Животът с диабет и предизвикателствата, пред които ни поставя 

Favio Forte

Мултивитамини за глюкозен контрол за диабетици

24.98 лв.

Favio Forte

Мултивитамини за глюкозен контрол за диабетици
Предоставя всички необходими витамини и минерали за комплексна грижа при хора със захарен диабет и подпомага регулирането на нивата на кръвната захар.

24.98 лв.

За автора на статията: Аз съм Ивана Лазарова, на 27 години.  Определям се като положителен човек, който следва мечтите си, докато се наслаждава на всяка крачка по пътя към тях. Диабетичка съм от 9-годишна, но това не ми попречи нито за миг да спирам да следвам мечтите си и да се радвам пълноценно на живота. Завърших „История и философия“ в СУ „Климент Охридски“, спечелих програма „Еразъм“, бях на бригада в Америка, извървях целия път „Камино“ сама, с инсулин в раницата, завърших в маратона „Витоша 100“. Сега се дипломирам като магистър по психология.  Диабетът е предизвикателство! Диабетът не е страшна, спираща живота диагноза! Обичам да говоря откровено за него и емоциите, които преживявам отчасти заради него. Не  е лесно, но силно вярвам, че изпитанията се изпращат на хората, които могат да се справят с тях! 

Целият житейски път на човека е като бягане с препятствия.  При едни те са лесно преодолими, при други са по-сложни и разнообразни. Когато ни споходи диагноза „диабет“ сме предизвикани да бъдем устойчиви на препятствия! Ставаме различен, но различни като дисциплина, като воля, като смелост! Научаваме се да живеем с диабета, но и да го управляваме! 

Какво всъщност представлява диабетът?  

Диабетът е хронично автоимунно заболяване, при което панкреасът не произвежда необходимото количество инсулин, за да преработи приеманата храна в енергия, поради което се налага набавянето на инсулин чрез инжекция (инсулинова писалка/ инсулинова помпа или друг вид лекарства за диабет). Различават се два типа диабет – диабет тип 1, наричан още детски, тъй като много често се диагностицира в детска или юношеска възраст, както и диабет тип 2, който може да се отключи в по-късна възраст и е пряко свързан с начина на живот (спорт; хранене; тегло и др. фактори). 

В днешната статия ще разгледаме предизвикателствата, пред които диабетиците се изправяме ежедневно. Ще споделя личния си опит, защото  живея с диабет вече 18 години. Бях диагностицирана през 2005 година, когато бях още деветгодишна. 

След големия първоначален стрес за цялото семейство, нямаше много време за лутане. Колкото и да е трудно, трябваше да намеря сили да се справя. Ежедневието изисква да бъдем отговорни пред себе си! През тези години диабетът ме е предизвикал, научил ме е да бъда отговорна спрямо здравето си, да се движа много, да се храня здравословно. С помощта на своя лекуващ лекар, близки и приятели се справям все по-добре. По-стресовите моменти, с които се сблъсквам в своето ежедневие са онези, в които въпреки цялото старание за  спорт, правилно хранене и прецизиране на инсулиновата доза, кръвната захар сякаш не се повлиява и стои висока. Тук е време да спомена, че и други фактори следва да бъдат взети предвид. 

Не трябва да забравяме какво голямо влияние оказват стресът, негативните емоции и напрежението от ежедневието върху контрола на кръвната захар. А това да знаем, че всичко е под контрол е колкото успокояващо, толкова и напрягащо. Напрягащо, защото понякога при висока кръвна захар, е силно вероятно като центрофуга да се завърти един порочен кръг от мрачно настроение и негативни мисли. В детска възраст аз самата се чувствах изключително виновна за по-лошия контрол на своя гликиран хемоглобин (изследване, което отчита контрола на нивата на кръвната захар). Вината често съпътства диагнозата диабет, но в края на краищата, за да се промени нещо към по-добро, трябва да се фокусираме върху сегашния момент, да приемем действителността такава, каквато е и да действаме „тук и сега“. Нещата са такива, каквито са и е в наши ръце да подобрим сегашното си състояние. Диабетът в никакъв случай не може да ни спре да бъдем активни, радващи се на живота, пълноценни хора.  

Диабет и спорт 

Движението е изключително важен елемент за постигане на добър контрол на кръвната захар. Ежедневната разходка, посещението на фитнес зала или друг тип тренировка, като танци например, са все начини, по които да поддържаме кръвната захар, общото здраве, тонуса и благополучието си. Важно е  преди активни спортни занимания да се съобразяват количеството  на инсулин и храната, за да не се стига до висока кръвна захар (хипергликемия) или ниска кръвна захар (хипогликемия). Добре е всеки един диабетик винаги да носи в себе си нещо сладко (сушени плодове; пакетче захар или друго сладко изделие), за да може да противодейства навреме на ниските нива на кръвна захар, които могат да бъдат изключително опасни. От друга страна, в  дългосрочен план високата кръвна захар или лошият контрол върху диабета, могат да доведат до редица усложнения. Редовната физическа активност балансира нивата на кръвна захар и подобрява не само физическото, но и психо-емоционалното здраве. Смея да твърдя, че редовната физическа активност е най-добрият приятел на диабета и го заявявам в ролята си на човек, извървял дългия път Камино де Сантяго, както и изминал стоте километра в състезанието Витоша 100, по време на което кръвната захар не мина границата от 5,0 mmol/l. Предизвикателството „Камино“ е възможно и с инсулин, когато човек си наложи волево да не се отказва, въпреки умората, която безспорно може да го съпътства.  

Диабет и хранене  

Балансираното, здравословно хранене, в което присъстват умерени количества на протеини, въглехидрати и мазнини е основата, на която моделираме нивата на кръвната захар. Приемът на зеленолистни зеленчуци, богати на фибри храни   балансират нивата на кръвна захар. Препоръчително е да използваме зехтин при приготвянето на салати и ястия, да избягваме храните с висок гликемичен индекс и да наблегнем на храни с нисък гликемичен индекс, които не водят до рязко покачване нивата на кръвната захар. Препоръчително е също така да ограничим алкохолните напитки и да пием около 1,5л.-2 вода на ден. Рисков фактор за диабета е тютюнопушенето, тъй като също повишава нивата на кръвната захар и може да доведе до нежелани увреждания в бъдеще. Ключово за диабетиците е да следим своето здраве с регулярни кръвни изследвания и медицински прегледи. В днешно време се предлагат редица подобрения за контрол на диабета, като сензори за продължително измерване на кръвна захар, както и инсулинови помпи, които прецизно набавят необходимото количество инсулин.  

Диабет и ежедневни трудности 

Не бива да забравяме, че освен диабетици, ние сме човешки същества със своите емоции, преживявания, работа, ангажименти. Казвам го, за да подчертая, че много често ежедневните предизвикателства, с които ни се налага да се справяме, могат да повлияят нивата и на кръвната ни захар. Редно е да си набавяме необходимата почивка за възстановяване на силите.  

В заключение, бих отправила своето послание към всички нас, диабетиците и то звучи по следния начин: да не се страхуваме от диагнозата, да говорим открито за това как се чувстваме. Да, в началото звучи страшно, но диабетът всъщност е удивителната за един по-отговорен и по-здравословен начин на живот. Има една хубава мисъл, че изпитанията се изпращат на смелите и ако приемем тази гледна точка, ще дадем сами на себе си кураж.   

Да следваме пътя на себепознание и вътрешен мир. Да не забравяме да си почиваме и да се разтоварваме от напрегнатото ежедневие. Да не забравяме да се движим и да се радваме на природата! Какво по-хубаво време от есента за преход в планината с любимите хора и наслада на приказните цветове на природата!  

Да подхождаме с любов и разбиране към себе си! Да, има моменти, в които диабетът изисква много усилия и много търпение, но е по-добре да го разглеждаме като приятел, отколкото като враг, защото така или иначе ще живеем с него. С диабет се живее успешно, ако се научим да го управляваме и не позволим той да ни превзема. 

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.