Възпален нерв? Съвети за бързо възстановяване

Мария Иванова

Fenaxon

За здравето на периферната нервна система

29.98 лв.

Fenaxon

За здравето на периферната нервна система
Fenaxon действа върху източника на проблема при остри и хронични състояния на периферната нервна система. Има активен терапевтичен, възстановителен и профилактичен ефект.

29.98 лв.

Мария Иванова
Доктор

 • Какво представлява нервното възпаление?
 • Какви са най-честите симптоми?
 • Какво можем да направим, за да го облекчим?
 • Защо е важна консултацията с лекар?

Възпалението на нервите се случва, когато нервите се раздразнят поради различни фактори като нараняване, инфекция или автоимунни заболявания. Това възпаление може да доведе до различни симптоми,  които значително да повлияят на ежедневието. Прости задачи като ходене, седене на стол, писане, спорт или дори държане на предмети може да станат трудни и болезнени.

Навременното овладяване на  възпалението е от решаващо значение за по-бързото възстановяване. Пренебрегването на симптомите или забавянето на лечението може да доведе до допълнителни увреждания и продължителен дискомфорт. Освен предписаното от лекар лечение, има конкретни неща, с които да получите облекчение и да подпомогнете състоянието си. Едно от тях е Fenaxon, който  подпомага здравето на периферната нервна система.

Нервното възпаление, или т. нар. неврит, е състояние, характеризиращо се с дразнене, подуване или компресия на нервите в тялото. Представете си нервa като деликатен кабел, предаващ електрически сигнали от една точка в тялото на друга. Когато този кабел бива притиснат и наранен, той се възпалява. Плавния поток на информация се прекъсва, което води до различни симптоми и усложнения. Различни фактори могат да допринесат за възпаление на нервите:

 • Наранявания, тежка травма или постоянно напрежение от определени дейности или позиция на тялото.
 • Инфекциите, независимо дали са вирусни или бактериални, също могат да провокират възпаление на нервите.
 • Автоимунни заболявания, при които имунната система на тялото погрешно атакува здрави нерви. 
 • Хронични състояния като диабет често идват с усложнения, които водят до възпаление на нервите.
 • Дефицит на основни витамини и минерали могат да изострят възпалението на нервите.
 • Приема на някои лекарства също води до възпаление на нервите, като следствие от страничен ефект.

Симптомите на възпаление на нерва могат да се появят по различни начини. Обикновено това се определя в зависимост от мястото и степента на възпаление. Общите симптоми включват постоянна болка, често описвана като остра и/или пареща. Възможно е усещане за боцкане и мравучкане. Изтръпването в засегнатата област, е симптом, често придружен от мускулна слабост и намалена координация. В някои случаи може да се появи намалена чувствителност към допир или температура.

Има различни видове неврит. Често са засегнати нервите на периферната нервна система (периферна невропатия). По-познато нервно възпаление за хората е ишиас. Ишиасът представлява възпаление на седалищния нерв, което идва с болка и изтръпване на краката. 

Друго често срещано нервно възпаление е брахиален неврит, също наричан плексит. Това възпаление засяга рамото и ръката и се характеризира със силна болка и намалена подвижност на ръката. При някои хора може да причини частична загуба на чувствителност, трудност при движение на пръстите или извършване на прости движения с ръката. 

Разпознаването на признаците на възпаление на нерва е от решаващо значение за навременното търсене на лекарска помощ и подходящо лечение. Пренебрегването на тези симптоми може да доведе до допълнителни усложнения и продължителен дискомфорт. Когато разберете точния източник на болка и нервно възпаление можете по-лесно да се справите с този проблем и да намерите облекчение.

Животът с възпален нерв може да бъде труден, но има стратегии, които да приложите, за да управлявате симптомите и да насърчите лечението. Ето няколко полезни съвета:

 • Почивка и релаксация. Даването на време на тялото ви за почивка е от решаващо значение за лечението. Избягвайте напрежението и си дайте достатъчно време, за да се възстановите. Практики като упражнения за дълбоко дишане, медитация или мускулна релаксация могат да помогнат за намаляване на напрежението. 
 • Щадящи упражнения. Добре е да продължите с редовната физическа активност, но с внимание. Участието в щадяща физическа активност насърчава кръвообращението и подобрява цялостното здраве без да влоши симптомите. Подходящи са дейности като ходене или плуване, които са щадящи за ставите и нервите.
 • Диета. Храна, богата на противовъзпалителни вещества, може да помогне за намаляване на възпалението в цялото тяло. Включете много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и чисти източници на протеини. Някои добавки, като Fenaxon, са формулирани да поддържат здравето на нервите, да намалят възпалението и облекчават болката. Fenaxon съдържа съставки, които могат да помогнат за възстановяването и функционирането на нервите.
 • Управление на стреса. Стресът може да изостри възпалението и да влоши симптомите на възпалени на нерви. Разпознайте стресорите в живота си и вижте как най-ефективно да се справите с тях. Правете неща, които насърчават релаксацията и намаляват нивата на стрес, като йога, медитация или прекарване на време сред природата. 
 • Адекватен сън. Сънят е от съществено значение за тялото, за да възстанови и регенерира нервите. Стремете се към 7-9 часа непрекъснат сън всяка нощ, за да подпомогнете възстановителния процес на тялото си. Създайте редовен график за сън, като си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден. Полезна е успокояваща рутина за лягане, която сигнализира на тялото ви, че е време да се отпуснете. Това може да включва четене на книга, вземане на топла вана или слушане на успокояваща музика.

Когато изпитваме болки в гърба и плешката, усещаме ефектите на прищипания седалищен нерв, или знаем, че имаме друг проблем свързан с възпалените нерви, търсим всякакви решения. Освен бързото справяне с болката, търсим и как да премахнем или намалим проблема в дългосрочен план. В такъв случай, дългосрочния прием на добавки като Fenaxon могат да са ни изключително полезни. 

Fenaxon е комплексен продукт, специално създаден да поддържа здравето на нервите и да облекчава възпалението. Комбинацията от съставки е внимателно подбрана, за да се насочи към основните причини за възпаление и да насърчи лечението от източника до симптома. Fenaxon влиза в употреба и при често срещани проблеми като плексит, ишиас, лумбаго и полиневропатии. Fenaxon подкрепя здравето на периферната нервната система и намалява симптомите на възпален нерв.  Редовния прием може да облекчи болката и да намали оплаквания като мравучкане и изтръпване.

Консултацията с квалифициран медицински специалист гарантира, че ще получите правилните грижи, съобразени с вашите специфични нужди и здравословно състояние. Така ще получите задълбочена оценка, включително физически преглед и евентуално диагностични тестове, за да определят основната причина за вашите симптоми. След като бъде поставена диагнозата, може да обсъдите различни опции за лечение. Те могат да включват:

 • Медикаменти. В зависимост от тежестта и основната причина за вашето нервно възпаление, вашият лекар може да предпише лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), кортикостероиди или други лекарства по негова преценка
 • Физиотерапия. Включва различни методи, които използват електрически ток, ултразвук, лазерни лъчи и терапии с магнитно поле. Те се насочват към специфични мускули и нерви като облекчават болката, намаляват възпалението и подобряват циркулацията. По този начин ускоряват възстановяването на тъканите в случаи на възпаление на нервите.
 • Кинезитерапия. Тя е инструмент за подобряване на силата, гъвкавостта и мобилността, като същевременно намалява болката, свързана с възпалението на нервите. Физиотерапевтът ще създаде персонализирана програма за упражнения, която да отговори на вашите нужди и да подобри здравето на опорно-двигателната ви система.
 • Акупунктура. Това е древна китайска терапия, включваща вмъкване на тънки игли в определени точки на тялото. Може да облекчи възпалението на нервите и свързаните с него симптоми. Някои хора намират акупунктурата за полезна за намаляване на болката и за релаксация.

Когато работите с вашия лекар, можете да проучите възможностите за лечение, които най-добре отговарят на вашите индивидуални нужди и медицинска история. Не забравяйте да споделите открито вашите симптоми, притеснения и цели на лечението. Така ще осигурите правилното вземане на решения и оптимални резултати.

_________________________________________________________

Може ли неврологичната болка да изчезне сама?

 • Неврологичната болка често се описва като остра или пареща. Може да изчезне от само себе си, но често е хронична. Понякога е продължителна и тежка, а понякога идва и си отива бързо. Често е резултат от увреждане на нервите или неправилно функциониране на нервната система. Не разчитайте сама да отмине, потърсете лекарска помощ, за да установите източника на проблема.

Трудно ли се лекува неврологична болка?

 • Нервологичната болка може да бъде трудна за лечение, но има много стратегии, които можете да опитате. Лечението на основната причина, ако има такава, е първата стъпка. Облекчаване на болката и други симптоми чрез лекарства може да помогне, както и нелекарствени лечения като упражнения, акупунктура и техники за релаксация.

Колко дълго нервите могат да останат възпалени?

 • В зависимост от местоположението и тежестта си, симптомите от прищипания нерв могат да продължат няколко дни, няколко седмици или дори повече от това. Средно, възпалението на нерв може да продължи от няколко дни до 4-6 седмици – или в някои случаи дори повече (в който случай трябва да посетите вашия лекар).

_________________________________________________________

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.