава на помощ идват когнитивно-поведенчески и други психологически подходи. Ако симптомите включват и физиологични промени, като тези при дисфункция на щитовидната жлеза, трябва да се консултираме с лекар. 

_________________________________________________________________________ 

Източници: 

Референции: 

 1. Nussbaumer-Streit, B., Pjrek, E., Kien, C. et al. Implementing prevention of seasonal affective disorder from patients’ and physicians’ perspectives – a qualitative study. BMC Psychiatry 18, 372 (2018). https://doi.org/10.1186/s12888-018-1951-0. Success in the implementation of SAD prevention does not solely depend on the willingness of the patients, but is also influenced by external factors. Raising awareness of SAD among general practitioners and low-level access to mental-health support could help patients find appropriate help sooner. To better guide the optimal treatment choice, comparative effectiveness research on treatments to prevent a new onset in patients with a history of SAD and clinical practice guidelines on SAD are needed. 
 1. Potter, G. D., Skene, D. J., Arendt, J., Cade, J. E., Grant, P. J., & Hardie, L. J. (2016). Circadian Rhythm and Sleep Disruption: Causes, Metabolic Consequences, and Countermeasures. Endocrine reviews, 37(6), 584–608. https://doi.org/10.1210/er.2016-1083. A large proportion of the world’s population is at increased risk of environmentally driven circadian rhythm and sleep disruption, and a minority of individuals are also genetically predisposed to circadian misalignment and sleep disorders. The consequences of disruption to the circadian system and sleep are profound and include myriad metabolic ramifications, some of which may be compounded by adverse effects on dietary choices. If not addressed, the deleterious effects of such disruption will continue to cause widespread health problems; therefore, implementation of the numerous behavioral and pharmaceutical interventions that can help restore circadian system alignment and enhance sleep will be important. 
 1. Babić Leko, M., Gunjača, I., Pleić, N., & Zemunik, T. (2021). Environmental Factors Affecting Thyroid-Stimulating Hormone and Thyroid Hormone Levels. International journal of molecular sciences, 22(12), 6521. https://doi.org/10.3390/ijms22126521. Vitamin D. Vitamin D exerts its effect by binding to the vitamin D receptor (VDR) [168]. It is mainly synthesized in the skin when exposed to sunlight (95%), and only a small amount is taken from food (5%) [169]. VDRs are detected in the pituitary gland, and it is thought that in addition to other pituitary hormones [170,171,172], vitamin D also regulates TSH secretion [173]. In addition, VDRs were detected in cultured rat-derived thyrocytes [174]. The decrease in TSH levels present in the higher status of vitamin D is thought to be the result of an increase in thyroid hormone levels (that is the result of the stimulatory effect of vitamin D on thyrocytes) [175]. Many studies have shown an association between vitamin D deficiency and autoimmune thyroid diseases [176,177,178,179,180]. 
 1. Malhi GS, Mann JJ. Depression. Lancet. 2018 Nov 24;392(10161):2299-2312. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31948-2. Epub 2018 Nov 2. Major depression is a common illness that severely limits psychosocial functioning and diminishes quality of life. In 2008, WHO ranked major depression as the third cause of burden of disease worldwide and projected that the disease will rank first by 2030.1 In practice, its detection, diagnosis, and management often pose challenges for clinicians because of its various presentations, unpredictable course and prognosis, and variable response to treatment. 
 1. Chmielewski, G., Majewski, M. S., Kuna, J., Mikiewicz, M., & Krajewska-Włodarczyk, M. (2023). Fatigue in Inflammatory Joint Diseases. International journal of molecular sciences, 24(15), 12040. https://doi.org/10.3390/ijms241512040. Fatigue is a prevalent symptom in various rheumatic diseases, such as rheumatoid arthritis, psoriatic arthritis, and ankylosing spondylitis. It is characterised as a subjective, enduring feeling of generalised tiredness or exhaustion, impacting the patient’s life quality and exacerbating disability. The fatigue nature is multifaceted, encompassing physiological, psychological, and social factors, and although the exact cause of inflammatory joint diseases is not fully understood, several factors are believed to contribute to its development. Despite high prevalence and importance, the symptom is often underestimated in clinical practice. 
 1. Selim Shahjada , Mustari Marufa , Khan Tawshique Ahmed , Kamrul-Hasan ABM. 2024. Аpproach to management of hypo and hyperthyroidism in Bangladesh: a nationwide physicians’ perspective survey, Frontiers in Endocrinology, 14; DOI=10.3389/fendo.2023.1322335. Among these disorders, hypothyroidism, whether subclinical or overt, is the most common, especially among women. Hypothyroidism initially manifests as an increase in serum TSH concentration along with normal serum free T4 and tri-iodothyronine (T3) concentrations (subclinical hypothyroidism), which is followed by a decrease in serum free T4 concentration. On the other hand, the major biochemical abnormality in hyperthyroidism is initially a suppressed TSH concentration along with a normal serum total T4 concentration (subclinical hyperthyroidism), which is followed by an increased serum total T4 concentration (overt hyperthyroidism). 
 1. Νakao, M., Shirotsuki, K., & Sugaya, N. (2021). Cognitive-behavioral therapy for management of mental health and stress-related disorders: Recent advances in techniques and technologies. BioPsychoSocial medicine, 15(1), 16. https://doi.org/10.1186/s13030-021-00219-w. Cognitive–behavioral therapy (CBT) helps individuals to eliminate avoidant and safety-seeking behaviors that prevent self-correction of faulty beliefs, thereby facilitating stress management to reduce stress-related disorders and enhance mental health. The present review evaluated the effectiveness of CBT in stressful conditions among clinical and general populations, and identified recent advances in CBT-related techniques. 
 1. Babiker, A., Alawi, A., Al Atawi, M., & Al Alwan, I. (2020). The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudanese journal of paediatrics, 20(1), 13–19. https://doi.org/10.24911/SJP.106-1587138942. Thyroid hormones are essential for normal growth and development in children. Nutritional factors are closely related to thyroid dysfunction due to deviation from normal physiology of the gland. Iodine, a main constituent of thyroid hormones (T3 and T4), deficiency is one of the commonest causes of hypothyroidism in children and adults, worldwide. Other micronutrients, such as Cruciferous vegetables, Pearl Millet, Soy products and Cassava, were also attributed to cause thyroid dysfunction. Environmental factors, namely, contamination of water with goitrogens could also contribute to the aetiology of goitre in some endemic areas. Dietary advice and avoidance of excessive use of goitrogens in diet are part of guidance on nutritional safety that needs to be established, especially in the areas of endemicity. 

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.