Възможности за възстановяване на износения хрущял на коляното 

Renovax Rapid

За здравето на опорно-двигателната система

49.98 лв.

Renovax Rapid

За здравето на опорно-двигателната система
Приемът на Renovax Rapid допринася за противодействие на измененията на ставния апарат, настъпващи с възрастта, както и за подкрепа на опорно-двигателната система при по-интензивно физическо натоварване (спорт, тежък физически труд и други).

49.98 лв.

 • Анатомия на колянна става 
 • Симптоми при износване и дегенеративни промени в колената 
 • Грижа за подобряване състоянието на колянната става 

В напреднала възраст по-голямата част от населението има оплаквания от болка в колената. Здравето на ставите е често пъти пренебрегвано, като в млада възраст се претоварват интензивно и не се предприема навременна профилактика.  

В тази статия ще ви информираме относно нормалното устройство на колянната става, за да разберете кои нейни структури за рискови за износване. Ще изброим най-често проявяваните симптоми при дегенеративни промени в колената и също така ще ви предложим мерки и навици, които да предприемете, за да си осигурите по-добро здраве на ставите.  

Костите, ставите и скелетните мускули изграждат двигателния апарат на човека – така наречената скелетно-мускулна система. Тя дава опора на тялото и с участието на нервната система осъществява една от основните жизнени функции – движението. Двигателният апарат се състои от активна част (мускули) и пасивна част (кости и стави). 

Преди да обясним методите за възстановяване, ще разгледаме най-важното от  анатомията на колянната става, за да добием по-ясна представа. 

Коляното има една от най-сложните стави в опорно-двигателната ни система. Тя обединява двете части на долния крайник – бедрото и подбедрицата, които носят цялата тежест  на тялото ни и в движение, и в покой. В структурата на ставата се срещат бедрената кост и големия пищял (тибия). Колянното капаче (патела) се намира точно пред колянната става и също е част от нея. 

Повърхностите на трите кости, които влизат в контакт, са свързани в ставен хрущял, който ги пази от триене при движението им. Ставният хрущял е тъканта, която покрива краищата на костите на всяка става. Функцията му е да понася ударите и да осигурява нужната гладка повърхност за улесняване на движението. Ставният хрущял се среща навсякъде, където две костни повърхности се движат една срещу друга. В коляното хрущялът обхваща долните краища на бедрената кост, горната част на големия пищял и задната част на капачето. 

Ставната капсула е тъканна структура, която се прикрепва към краищата (ръбовете) на ставните повърхности и заедно с хрущяла огражда и образува ставна кухина. Тя съдържа синовиална течност, която „смазва“ и храни ставните хрущяли. Други съществени структури, участващи в образуването на колянната става, са менискусите. Намират се между тибията и бедрената кост. Те също са хрущялна тъкан, която обаче е по-мека и освен да намалява напрежението и триенето при приплъзването на костите, поглъща сътресенията и натоварванията при движение и ги преразпределя равномерно. 

Накратко казано, менискусите действат като уплътнение, помагайки да се разпредели тежестта от бедрената кост към тибията. Без тях концентрацията на сила в тази малка зона върху ставния хрущял може да повреди повърхността, което би довело до дегенерация с течение на времето. Извън ставата между двете кости (бедрената и тибията) се „изопват“ ставни връзки (така наречените лигаменти, които подсилват ставната капсула). 

Коляното позволява широк обхват от движения, независимо дали е подложено на значителни физически натоварвания, или леки активности. Периодите на продължително претоварване, както и прекомерно дълги периоди на неактивност в съвременния ни начин на живот са крайно нетипични за натовареността на долните ни крайници. Всичко това може да доведе до постепенно износване и увреда на колянната става. 

В хода на този процес хрущялните тъкани започват да изтъняват и губят своята гладка повърхност и едновременно с това намаляват и подвижността си. Неравностите, които се появяват, насърчават увеличеното триене при движение, което води до по-нататъшно разрушаване на тъканите и ускоряване процеса на дегенерация. В резултат на това костта е изложена и по-уязвима за травми и развитие на възпалителни процеси, засягайки също и меките тъкани около ставата. Вследствие настъпилите промени ставната капсула се уврежда. 

Износването на колянната става е нормален процес, който е свързан със стареенето. Той е резултат от бавните дегенеративни процеси, които оказват влияние върху хрущялната тъкан. Намаляването на синовиалната течност също може да допринесе за износването, тъй като хрущялите не се смазват добре и дори леки изменения в нея могат да имат значително въздействие върху състоянието им. За съжаление, статистиките от последните години сочат, че износването на ставата е все по-често срещано и при младите хора. 

Има няколко основни симптоми, които могат да се проявят при износване на колянната става: 

 • Болка: Често се изпитва болезненост в цялото коляно, особено по време на движение или натоварване. Болката може да бъде остра или тъпа и да се усеща във вътрешната или външната част на ставата.  
 • Загуба на гъвкавост и подвижност: Износването на ставата може да доведе до ограничаване на гъвкавостта и подвижността на коляното. Засегнатите лица могат да усетят затруднения при извършването на обичайни движения, като например изправяне или сгъване на коляното. 
 • Оток и възпаление: Износената колянна става често се съпътства от оток и процеси на възпаление. Обикновено е налично чувство на тежест в колената. 
 • Триене: При движение или натоварване на коляното, може да се чуе пукане или щракане, породени от триенето на износените хрущяли. 
 • Мускулна слабост и атрофия: Износването на колянната става може да доведе до слабост и атрофия на мускулите около нея поради ограничение в обхвата на движение и намалената активност заради чувството на болка.  
 • Нестабилност: Засегнатите лица може да усетят липса на стабилност в колената, което може да доведе до изкълчване на ставата при натоварване. 

Важно е да се отбележи, че симптомите на износената колянна става могат да варират в зависимост от степента на увреждане. В случай на съмнение или наличие на симптоми, е препоръчително да се консултирате с ортопед за поставяне на точна диагноза.

Множество са факторите, които могат да доведат до износване на колянната става. Първоначално и най-често те са свързани и с процеса на естественото стареене на тялото. Следващият по честота фактор е интензивното или необичайното свръхнатоварване, което може да включва излишни физически усилия, носене на много тежки предмети или продължително заемане на една и съща позиция за дълги периоди от време. 

В този контекст, излишното телесно тегло също се явява като рисков фактор, който води до претоварване на ставата. Понякога дори намаляването на теглото с до няколко килограма може да доведе до значително облекчение и да намали значително опасността от ранно износване на ставата.  

Травмите са също един от основните причинители на ранните дегенеративни процеси. Инфекции, вродени аномалии, системни заболявания могат да допринесат за износване на колянната става. Причините са разнообразни, а последиците както казахме, най-често са свързани с болка, загуба на подвижност, отоци, възпаления и отслабване на мускулите около ставата и в крайна сметка – нарушаване на функциите на самата става. 

 • Упражнения за укрепване на мускулатурата около ставата: Редовните упражнения за укрепване на мускулатурата на долните крайници подобряват стабилността на колянната става. Важно е обаче да практикувате умерено натоварващи упражнения и да ги изпълнявате с правилната техника, за да се избегне обратния ефект – претоварване на ставата и увреждане.  
 • Контрол на телесното тегло: Поддържането на здравословно тегло, съобразено с вашата възраст, пол и ръст намалява натоварването на колянната става. 
 • Прилагане на методи за облекчаване на болката и възпалението: Примери за такива са физиотерапевтични процедури, използване на ортопедични помощни средства (протектори за коляното със стабилизиращо действие) или масажи за облекчение в болезнената зона. 
 • Прием на хранителни добавки: Вземането на хранителни добавки подобрява състоянието на хрущялната тъкан в ставата. Renovax Rapid е от най-добрите добавки на пазара, която  представлява ефективна формула,съдържаща необходимите съставки за регенерация на съединителната тъкан, подхранване на ставния хрущял и укрепване на ставните връзки.  

Разработена с цел активна грижа за опорно-двигателната система, особено при симптоми на дискомфорт в ставите, костите и мускулите. Приемът на Renovax Rapid подобрява вашето състояние, като противодейства на дегенеративните ставни промени. Също така има и превантивна роля, като подпомага опорно-двигателната система при по-интензивни натоварвания, като силови спортове и тежък физически труд.  

Съдържащите се активни съставки с доказано действие включват екстракт от дяволски нокът, който намалява дискомфорта и облекчава болката, и глюкозамин, който възстановява структурата на ставите и подобрява хрущялната плътност. Глюкозаминът е естествено вещество, което се съдържа в хрущялната тъкан на ставите. 

Има редица полезни за ставите свойства. Подпомага регенерацията на хрущяла, което подобрява ставната гъвкавост и функционалност. Също така може да намали болката и дискомфорта. Подпомага синтеза на колаген и други структурни компоненти на ставите, което е важно за поддържането на тяхната функция. Комплексните му свойства подобряват мобилността и подвижността на ставите.  

Други важни съставки във формулата на Renovax Rapid са манганът и витамин С, които поддържат здравината на костите и също спомагат за синтеза на колаген в организма. Renovax Rapid е надежден продукт, защото облекчава дискомфорта, укрепва ставния апарат и подпомага опорно-двигателната система при интензивно физическо натоварване. 

Отбягване на вредни храни: Освен съвети за благоприятстващи здравето на вашите стави навици, е редно да се запознаем и с противопоказанията. Ако имате болни стави никога не яжте тези 6 храни: висококалорични и преработени храни, богати на захари десерти, храни с високо съдържание на глутен, млечни продукти, алкохол, полуфабрикати – всички те влошават вече проявените симптоми и същевременно водят до обостряне на възпалението и влошаване на състоянието на ставите ви. 

Спазването на посочените съвети, в съчетание с редовния медицински преглед могат да помогнат за поддържане на добро здраве на вашите колена и стави и подобряване на качеството ви на живот. Важно е да предриемем навреме мерките за укрепване на околоставната мускулатура и постигане на оптимално тегло, да допринесем за грижата си, като приемаме качествени хранителни добавки с доказано действие и съответно да оценим вероятния риск от прекомерната консумация на вредни за здравето храни и вещества.  

__________________________________________________________ 

 • Хранителната добавка се отличава с бърз обезболяващ ефект и гарантирано дългосрочно регенериращо действие. Също стимулира синтеза на колаген и подпомага функциите на ставния хрущял, което допринася за подобрено състояние на вашите стави. 
 • За възрастни – по 4 таблетки на ден (2 пъти по 2 таблетки) в продължение на 6 месеца. След 10-дневна почивка 6-месечният курс може да се повтори. 

__________________________________________________________ 

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.