4 лесни начина да свалите кръвното си налягане

Amiko Active

За нормално кръвно налягане

21.98 лв.

Amiko Active

За нормално кръвно налягане
Продукт, разработен за нормализиране на кръвното налягане, липидния профил и подобряване функцията на сърдечно-съдовата система.

21.98 лв.

4 лесни начина да свалите кръвното си налягане

Най-важното 

 • Предупредителни признаци и симптоми, свързани с високо кръвно налягане, на които трябва да обърнем внимание 
 • Какви промени в начина на живот можем да направим, за да управляваме както високото кръвно налягане, така и високия холестерол? 
 • Роля на диетата при управлението на високото кръвно налягане и високия холестерол 
 • Суплементация с ключови микронутриенти и витамини за контрол над високото кръвно налягане 
 • Силата на редовната физическа активност за здравословно кръвно налягане и нормални нива на холестерол. 
 • Как стресът влияе върху нивата на кръвното налягане и холестерола? 

Кръвното налягане е важен показател за здравето на човека и състоянието на организма. Неговото редовно проследяване е част от превенцията на сериозни сърдечно-съдови заболявания и състояния като сърдечен инфаркт, инсулт и други. Измерването на кръвното налягане не е сложно и с помощта на точни измервателни уреди, може лесно да се следи у дома.  

В повечето случаи отклоненията в неговите стойности са директно отражение на нашите всекидневни навици като начин на хранене, липса на физическа активност, високи нива на стрес, недоспиване и др. С други думи, тези състояния могат да бъдат управлявани от всеки в ранните моменти на тяхното проявление. 

В тази статия ще разгледаме значението на поддържането на здравословни нива на кръвното налягане и холестерола за предотвратяване на сериозни здравословни усложнения. Обръщаме внимание на симптомите, които показват проблем с кръвното налягане. Представяме четири достъпни начина за контрол върху тези състояния в домашни условия. Предлагаме варианти за промяна на начина на живот, здравословно хранене и суплементация с иновативни продукти като Amiko Active, който успешно може да помогне в това начинание. 

Предупредителни признаци и симптоми, свързани с високо кръвно налягане 

Редовното наблюдение на стойностите на кръвното налягане е съществена част от успешната превенция и ранно откриване на сърдечно-съдови усложнения, риск от инфаркт и инсулт. Това е така, защото здравето на кръвоносната и сърдечно-съдовата система са неразривно свързани. Високите стойности на систоличното кръвно налягане (над 130 mmHg) са свързани с повишен риск от развитие на хипертония, което налага предприемането на навременни мерки за контрол и управление. Това състояние често е свързано и с повишени стойности на холестерол и триглицериди в кръвта, с наднормено тегло и метаболитни нарушения. 

Декодирайте предупредителните признаци на високо кръвно налягане 

Тялото винаги дава добре различими сигнали и симптоми за състоянията на повишено кръвно налягане [1]. Те са лесно различими и ясни, че имаме сърдечно-съдови проблеми и че трябва да се предприемат сериозни мерки. Важно е да се подчертае, че тези състояния в началните етапи са предотвратими. Необходими са редовен скрининг и навременна превенция [2]. Някои от тези симптоми са: 

 • Често и пулсиращо главоболие: Високото кръвно налягане разширява кръвоносните съдове, доставящи кръв към мозъка. В резултат те бързо се разширяват и свиват, за да компенсират налягането. Стават свръхчувствителни и възпалени. 
 • Неравномерен сърдечен ритъм: Това е друг възможен признак, свързан с високото кръвно налягане. Причинява се от увреждане на сърдечната тъкан. Води до нарушения в нормалния ритъм на електрическите сигнали, които го контролират. Това състояние може да бъде едва забележимо до сериозно усещане на прескачане на ритъма на сърцето. 
 • Замаяност и световъртеж: Замаяността и световъртежът също могат да бъдат предупредителни знаци за високо кръвно налягане. Дължат се на промени в кръвния поток във вътрешното ухо, което е отговорно за равновесието. 
 • Зрителни смущения: Зрителни нарушения като замъгляване, двойно виждане или затруднения при фокусиране също се свързват с високо кръвно налягане. Когато то е хронично високо, артериите, включително тези, които доставят кръв към очите, се стесняват и втвърдяват. Това ограничава притока на кръв към ретината и уврежда зрението. 
 • Нарушения на съня и психологически промени: Симптоми като безпокойство, нервност, забравяне или дори депресия, също могат да бъдат симптоми на високо кръвно налягане. Появяват се симптоми като трудност при заспиване, често събуждане през нощта или неспокоен сън, висока раздразнителност и лошо настроение. 

Промени в начина на живот, с които да управляваме високото кръвно налягане и високия холестерол 

Много често повишеното кръвно налягане е в резултат на нездравословен начин на живот. Това включва диета с повишено количество мазнини, намален прием на плодове и зеленчуци, повишен прием на въглехидрати под формата на бял хляб, сладкиши и подсладени напитки, липса на физическа активност, вредни навици като тютюнопушене и консумация на алкохол. Тези фактори допринасят за затлъстяване, което от своя страна е свързано с повишени нива на холестерол, дефицит на ценни микроелементи и цялостно влошаване на здравето. 

Кои са стратегиите за ефективно управление на високото кръвно налягане и високия холестерол? 

Състоянието на високо кръвно налягане и високи нива на холестерола в ранните етапи могат да се контролират чрез промяна в начина на живот. И това е добра новина, като най-общо съветите на специалистите са: 

 • Измервайте кръвното си налягане редовно, проследявайте нивата на  холестерола и следете за честите симптоми на тези състояния  
 • Приложете здравословна диета и поддържайте здравословно тегло 
 • Създайте програма на редовна физическа активност 
 • Ограничете вредните навици и управлявайте стреса 

Първата стъпка към успеха на тази превантивна стратегия е самостоятелната грижа за диагностициране на състоянието на повишено кръвно налягане. Необходимо е, когато човек усети неразположение или поява на някои от горе-описание симптоми, да започне на всекидневна база да измерва неговите стойности. Затова използването на точен апарат в домашни условия е от голямо значение.[3] 

Естествената сила на храната за здравословно управление на високото кръвно налягане 

Съществуват различни ефективни диети като например планът за хранене DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), разработен като интервенция за първична превенция на хипертонията и се актуализира ежегодно [4]. Съществуват различни видове диети, но като цяло съветите могат да се обобщят в тези: 

 • Намален прием на захар и натрий 

Специалистите сочат, че намаляване на захарта и натрия (сол) са сред най-първите стъпки за смъкване на кръвното. Диета с ниско съдържание на натрий може да помогне за понижаване на кръвното налягане чрез намаляване на задържането на вода в организма и насърчаване на освобождаването на излишния натрий от тялото. Препоръките са дневният прием да не е повече от 2300 mg. 

 • Ограничен прием на наситени мазнини и трансмазнини 

Наситените мазнини, открити в храни като пълномаслено мляко, червено месо, пържени храни и печива, могат да повишат нивата на холестерола и да допринесат за развитието на сърдечни заболявания. Трансмазнините се намират в много преработени храни, включително печива, пържени храни и маргарини. Повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и намаляват нивата на добрия (HDL), което увеличава риска от сърдечни заболявания. 

 • Ежедневен прием на здравословни мазнини 

Изберете източници на здравословни мазнини като авокадо, ядки, семена и зехтин. Те понижават кръвното налягане, повишават нивата на добрия холестерол (HDL) и намаляват възпалението. Авокадото, например, осигурява фибри, калий и различни витамини, които поддържат здравето на сърцето. Ядките като бадеми, орехи и шам фъстък също понижават кръвното налягане и нивата на холестерола. Осигуряват антиоксиданти и други важни вещества. Подобни са ефектите върху здравето на сърдечно-съдовата система и на семената. 

 • Чиния, пълна с плодове и зеленчуци 

Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, витамини и минерали, които помагат за понижаване на кръвното налягане и поддържат нормални нива на холестерола. Препоръчителният прием е поне пет порции плодове и зеленчуци на ден. Плодовете и зеленчуците са богати на полезни антиоксиданти, витамини и минерали.  

Например, тъмнозелените листни зеленчуци са с високо съдържание на калий, витамин К и фолат, докато жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци съдържат много бета-каротин и витамин С. Това са биохимични вещества, които се свързват със свободните радикали в клетките и намаляват оксидативния стрес [5]

Суплементация с есенциални микронутриенти и витамини за контрол над високото кръвно налягане

Допълването на диетата с основни микроелементи и витамини като калий, магнезий, калций, витамин D, омега-3 мастни киселини, фолат, витамини С и Е може да помогне за контролиране на високото кръвно налягане и да насърчи цялостното сърдечно-съдово здраве. 

Amiko Active е хранителна добавка с активни съставки, предназначени да поддържат здравословно кръвно налягане, нормални нива на холестерол и сърдечно-съдово здраве. Формулата включва включва доказани растителни екстракти, които подпомагат сърдечното здраве, нормализират кръвното и поддържат липидния баланс. 

 Amiko Active е обогатен с калий, който също допринася за нормално кръвно налягане и поддържа електролитния баланс. Добавката съдържа магнезий, който помага за нормализиране на сърдечния ритъм и намаляване на чувството за умора. Витамините B1 и B6 балансират нервната система и участват в образуването на червени кръвни клетки [6]

Редовната физическа активност – успешна стратегия за превенция на сърдечно-съдовото здраве 

Редовната физическа активност, която включва комбинация от аеробни упражнения, силови тренировки и упражнения за гъвкавост и баланс, е успешна стратегия за превенция на сърдечно-съдовото здраве. Тези упражнения помагат за поддържане на здравословно тегло, подобряване на кръвното налягане, намаляване на нивата на холестерола и подобряване на цялостното здраве, като по този начин намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания, инсулт и други здравословни проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система [7]

Стресът като ключов фактор за високо налягане 

В съвременния живот хората често се сблъскват с множество задължения и отговорности както за себе си, така и за близките си. Това непрекъснато напрежение може да доведе до хроничен стрес, който има отрицателно въздействие върху физическото и психическо здраве. Състоянията на продължителен стрес се асоциират и със симптоми на високо кръвно налягане. Причината се крие зад факта че, тялото ни постоянно продуцира кортизол (хормон на стреса). Повишаването на неговото количество води до стесняване на кръвоносните съдове и повишено кръвно налягане. 

Техники, като фокусирана медитация или йога помагат много за намаляване на производството на кортизол и подобряване на цялостното психично здраве и благополучие. Конкретно, дълбокото дишане е от голяма полза за успокояване на нервната система и понижаване на кръвното налягане.  

Всяка дълбока глътка въздух стимулира парасимпатиковата нервна система и насърчава релаксацията. Помага за нормализиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Дълбокото дишане увеличава количеството кислород, постъпващ в тялото, което може да помогне за облекчаване на напрежението в мускулите и подобряване на цялостната релаксация [8]

________________________________________________________ 

ЧЗВ: 

Какво се случва с кръвното налягане по време на сърдечен удар? 

 • Сърдечен удар се случва, когато притока на кръв към част от сърцето се блокира. Сърдечните удари са различни за всеки. Някои са внезапни и интензивни и понякога придружени от болка в гърдите. Повечето инфаркти обаче започват бавно с лека болка и дискомфорт. Симптомите могат да варират при мъжете и жените. 
 • При повечето хора сърдечният удар повишава кръвното налягане. Понякога той може да причини понижаване на кръвното налягане, а в някои случаи има малка промяна в кръвното налягане на човек.Промените в кръвното налягане по време на сърдечен удар са непредвидими, затова лекарите обикновено не го използват като признак. 

Как се променя кръвното налягане по време на тренировка? 

 • Докато тренирате, вашето кръвно налягане (заедно с пулса) се повишава, за да осигури допълнителен кръвен поток, от който се нуждаят вашите трениращи мускули. Но като цяло редовните упражнения понижават кръвното ви налягане през целия ден. 

________________________________________________________ 

Източници: 

Референции: 

 1. Kowalski S, Goniewicz K, Moskal A, Al-Wathinani AM, Goniewicz M. Symptoms in Hypertensive Patients Presented to the Emergency Medical Service: A Comprehensive Retrospective Analysis in Clinical Settings. J Clin Med. 2023;12(17):5495. Hypertension is a prevalent condition with a variety of accompanying symptoms. Gender differences, specific blood pressure readings, and early signs of organ complications present intricate interplays in hypertensive individuals.  
 1. Valenzuela PL, Carrera-Bastos P, Gálvez BG, et al. Lifestyle interventions for the prevention and treatment of hypertension. Nat Rev Cardiol. 2021;18(4):251-275. Growing evidence supports the use of lifestyle interventions for the prevention and adjuvant treatment of hypertension. In this Review, we provide a summary of the epidemiological research supporting the preventive and antihypertensive effects of major lifestyle interventions (regular physical exercise, body weight management and healthy dietary patterns), as well as other less traditional recommendations such as stress management and the promotion of adequate sleep patterns coupled with circadian entrainment. We also discuss the physiological mechanisms underlying the beneficial effects of these lifestyle interventions on hypertension, which include not only the prevention of traditional risk factors (such as obesity and insulin resistance) and improvements in vascular health through an improved redox and inflammatory status, but also reduced sympathetic overactivation and non-traditional mechanisms such as increased secretion of myokines. 
 1. Meador M, Hannan J, Roy D, et al. Accelerating Use of Self-measured Blood Pressure Monitoring (SMBP) Through Clinical-Community Care Models. J Community Health. 2021;46(1):127-138. Self-measured blood pressure monitoring (SMBP), the regular measurement of blood pressure by a patient outside the clinical setting, along with additional support, is effective in improving control of blood pressure [2], and is part of current hypertension control guidelines. 
 1. Belanger MJ, Kovell LC, Turkson-Ocran RA, et al. Effects of the Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet on Change in Cardiac Biomarkers Over Time: Results From the DASH-Sodium Trial. J Am Heart Assoc. 2023;12(2):e026684. Several population- based studies have shown that adherence to the DASH diet is associated with a lower risk of CVD events,5–7 which is likely mediated in large part by the effects of the DASH diet on blood pressure and cholesterol. 
 1. Mazzocchi A, Leone L, Agostoni C, Pali-Schöll I. The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter?. Nutrients. 2019;11(12):2941.An additional measure to consider when defining the value of a certain nutritional pattern—for health, growth, and immunological events—is diet diversity [12]. We have summarized the influence of diet diversity on asthma and allergy development in a position paper [13], where the definition of diet diversity is “…the number of different foods or food groups consumed over a given reference time period”. Such an independent measure based on desirable dietary patterns is the Mediterranean Diet Score [14], suggested by Trichopoulou et al. in 2003 [15]. Here, nine components are considered, which are vegetables, legumes, fruits and nuts, cereals, fish and seafood, ratio of mono-unsaturated fatty acids (MUFA):SFA, meat and meat products, dairy products, and moderate alcohol consumption. 
 1. Wai-Jo J. Chan, Andrew J. McLachlan, Edward J. Luca, Joanna E. Harnett, Garlic (Allium sativum L.) in the management of hypertension and dyslipidemia – A systematic review, Journal of Herbal Medicine, Volume 19, 2020, 100292. Garlic is one of the most commonly used herbal medicines in Australia, the United Kingdom, Germany and the United States (Barnes et al., 2008; Goh et al., 2009; Posadzki et al., 2013; Reinert et al., 2007). Garlic (Allium Sativum) has traditionally been used in the management of a broad range of health conditions (Braun and Cohen, 2015). Early Egyptian, Greek and Chinese civilizations treasured garlic as a food and as a medicine (Bordia et al., 1975). In modern times, garlic has been the subject of pharmacological studies evaluating its potential anticancer, antimicrobial and immunomodulatory activities (Abdullah et al., 1988). Organosulfur compounds in garlic such as allicin and s-allyl cysteine are thought to be the main bioactive compounds responsible for the management of blood pressure and dyslipidemia (Gebhardt and Beck, 1996; Shouk et al., 2014). These compounds have been shown to inhibit transcription factor NF-κB and angiotensin converting enzyme, whilst enhancing the production of the vasodilatory compounds hydrogen sulphide and nitric oxide, mechanisms by which the herb is thought to reduce blood pressure and oxidative stress. 
 1. Edwards JJ, Deenmamode AHP, Griffiths M, et al. Exercise training and resting blood pressure: a large-scale pairwise and network meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Sports Med. 2023;57(20):1317-1326. Various exercise training modes improve resting blood pressure, particularly isometric exercise. The results of this analysis should inform future exercise guideline recommendations for the prevention and treatment of arterial hypertension. 
 1. Larkey LK, James T, Han S, James DL. Pilot study of Qigong/Tai Chi Easy acute effects of meditative movement, breath focus and „flow“ on blood pressure, mood and oxytocin in older adults. Complement Ther Med. 2023;72:102918.Tai chi and Qigong, practices rooted in Traditional Chinese Medicine, incorporate elements of Meditative Movement (i.e., a focus on the body through movement, intentional breathing in synchrony with the movement, and a meditative state).29, 30 Tai Chi interventions reduce stress, improve mood, BP, and, in some cases, associated biomarkers associated with stress and emotional states with evidence for these effects appearing in response to regular (weekly or more) practice over several weeks.28, 29, 31, 32, 33 Practicing Tai Chi has also been associated with a decrease in loneliness and increased quality of life in older adults; the decrease in loneliness may be due partially to the group class context as participants meet and connect with one another in a common activity.34, 35 Regular Qigong practiced over several weeks also reduces stress and BP and improves mood36, 37. 

Възможности за възстановяване на износения хрущял на коляното 

Какво представлява умствената умора и можем ли да се преборим с нея? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Invalid site key.