Какви апарати за кръвно налягане препоръчват лекарите?

Цветелина Сандова

Amiko Active

За нормално кръвно налягане

21.98 лв.

Amiko Active

За нормално кръвно налягане
Продукт, разработен за нормализиране на кръвното налягане, липидния профил и подобряване функцията на сърдечно-съдовата система.

21.98 лв.

Stadyxin

За умствена умора и студени крайници

29.98 лв.

Stadyxin

За умствена умора и студени крайници
Поддържа кръвооросяването на мозъка и крайниците и подпомага мозъчните функции - памет и концентрация. Допринася за нормалното функциониране на нервната система. Подходящ за хора страдащи от студени ръце и крака.

29.98 лв.


Д-р Андреев е общопрактикуващ лекар с над 22 години трудов стаж. Има опит в спешната медицина и детските болести, а от 2000 г. насам работи като личен лекар в град Перник.

Цветелина Сандова
Маг. фармацевт

Д-р Андреев е общопрактикуващ лекар с над 22 години трудов стаж. Има опит в спешната медицина и детските болести, а от 2000 г. насам работи като личен лекар в град Перник.

Защо е важно хората да притежават апарат за кръвно налягане, който да използват ежедневно у дома?

В нашата практика често изискваме от пациентите си сами да измерват кръвното си налягане всеки ден, сутрин и вечер, по едно и също време, а след това да записват резултатите си. Това е така, защото при продължително лечение понякога се налага да променим медикаментите или да ги дозираме наново. За мен като лекар е много важно да знам какво е кръвното налягане на пациента, например сутрин в 8:00 и вечер в 20:00, за да мога правилно да дозирам приема на лекарствата.

Какви са най-често срещаните грешки, които пациентите Ви допускат при измерванията вкъщи?

Чисто и просто – не чуват. Част от моите пациенти са много възрастни и това е основният проблем. Друг проблем е че смятат, че всеки тон определя долна и горна граница на кръвното налягане, докато всъщност трябва да се вземат предвид само ясните тонове, които чуват в слушалката на стетоскопа. Трудно е да им обясня какво точно трябва да чуят и затова всеки път поставям под съмнение дали правилно са измерили кръвното си налягане. Понякога не виждат добре стрелката, не поставят правилно стетоскопа, маншета.

Имате ли опит с електронни апарати за кръвно налягане?

В практиката е по-трудно да се работи с електронен апарат, тъй като един от факторите за правилно измерване с такъв е пациентът да е седнал и ръката му да е на нивото на сърцето. По-трудно е, трябва пациентът да не е седнал на кушеката, а да е на стол, да нагласим височината правилно и т.н. В лекарския кабинет мерим кръвното, когато пациентът е легнал на кушетката, заради това залагаме на механични.

В ежедневието си ползвам електронен апарат, у дома имам такъв, заради възрастните ми роднини.

Какви са техните предимства пред механичните?

Много по-лесно и по-удобно се работи с тях, а личният лекар може да се довери на верността на резултатите. Особено сега, по време на пандемичната обстановка, когато се налага промяна в терапията или някакъв вид консултация, това често се прави по телефона. И ако не съм сигурен, че пациентът измерва правилно своето кръвно налягане, не мога да разчитам на тези резултати.

Имам пациенти, които много пътуват. Изминават по 5000 км. като международни шофьори и за тях е много трудно да измерват кръвното си с механичен апарат. Понякога се случва да ми се обаждат от Холандия – човекът се е почувствал зле, пуснал е електронния си апарат на таблото и е разбрал, че проблемът идва от кръвното налягане.

Сложни ли са за употреба електронните апарати, когато говорим за възрастни хора?

Не, точно обратното. Дори винаги ми казват: „Докторе, много по-лесно ми е да си меря кръвното така!“

Препоръчвате ли електронен апарат на своите пациенти?

Когато някой пациент тепърва е диагностициран с хипертония, винаги го карам да дойде с апарата в кабинета ми, за да сравня какво мери той и какво меря аз. И така решавам дали пациентът може да се справи с механичен апарат или за него е по-добре да използва дигитален.

Разликата в цената между механични и електронни апарати не е толкова голяма и не си заслужава човек да си вземе нещо уж по-евтино, на което обаче не може да разчита.

Възможности за възстановяване на износения хрущял на коляното 

Какво представлява умствената умора и можем ли да се преборим с нея? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Invalid site key.