3 доказани начина да oтстраним болката в кръста през зимата 

Мария Иванова

Fenaxon

За здравето на периферната нервна система

29.98 лв.

Fenaxon

За здравето на периферната нервна система
Fenaxon действа върху източника на проблема при остри и хронични състояния на периферната нервна система. Има активен терапевтичен, възстановителен и профилактичен ефект.

29.98 лв.

Мария Иванова
Доктор

Зимният сезон със своите студени температури и променливи условия, често може да предизвика увеличение на дискомфорта и болката в кръста. Ниските температури, влажността и липсата на слънчева светлина често допринасят за напрежение в мускулите и ставите, което може да се отрази на общото здраве на гърба. Затова е от съществено значение да се обърне специално внимание на методите за облекчаване на болката в кръста през зимата. 

В настоящия текст ще разгледаме три ефективни начина, чрез които можем да намалим и предотвратим болката в кръста по време на студените месеци. Ще обсъдим как промени в ежедневието ни като обръщане внимание на движението и храненето ни могат да са в помощ при болки в кръста дори и през студените месеци. За да подпомогнем тези промени, можем да прибавим и приема на добавки с ключови съставки за справяне с мускулни и нервни болки като Fenaxon. 

Острите или хронични болки в кръста могат да бъдат изключително неприятни и ограничаващи. Този тип болка може да бъде предизвикан от различни причини и да се прояви в различни степени на интензивност. Средно около 4 от 5 души изпитват различна степен на болки в кръста в някаква част от живота. 

Най-честите симптоми на болката в долната част на гърба включват тъпа или остра болка, която може да се появи от една страна или да обхване цялата област. Понякога болката може да продължи към бедрата или долните крайници. Засегнатите хора често се оплакват от ограничена подвижност и затруднено изправяне след дълъг период на седене. Други обичайни симптоми включват напрежение или скованост в мускулите на гърба както и проблеми в стойката. 

Причините за болката в долната част на гърба могат да бъдат разнообразни. Един от основните фактори е мускулното напрежение, което може да бъде предизвикано от лоша стойка, неправилно форма при извършване на тежки дейности или дълготрайно седене. Други общи причини включват дегенеративни болести на гръбначните дискове като дископатия. Артрити също могат да предизвикат болка, като често е налично възпаление и скованост на гръбначния стълб. 

Зимният период може да бъде съпътстван от увеличение на болките в кръста поради няколко фактора. Една от основните причини е ниската температура, която може да доведе до по-голяма скованост и напрежение в мускулите. Студът предизвиква скованост в мускулите, което може да увеличи неприятните усещания в областта на гърба. 

Времето през зимата обикновено е сухо и студено, което води до по-слабо кръвообращение и свиване на кръвоносните съдове. Това намалява притока на кръв до мускулите и стяга тъканите около тях като сухожилията и ставните връзки. Тези фактори допринасят за допълнителен стрес върху гръбнака и засяга нервите на гръбначния мозък. 

Също така, зимният период обикновено ограничава физическата активност при повечето хора поради неблагоприятните климатични условия. Липсата на движение и физическа активност може да доведе до отслабване на мускулите и опорната система на гърба, което може да направи кръста по-уязвим към болки и травми. 

Допълнителен фактор за повишени болки в кръста е промяната на стойката през зимата. Това може да звучи необичайно, но поради усещането за студ, неусетно променяме стойката си. Когато сме навън, обикновено се навеждаме, когато има студен вятър, за да се предпазим, а по време на сън се наблюдава тенденция на по-свита поза на спане, за да се задържи максимална топлина. Промяната на стойката в продължение на месеци може да доведе до натоварване в гръбнака, което да резултира до болки в кръста. 

По време на зимата са налични специфични условия, с които ако се съобразим може да избегнем неприятната болки в кръста. За да предотвратите повишаване на болките в кръста през зимата и да се поддържате здрави и активни може да следвате следните практични съвети, насочени специфично за тези условия: 

 • Избягване на подхлъзвания и падания. Различни травми могат да предизвиката или влошат болките в кръста. Когато излизате в снежно или заледено време, ходете бавно и внимателно. Подбирайте по какъв терен стъпвате – по-добре е да стъпвате върху сняг вместо лед. 
 • Подходящо облекло. Обличайте се в съответствие с външните условия – топло яке и ботуши, които не се хлъзгат лесно. Добре е да имате допълнителен чифт ръкавици, шапка и шал у дома и на работа. Обличайте се добре дори и да излизате за малко време. 
 • Прилагане на топла вода. Използването на подгряваща подложка, накисването в топла вана или с топъл душ след излизане на студено може да бъде освен приятно и полезно. Топлата вода отпуска скованите от студа мускули, което може да предотврати стягането на сухожилията и появата на болки. 

Редовната физическа активност играе ключова роля в поддържането на здрав гръбначен стълб и предотвратяването на болки в кръста. Те са особено важни през зимата, когато цялостната ни подвижност е намалена. Упражненията предоставят различни ползи, които подпомагат мускулатурата, структурите на гърба и общото здраве на опорната система. Силният коремен пояс и мускулите в гърба поддържат правилната поза и подпомагат стабилността на гърба. Този ефект намалява натоварването на дисковете и ставите, намаляващи риска от болки в кръста. 

По време на зимните месеци упражненията в домашни условия са добра алтернатива за поддържане на двигателното ни здраве. Такива за заздравяване на гръбначните мускули са ключови за избягване на болките в кръста.Такъв тип са упражнения за динамична стабилизация, определени видове йога и с ластици. 

Редовните разтягания също трябва да бъдат част от ежедневните упражнения у дома. Разтяганията на гърба в областта на кръста допринасят за цялостната ви мобилност и могат да предотвратят или подобрят появили се болки. Някои разтягания, които таргетират кръста, са издърпване на коленете към гърдите в легнало положение на земята, разтягане тип котка-крава, разтягане на крушовидния мускул на таза и флексионна ротация. 

По време на зимните месеци препоръчват се храни, които не са провъзпалителни като риба, повече зеленчуци, плодове и бобови растения.  

Препоръчително е да избягвате прекомерна консумация на преработени храни. Обикновено този тип храни имат възпалителни свойства, което може да допринесе за появата на болки в кръста. По същия начин действа и алкохола, затова е важно да не прекалявате и с него. 

За да поддържаме здрава опорно-двигателна система е важно да приемаме различни ключови хранителни вещества, витамини и минерали. Понякога е трудно да си доставим всичко нужно на организма, затова ако изпитвате проблеми с болки в кръста, в помощ могат да бъдат таргетиращи добавки каквато е Fenaxon. Някои ключови вещества, които могат да подпомогнат за намаляване на болките в кръста и също се съдържат във Fenaxon са: 

 • Куркуминът е показал способност за успокояване на болка в кръста, причинена от възпаление на нерв. Ефективността му се дължи освен на противовъзпалителни свойства и на свойствата му да промотира антиоксидантни ензими. [1] 
 • Магнезият е важени микроелемент както за здравето на мускулите, така и за нервната ни система. Редовното приемане на магнезий особено в комбинация с упражнения може значително да намали болката в кръста и да подобри мобилността. [2] 
 • Уридин монофосфат е важен нуклеотид, който има неврологична роля и може да бъде добавен от животински органи като свински или телешки дроб. Приемът на уридин монофосфат може да намали болката, причинена от периферна невропатия особено в комбинация с фолиева киселина и вит. B12, които също се съдържат във Fenaxon. [3] 
 • Ацетил–L–карнитинът има невротрофични и невропротективни свойства. Установени са различни механизми, чрез които може да облекчи неврологична болка, каквато може да бъде и болката в кръста. Ацетил–L–карнитинът показва положително действие при наличието на хронична болка. [4] 
 • Витамини от група B – тези витамини имат отдавна признат болкоуспокояващ ефект. Комбинацията от B витамини е показала ефект при болки в кръста, както и при други мускулно-скелетни проблеми, което се обяснява от противовъзпалителните, невропротективните и невромодулаторните свойства на тези витамини. [5] 
 1. Xiao, L., et al., Curcumin alleviates lumbar radiculopathy by reducing neuroinflammation, oxidative stress and nociceptive factors. Eur Cell Mater, 2017. 33: p. 279-293. As a non-toxic natural product, curcumin possesses an exceptional anti-inflammatory profile. We hypothesised that curcumin alleviates lumbar radiculopathy by attenuating neuroinflammation, oxidative stress and nociceptive factors. In a dorsal root ganglion (DRG) culture, curcumin effectively inhibited TNF-α-induced neuroinflammation, in a dose-dependent manner, as shown by mRNA and protein expression of IL-6 and COX-2. In addition, curcumin protected neurons from TNF-α-triggered excessive reactive oxygen species (ROS) production and cellular apoptosis and, accordingly, promoted mRNA expression of the anti-oxidative enzymes haem oxygenase-1, catalase and superoxide dismutase-2. 
 1. Yousef, A.A. and A.E. Al-deeb, A double-blinded randomised controlled study of the value of sequential intravenous and oral magnesium therapy in patients with chronic low back pain with a neuropathic component. Anaesthesia, 2013. 68(3): p. 260-266. To the best of our knowledge, this study is the first to examine the effects of long-term magnesium therapy in patients with refractory chronic back of a neuropathic nature. Our results indicate that the regimen of magnesium and physical therapy provided to patients in the study (magnesium) arm produced a significant reduction in their pain intensity and significant improvements in all ranges of their lumbar spine mobility for the duration of the 6-month follow-up period when compared with both baseline and control group values. 
 1. Negrão, L., P. Nunes, and o.b.o.t.P.G.f.t.S.o.P. Neuropathy, Uridine monophosphate, folic acid and vitamin B12 in patients with symptomatic peripheral entrapment neuropathies. Pain Management, 2016. 6(1): p. 25-29. Patients received a daily capsule of uridine monophosphate, folic acid + vitamin B12 for 2 months and were evaluated using the Pain DETECT questionnaire. Results: The global score for pain decreased from 17.3 ± 5.9 at baseline to 10.3 ± 6.1 at the final evaluation (p < 0.001). Concomitant analgesic and anti-inflammatory treatment was stopped or the dose reduced in 77.4% of patients. Conclusion: Uridine monophosphate + folic acid + vitamin B12 reduced total pain score, intensity and characterization of pain and associated symptoms.  
 1. Sarzi-Puttini, P., et al., Acetyl-L-carnitine in chronic pain: A narrative review. Pharmacological Research, 2021. 173: p. 105874. Acetyl-L-carnitine has also been found to have even long-term neurotrophic and analgesic activity in experimental models of chronic inflammatory and neuropathic pain. ALC is currently considered promising in the treatment of neurodegenerative diseases, toxic encephalopathies, and neuropathic forms of pain and mood disorders. 
 1. Nava-Mesa, M.O. and G.R. Aispuru Lanche, [Role of B vitamins, thiamine, pyridoxine, and cyanocobalamin in back pain and other musculoskeletal conditions: a narrative review]. Semergen, 2021. 47(8): p. 551-562. The antinociceptive role of the B vitamin complex has been recognized for several decades, specifically the combination of Thiamine, Pyridoxine and Cyanocobalamin (TPC). Likewise, there is accumulated evidence that indicates an adjuvant analgesic action in low back pain. The aim of the present review is to present the existing evidence and the latest findings on the therapeutic effects of the TPC combination in low back pain. Likewise, some of the most relevant mechanisms of action involved that can explain these effects are analyzed. The reviewed evidence indicates that the combined use of PCT has an adjuvant analgesic effect in mixed pain, specifically in low back pain and other musculoskeletal disorders with nociceptive and neuropathic components. This effect can be explained by an anti-inflammatory, antinociceptive, neuroprotective and neuromodulatory action of the TPC combination on the descending pain system. 

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.