Как студът предизвиква болка в гърба и раменете? 

Fenaxon

За здравето на периферната нервна система

29.98 лв.

Fenaxon

За здравето на периферната нервна система
Fenaxon действа върху източника на проблема при остри и хронични състояния на периферната нервна система. Има активен терапевтичен, възстановителен и профилактичен ефект.

29.98 лв.

Най-важното: 

  •  Кои фактори на времето допринасят за чувството за болка в ставите? 
  •  Как да се предпазим от болката по време на зимните зони?  
  • С какво се отличават болката в рамото и болката в кръста? 

Усещали ли сте по-изявена и остра болка в ставите, когато настъпи студеното време? А запитвали ли сте се как зимният сезон и по-ниските температури оказват влияние на болките в кръста и рамото? В следващите редове ще ви обясним как нормално са устроени ставите. Ще ви поясним също как студът възпрепятства функцията им и кое води до усещането за болка. Ще ви предложим и съответните мерки, които да предприемете за подобрение на вашето състояние. 

Устройство на ставите 

За да си представим как поради студа ще настъпят болезнени състояния, първо трябва да сме наясно какво е правилното устройство на ставите, а именно: Ставите в човешкия организъм са местата, където две кости се свързват една с друга. Повърхностната част на костта, която влиза в ставата, е ставният хрущял (представлява гладка, твърда и еластична тъкан).  

Следващата структура, която трябва да знаем, е ставната капсула – тя обхваща тези части на участващите кости, които съставят дадената става. Вътрешността на ставната капсула е покрита със синовиална мембрана. Тя е тъкан, която произвежда малко количество синовиална течност. Именно тази течност подпомага правилното приплъзване на ставните хрущяли на костите при извършване на движение. 

За болезнеността в ставите е важно е да знаем, че ставният хрущял няма нервни окончания, съответно той не е чувствителен на болка. Ставната капсула е богато инервирана и усещането за болка, когато има такава, идва именно от нея.  

Woman hurting her shoulder at the gym

Как студът повлиява болката? 

Вариации в барометричното налягане при студено време 

Студът причинява промени в налягането на въздуха, което повлиява меките тъкани като мускули и ставни връзки. Това означава образно казано “въздухът притиска малко по-малко телата ни”. Тази липса на компресия позволява на тъканите в тялото ви леко да се подуят, което води до болезненост в ставите. 

Студено време и синовиалната течност 

Както казахме синовиалната течност смазва вашите стави и ги подпомага да се движат гладко. По-ниските температури могат да доведат до “сгъстяване” на синовиалната течност, вследствие на което ставните хрущяли не се приплъзват толкова плавно помежду си, а от там идва и болката. Тоест – колкото по-несвободно тече ставната течност, толкова по-вероятно е да изпитате болка през студените зимни месеци.  

Физически застой в студено време 

Ниските температури навън ни предразполагат повече да предпочетем да почиваме вкъщи на дивана вместо да излезем да бъдем физически активни и да спортуваме. По-малката физическа натовареност води до схващане на нашите мускули и стави. В резултат липсата на движение се забавя циркулацията на синовиалната течност и води до недобро функциониране на дадената става.  

Влияние върху кръвоснабдяването 

Студеното време води до промяна в кръвообращение поради свиване на кръвоносните съдове(състояние известно като вазоконстрикция). Това намалява притока на кръв до мускулите и води до “стягане”  на тъканите около тях като сухожилията и ставните връзки. Вследствие се развива болезненост в конкретната засегната част на тялото.  

Как да се предпазим от болката и влошаването ѝ през зимата? 

Предпазването от болки в ставите и предотвратяването на влошаването им през студените месеци включва няколко мерки за поддържане на ставите ви здрави и минимизиране на дискомфорта, което ви позволява да останете активни и да се насладите на сезона. 

Поддържайте да ви е топло 

Важно е да граничите загубата на телесна температура през студените месеци. Обличайте се добре при студено време, за да предотвратите сковаността в ставите и също така свиването на кръвоносните съдове и съответно да не се нарушава нормалното кръвоснабдяване. 

Старайте се да бъдете повече физически активни

Редовните упражнения са от съществено значение за поддържане на гъвкавостта, силата и подвижността на ставите. Предприемайте повече дейности като ходене(вместо да ползвате автомобила си), изкачване на стълби(вместо асансьор), практикуване на спорт и тн. Упражненията на закрито, като йога или домашен фитнес също могат да бъдат полезни за подобряване на гъвкавостта и облекчаване на болките в ставите.  

Ако по-интензивните физически дейности не ви допадат и са ви трудни за изпълнение, може да включвате лека гимнастика като разтягане поне 20-30 минути на ден. Тези леки упражнения ще подобрят гъвкавостта ви и обхвата на движение в ставите. Важното е да се съсредоточите върху засегнатите области (рамене, колена или кръст). 

Помислете за приема на хранителни добавки  

Освен дейностите и навиците, които се налага сами да промените в ежедневието си, има още един много лесен и ефективен начин, който ще подобри състоянието ви трайно и ще предотврати евентуални усложнения. Приемът на качествени хранителни добавки, които да съдържат най-добрите съставки за конкретните нужди на вашия организъм (в случая болките в рамото, кръста, както и всеки дискомфорт от ставен произход) е от съществено значение.  

Пример за такава хранителна добавка с комплексно съдържание на полезни вещества е Fenaxon. Съставът му включва куркумин, уридин монофосфат, ацетил-L-карнитин, магнезий, витамини от група B и D. Оптимална комбинация от изброените съставки действат върху източника на проблема при остри и хронични състояния на болка. Има активен терапевтичен, възстановителен и профилактичен ефект.  

Поддържайте балансирана диета  

Не само поддържането на оптимално тегло, но и приемът на полезни вещества и спазването на пълноценен хранителен режим са ключови за здравето на опорно-двигателната ви система. Консумирането на храна, богата на плодове, зеленчуци, неживотински протеини и омега-3 мастни киселини оказва благоприятно влияние при възпалителни процеси в тялото и поддържането на здрави стави. Приемайте по-често храни като риба, ядки, листни зеленчуци и горски плодове, които са известни със своите противовъзпалителни свойства.  

Поддържайте здравословно тегло  

Наднорменото тегло допринася за натовареността на ставите, което води до повишена болка и дискомфорт, особено в студено време. Старайте се да постигнете оптимално тегло за вашата възраст, пол и височина, за да подобрите състояние на ставите си, а също ще допринесете и за цялостното по-добро функциониране на организма (съответно по-добро сърдечно-съдово здраве, улеснено храносмилане, подобряване метаболитните процеси и тн).  

Останете хидратирани  

Пиенето на достатъчно количество вода е от съществено значение за здравето на ставите. Дехидратацията може да влоши болезнените симптоми. Стремете се да пиете поле литър и половина на ден, за да поддържате организма си хидратирани и да осигурите по-добро функционално състояние на ставите.  

Затоплителни процедури  

Не е нужно да посетите спа център, за да си направите релаксираща терапия в областта на ставите. В момент на болезненост дори в домашни условия можете да използвате прилагането на топлина, за да облекчите симптомите. Например да си направите топли компреси или да си вземете топла вана. Това ще ви релаксира цялостно и ще подобри състоянието ви, като ускори притока на кръв и успокои сковаността. 

Поддържайте добра стойка  

При болки в кръста правилната стойка помага за равномерното разпределяне на тежестта в ставите и намалява напрежението върху мускулите и връзките. Внимавайте за позата си, когато седите, стоите и извършвате натоварващи дейности.  

Подобрете хроничните състояния  

Ако имате основни заболявания като артрит или фибромиалгия, е добре да овладеете техните симптоми. Тогава ще можете да подобрите и болката си при излагане на студ. Важно е да изпълнявате предписания ви план за лечение и комплексно да овладеете болезнените ви състояния.  

В заключение 

Моментите на болки в рамото и кръста през студения период от годината са изключително неприятни и възпрепятстват извършването на ежедневните ни дейности, както и намаляват качеството ни на живот. В такива моменти е важно да определим и овладеем симптомите си, като предприемем мерки и полезни навици като: подходящо облекло при ниски температури, прием на полезни вещества чрез балансирана диета и хранителни добавки, както и повече физическа активност. При неповлияване на болката обаче е важно да се консултираме с лекар и да отидем на преглед.  

____________________________________________________________ 

ЧЗВ: 

  • Мога ли да приемам хранителната добавка Fenaxon при болка в рамото и кръста не само при студено време? – Приемът на хранителната добавка не зависи от метеорологични условия навън. Подходяща е за прием през цялото време на годината.  
  • В моменти на обострена болка мога ли да тренирам? – Физическата активност благоприятства и превантира ставната болка при ниски температури. Ако имате момент на силно изразена болка, не е нужно да тренирате интензивно, а можете да практикувате леки упражнения, които също ще окажат благоприятно действие на опорно-двигателния апарат.  

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 таблетка. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №4421/01.03.2023 Т22230080/02.03.2023 

____________________________________________________________ 

Източници: 

Възможности за възстановяване на износения хрущял на коляното 

Какво представлява умствената умора и можем ли да се преборим с нея? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Invalid site key.