Напълняване и умора. Дали не е щитовидната жлеза? 

Сара Тунчева

Sarita+

За нормална функция на щитовидната жлеза

29.98 лв.

Sarita+

За нормална функция на щитовидната жлеза
Sarita+ подкрепя нормалната функция на щитовидната жлеза и се бори със симптомите на хипотирeоидни състояния като наддаване на тегло, умора, депресия, като нормализира нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

29.98 лв.

Сара Тунчева
Доктор

 • Кога е важно да обърнем внимание на умората и напълняването? 
 • Какво може да предизвика напълняване и умора? 
 • Промяна на щитовидните хормони като причина за умора и напълняване.
 • Какво представлява щитовидната жлеза? 
 • Какво да направим за подобряване на функцията на щитовидната жлеза? 

Когато всичко е толкова бързо и натоварено, започваме да забелязваме, че все повече се чувстваме напълно изтощени. Междувременно борбата с килограми става все по-трудна, а не виждаме ясната причина за качването им. В такива моменти трябва да се обърне внимание на здравето. В комбинация, тези промени в живота ви може да сочат, че имате някои сериозни здравословни проблеми.

Един от тях е проблем с щитовидната жлеза, която може да доведе до умора и трудности с управлението на теглото. Но не се тревожете, има начини да се справим с тези предизвикателства. Един от тях е Сарита+ – продукт, който подкрепя здравето на щитовидната жлеза и работи за повишаване на енергия и мускулна сила.

Чувствате се странно изтощени, а междувременно килограмите ви се покачват – сигурно се чудите защо се случва това и какво го причинява. Важно е да обърнете внимание, особено ако тези симптоми стават все по-чести и нарастват с времето. Те могат да се появят в резултат на ежедневния стрес и липсата на сън, пред които сме изправени всеки ден. Понякога тези симптоми са признак за нещо по-сериозно. Това важи особено ако въпреки здравословното хранене и добрия сън, забележите качване на тегло и необичайна умора.

Понякога причините за напълняването и умората са предизвикани от фактори на ежедневието ни и хронични състояния, които вече имаме. Някои причини за умората и наддаването на тегло не са притеснителни, а са част от нормалната ни физиология. Ето някои от най-честите причини: 

 • Приемът на лекарства като кортикостероиди, антихистамини и антидепресанти, водят до напълняване и умора като техни странични ефекти.  
 • Бременност: По време на бременност настъпват хормонални промени, които могат да доведат до умора и наддаване на тегло. Повишените нива на прогестерон, особено през първия триместър, могат да причинят чувство на изтощение. Освен това тялото естествено съхранява повече мазнини, за да поддържа растящия плод, което допринася за увеличаване на теглото. Важно е обаче да наблюдавате наддаването на тегло по време на бременност, за да сте сигурни, че е в норми. 
 • Менопаузата:  тя бележи края на репродуктивните години на жената и често е придружена от симптоми като умора и напълняване. Променливите нива на хормоните, особено естроген и прогестерон, могат да нарушат съня и метаболизма. Това води до умора и наддаване на тегло, особено около корема.  
 • Състояния на психиката: За наддаването на тегло и чувството на умора могат да са причинител и състояния, които засягат психиката и съня ни като депресията. Депресията е състояние на психичното здраве, характеризиращо се с постоянно чувство на тъга, безнадеждност и загуба на интерес към дейности в живота. Умората е често срещан симптом на депресия. Обикновено се придружава от промени в апетита и наддаване или загуба на тегло. Депресията може също да наруши съня, влошавайки умората. 
 • Безсъние: Нарушение на съня, характеризиращо се с трудности при заспиване или поддържане на съня, може да доведе до умора и напълняване. Лишаването от сън естествено води до ежедневна умора, но също така може да доведе до нарушен апетит. Нарушената регулация на апетит води до прекалена консумация на храна. 
 • Хронични заболявания като Диабет тип 2: също са причина за напълняване и умора. Неконтролираният диабет допринася за умора и наддаване на тегло. Инсулиновата резистентност, отличителен белег на диабет тип 2, води до високи нива на кръвната захар и затруднено транспортиране на глюкоза в клетките за енергия. В резултат на това тялото може да се чувства уморено въпреки високите нива на кръвната захар. Освен това инсулиновата резистентност може да насърчи напълняването, особено около корема. 

Понякога напълняването и умората не са единствените симптоми, които забелязвате.  Появяването на други симптоми могат да насочат вас и вашия лекар за състоянието, което ги причинява. Препоръчително е да потърсите лекарска помощ в случай, че към напълняването и умората забележите и:

 • Затруднения в дишането 
 • Тежка умора, която засяга ежедневието ви 
 • Висока температура
 • Сърцебиене 
 • Нередовни менструални цикли 
 • Забързано наддаване на тегло (повече от 2 кг за седмица или по-малко)
 • Изпотяване
 • Промени в зрението

Една от по-честите причини за появата на умора или цялостна отпадналост и необяснимо наддаване на тегло е понижено производство на тиреоидни хормони. Те се произвеждат от щитовидната жлеза. При подозрения за недостатъчно активна щитовидна жлеза се препоръчва да посетите лекар, който може да назначи изследване на щитовидната жлеза. Ако се налага, се предписват медикаменти за производство на щитовидни хормони, като много добър пример за такъв продукт Сарита+ , която допринася за здравето на щитовидната жлеза и спомага повишаване на енергия и мускулна сила. 

За да разберем защо щитовидната жлеза е главен фактор за симптоми като напълняване и умора, трябва да знаем какво е тя и как функционира. Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на шията, обхващайки трахеята. 

 • Щитовидната жлеза играе решаваща роля в регулирането на множество телесни функции.  Щитовидната жлеза функционира като част от ендокринната система на тялото, която се състои от жлези, които освобождават хормони в кръвта, за да регулират различни телесни функции. Функционирането на щитовидната жлеза се контролира основно от хипоталамуса и хипофизната жлеза, които се намират в мозъка. 
 • Основната функция на щитовидната жлеза е да произвежда хормони, предимно тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тези хормони са от съществено значение за регулирането на метаболизма – процесът, чрез който тялото превръща храната в енергия. Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху скоростта, с която клетките използват енергия. Засягат различни физиологични процеси, включително сърдечната честота, храносмилането, регулирането на температурата и функционирането на органите и тъканите. 
 • Хормоните на щитовидната жлеза контролират основната метаболитна скорост. Тя е скоростта, с която тялото изгаря калории в покой. Чрез увеличаване или намаляване на тази скорост, хормоните на щитовидната жлеза помагат за регулиране на теглото и нивата на енергия. Освен това, хормоните на щитовидната жлеза са критични за правилния растеж и развитие, особено по време на развитието на плода и детството. Те играят жизненоважна роля в развитието на мозъка, растежа на костите и съзряването на различни органи и тъкани. 

Хипотиреоидизмът представлява отслабена активност на щитовидната жлеза и съответно по-малко производство на количество тиреоидни хормони. Ако тя започне да има проблеми с освобождаването на тиреоидните хормони, метаболизмът се забавя. Повечето хора знаят, че бавният метаболизъм прави по-трудно изгарянето на калории, но ефектът минава и отвъд това. Метаболизмът определя как всяка клетка на тялото преобразува храната в енергия, за да функционира и оцелее. Когато метаболизмът ви се забави, всичко останало се забавя с него. 

Някои от симптомите на хипотиреоидизъм, които са и причинени от забавения метаболизъм включват: 

 • умора 
 • понижен толеранс към студеното 
 • напълняване 
 • запек  
 • забавен сърдечен ритъм 
 • повишен холестерол 
 • суха кожа 
 • подуване на лицето и глезените 
 • промени в менструацията при жените и др. 

За да подобрим енергийните си нива и да се справим с излишното тегло, щитовидната ни жлеза трябва да функционира нормално, за да поддържа метаболизма ни активен. Хипотиреоидизмът изисква отдаденост, целенасочени промени в навиците на хранене, физическа активност и суплементация: 

 • Следвайте балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, чисти източници на протеини и здравословни мазнини. Стремете се да включите източници на йод, селен и цинк, които са основни хранителни вещества за здравето на щитовидната жлеза. 
 • Практикувайте редовна физическа активност, за да поддържате цялостното здраве. Упражненията могат да помогнат за засилване на метаболизма, подобряване на енергийните нива и облекчаване на симптомите на умора, свързани с хипотиреоидизъм. Включете комбинация от аеробни упражнения (напр. ходене, колоездене, плуване) и силови тренировъчни упражнения за насърчаване на сърдечно-съдовото здраве, мускулната сила и управлението на теглото. 
 • Идентифицирайте и адресирайте източниците на хроничен стрес в живота си, независимо дали са свързани с работа, взаимоотношения или друго. Помислете за подкрепа от терапевт, ако е необходимо. Дайте приоритет на достатъчно сън и установете редовен график за сън. Стремете се към 7-9 часа качествен сън на нощ. 
 • Приемайте продукти с високо качество за подкрепа на щитовидната жлеза.  Добър пример е продуктът Сарита+, създаден специално да подкрепи хора с хипотиреоидни състояния. Сарита + съдържа мощна формула с L-тирозин, екстракти от ашваганда и жен-шен, допълнени с цинк, селен и витамин D.  L-тирозинът участва в процеса на производство на хормоните на щитовидната жлеза. Това го прави изключително нужен при справянето с хипотиреоидизма. Екстрактът от Ашваганда подпомага нормализираните на щитовидните хормони,  а селенът, цинкът и витамин D благоприятстват метаболизирането на щитовидни хормони.  

Към богатия състав на Сарита+ е добавен и екстрактът от жен-шен, който идва като директно решение на проблема с напълняването и умората. Изследвания показват позитивен ефект на екстракта от жен-шен върху загубата на тегло, подобрява метаболизма на глюкозата и мастните киселини, възпалението и оксидативния стрес [1]. Освен това, притежава и качества, които повишават енергията и намаляват чувството на умора.[2] 

______________________________________________________

Защо изпитвам умора, студ и качвам килограми? 

 • При наличието на сепцифично тези симптоми е възможно щитовидната ви жлеза да не функционира правилно. Хормоните на щитовидната жлеза обикновено стимулират метаболизма и повечето от симптомите на хипотиреоидизъм отразяват забавяне на метаболитните процеси. Общите симптоми могат да включват умора, мудност, леко наддаване на тегло и непоносимост към ниските температури. 

Може ли хипотиреоидизмът да бъде излекуван? 

 • Ако вече сте били диагностицирани с недостатъчна функция на щитовидната жлеза, важно е да приемате хормони за заместване на тези от щитовидната жлеза, както е указано от вашия лекар. Няма лек за понижена функция на щитовидната жлеза. Състоянието обаче може да се управлява успешно с подходящи медикаменти, промени в начина на живот и прием на важни за функцията на щитовидната жлеза нутриенти, каквито са включени в състава на Сарита+. 

Ще доведе ли хипотиреоидизмът до наддаване на тегло? 

 • Хипотиреоидизмът може да причини наддаване на тегло. Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон (състояние, известно като хипотиреоидизъм), това може да доведе до забавяне на метаболизма на тялото. Тази намалена скорост на метаболизма може да доведе до наддаване на тегло, дори без промяна в диетата или навиците за упражнения. Освен това хипотиреоидизмът може да причини други симптоми като умора, задържане на течности и повишена чувствителност към студ, което може да допринесе косвено за увеличаване на теглото. Въпреки това е важно да се отбележи, че не всеки с хипотиреоидизъм ще напълнее и степента на наддаване на тегло може да варира от човек на човек. 

______________________________________________________

 1. Charalampia Amerikanou, Andriana C. Kaliora, Aristea Gioxari, The efficacy of Panax ginseng in obesity and the related metabolic disorders, Pharmacological Research – Modern Chinese Medicine, Volume 1, 2021.  Most studies agree that KRG lowers blood pressure in prehypertensive and hypertensive patients, while the anti-lipidemic properties of KRG in humans are rather controversial. However, there are clues that KRG administration limits lipid peroxidation, thus regulating oxidative stress. Data regarding the anti-inflammatory efficacy of KRG on obesity and obesity related comorbidities are very few, with some studies demonstrating a reduction of CRP concentration. With regard to insulin resistance, although not entirely convincing, they are promising. There is some documentation supporting the favorable influence of KRG on fasting blood glucose levels and insulin sensitivity of healthy subjects or patients with impaired glucose tolerance and diabetes. 
 1. Zhang G, Lu B, Wang E, Wang W, Li Z, Jiao L, Li H, Wu W. Panax ginseng improves physical recovery and energy utilization on chronic fatigue in rats through the PI3K/AKT/mTOR signalling pathway. Pharm Biol. 2023. The swimming times to exhaust of the rats with EEP were significantly longer than that without it. EEP spared the amount of muscle glycogen, hepatic glycogen and blood sugar under the chronic state. In addition, EEP significantly (p < 0.05) decreased serum triglycerides (1.24 ± 0.17, 1.29 ± 0.04 and 1.20 ± 0.21 vs. 1.58 ± 0.13 mmol/L) and total cholesterol (1.64 ± 0.36, 1.70 ± 0.15 and 1.41 ± 0.19 vs. 2.22 ± 0.19 mmol/L) compared to the model group. Regarding the regulation of energy, EEP had a positive impact on promoting ATPase activities and relative protein expression of the PI3K/Akt/mTOR pathway. 

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.