Как да повишите паметта и концентрацията си с 4 метода

Selenogin Super

Подпомага умствената дейност, паметта и концентрацията.
Има доказан ефект при шум в ушите и подобрява мозъчния кръвоток.

34.98 лв.

Selenogin Super

Подпомага умствената дейност, паметта и концентрацията.
Има доказан ефект при шум в ушите и подобрява мозъчния кръвоток.
Selenogin Super е специално разработен продукт с иновативна комбинация от Гинко билоба и цитиколин, която подпомага умствената дейност и устойчивостта на нервните клетки.

34.98 лв.

Как да повишите паметта и концентрацията си с 4 метода

Най-важното: 

 • Памет, обучения и концентрация – дефиниции 
 • Кои са етапите на обработка на новопостъпилата информация? 
 • Методи за по-добра памет и концентрация 

Независимо дали сте ученици, студенти, работите с голямо количество информация, или просто искате да подобрите способностите си за запаметяване и концентрация, трябва да полагате грижи за вашата умствена дейност. В тази статия ще разгледаме първоначално разликата между обучението и паметта, както и неразривната свързаност помежду им. Ще си разясним механизма на обработка на нова информация и ще ви предложим 4 ефективни начина за по-добра памет и концентрация.  

Памет и обучение 

Паметта и обучението са от съществено значение за индивидуалността на човека. Те ни позволяват да съхраняваме нашата уникалност и да използваме предишния си опит в бъдеще.  

Памет 

Това е процес, чрез който информацията от околната среда и от нашето тяло се кодира, съхранява и възпроизвежда в човешкия мозък. Характеризира се като способност на мозъка да задържа за различен период от време следите, образуващи се в резултат на активиране на сетивните системи. Видове памет:  

 • Сензорна памет – когато запомняме информацията за кратко време, например за няколко секунди. Тя е автоматична и не можем да я контролираме. Има различни видове като иконична за образи, ехоична за звуци и хаптична за допир.  
 • Краткотрайна памет – запомняме нещата за време от няколко секунди до около минута. Можем да увеличим капацитета на паметта си, като информацията се раздели и запомни на части.  
 • Дълготрайна памет – запаметяване на информация за дълъг период от време, дори за целия живот.

Обучение 

Процес, чрез който набавяме познания за света и променяме своето поведение. Зависи до голяма степен от паметта, тъй като знанията, които сме придобили и съхранили в паметта, са рамка, в която се включват новите познания чрез асоциации и взаимодействия.  

Концентрация 

Способността на ума да се фокусира върху определена задача, мисъл, или дейност, като се намалява разсейването на вниманието и се насочва към конкретен обект или цел. Тя е ключова за постигане на ефективност в ученето, работата, спорта, или всяка друга дейност, която изисква пълна ангажираност и фокусиране на цялостното внимание. 

Обработката на информацията 

Процесът на обработка на информацията включва няколко основни етапа: 

 • Кодиране: Това е процесът, при който информацията, получена от сетивата, се регистрира и обработва. 
 • Съхраняване: След като информацията е кодирана, тя се записва в краткотрайна или дълготрайна памет за бъдещо ползване. 
 • Възпроизвеждане: Съхранената информация се “извиква” и използва в отговор на определени сигнали или въпроси (припомняме си я при нужда). 
 • Забравяне: Загуба на част от съхранената информация в паметта ни. 

След като ви запознахме със значението на основните термини, които са обект на настоящата статия, следва да ви запознаем с 4 техники за подобряване на вашата памет и концентрация. 

Тренировка за тялото и ума 

Честите физически тренировки имат положителен ефект не само върху тялото, но и върху умствената дейност и концентрацията поради няколко причини: 

 • Подобряват кръвообращението: Физическата активност стимулира сърдечния мускул да работи по-ефективно, като ускорява сърдечния ритъм и изпомпва повече кръв към тъканите и органите, в това число и мозъка. Така се осигуряват повече кислород и хранителни вещества за мозъка, което подпомага и подобрява неговата функция. 
 • Намаляват стреса и тревожността: Физическата активност помага на мозъка да освобождава ендорфини, които са естествени хормони за облекчаване на стреса и подобряване на настроението. Тези вещества действат като естествени аналгетици и антидепресанти. Намаляват усещането за болка и подобряват настроението.  

Понижават се съответно и  нивата на стресовите хормони като кортизол и адреналин в организма. Така се намалява физиологичният отговор при момент на  тревожност. Също така фокусирането върху физическите упражнения кара ума да се освободи от напрягащи мисли и притеснения. Тази пауза от стреса значително допринася  за психично здраве и следователно по-добра памет и концентрация. 

Прием на полезни вещества за по-добра памет и концентрация 

Правилното хранене е от съществено значение за подобряване на паметта и концентрацията чрез осигуряване на необходимите вещества за ефективното функциониране на мозъка. Витамините от група B, които се намират в храни като яйца, броколи и бобови култури, играят ключова роля за здравето на нервната система, подпомагайки паметта и концентрацията. 

Цитиколинът е важно вещество за синтеза на ацетилхолин, което е отговорно за когнитивните функции като паметта и вниманието. Той подобрява мозъчния метаболизъм и ефективността на мозъчните процеси. Омега-3 мастните киселини, които могат да се открият в рибите, играят ключова роля за здравето на мозъка и подпомагат умствената дейност. 

Кофеинът, който се среща в напитки като кафе и зелен чай, подобрява бдителността, концентрацията и когнитивните функции при умерено консумиране. Гинко билоба е известен с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства. Той стимулира кръвообращението в мозъка и подобрява когнитивните функции. 

Селенът е друг ключов минерал, който играе важна роля в оптималното функциониране на мозъка и повлиява положително паметта и концентрацията поради ред причини. Той помага в борбата със свободните радикали в организма. Те могат да повредят клетките в мозъка и да допринесат за намаляване на когнитивните функции. Като антиоксидант, селенът може да защити мозъка от този вид увреждания и да помогне за поддържането на здравето на нервната система.  

Селенът участва и в регулирането на кръвообращението. Добрата циркулация в мозъка е важна за оптималната доставка на кислород и хранителни вещества, необходими за правилната умствена дейност. Важен е и за здравето на щитовидната жлеза, която участва в регулирането на невротрансмитерите. Дисбалансът в щитовидната жлеза може да доведе до проблеми с паметта и концентрацията. Храни, богати на селен, са: бразилски орех, леща, пилешко месо, овес, целина.  

Освен чрез включване на споменатите полезни вещества в диетата ни, можем да си ги набавим и чрез приема на качествени хранителни добавки. Приемът на тези добавки за подобрена памет и концентрация ще ни осигурят оптималното количество “храна за мозъка” и съответно ще се предотвратят страничните ефекти при надвишаващата дневна доза консумация.  

Selenogin Super е именно такъв продукт с иновативна комбинация от полезни за мозъка вещества (гинко билоба, селен, витамини от група В и цитиколин), които подпомагат умствената дейност и устойчивостта на нервните клетки. Подобрява кръвооросяването на мозъка и по този начин повишава концентрацията и улеснява извършването на ежедневните мисловни дейности.  

Редовният прием на Selenogin Super освен че подпомага паметта и концентрацията, циркулацията на кръвта към мозъка, има и доказан положителен ефект при шум в ушите и се бори с оксидативния стрес.  

Добрият сън и паметта  

Качественият сън играе ключова роля за поддържането и подобряването на паметта и способностите за концентрация. Представяме ви следните няколко начина, по които добрият сън влияе на паметта: 

 • Консолидация (обединяване) на паметта – преминаването на информацията от краткотрайната в дълготрайната памет. Подходящият сън е важен за процеса на консолидация, като под влиянието на различните фази на съня, мозъкът преработва и организира придобитата през деня информация. По този начин се подобрява запомнянето и запазването на нова информация за по-дълъг период от време. 
 • Укрепване на невронните връзки: Подходящият сън подпомага укрепването на невронните връзки, което допринася за процесите на обучение и запаметяването на нови знания и умения.  
 • Подобряване на когнитивните функции: Добрият сън подобрява способностите ни като внимание, концентрация, решаване на проблеми и креативност. 

Съществува тясна връзка между качествения сън и паметта за оптималното функциониране на мозъка и запаметяването на нова информация. 

Техники за ефективно запаметяване 

Създаване на асоциации: Свързването на новата информация с вече познати факти или ситуации може да улесни запомнянето й. Използването на асоциативни картини или изрази може също да бъде полезно. 

Използване на технологията: Използването на различни приложения и уеб сайтове, които предлагат интерактивни методи и тестове, може да бъде полезно за подобряване на запаметяването и концентрацията. 

Активно учене: Участието в дискусии, упражнения, размишляване и решаване на проблеми може да помогне за по-добро запаметяване на материала, тъй като ангажирането със задачата активира различните части на мозъка. 

Управление на времето: Създаването на програма за учене и управление на времето може да помогне да се осигури достатъчно време за учене и практика на уменията. Например може да опитате популярния метод „Помодоро“. Това е техника, която помага на учащите се да подобрят концентрацията и продуктивността си, като редуват периодите на учене и почивка. Този метод ще ви помогне да се концентрирате върху задачата си за определено време (например 25 минути) и след това трябва да се разсеете с кратка почивка (5 минути). 

Това са само някои от методите на учене, които могат да бъдат ефективни за подобряване на запаметяването на информация и концентрацията. Важно е да се експериментира и да се намери този метод или комбинация от методи, които работят най-добре за вас. Изборът на подходящ метод за учене може да варира в зависимост от предпочитанията, времето и индивидуалните нужди на всеки човек.  

В заключение: 

За да се радваме на услужлива памет и добра концентрация е важно да се грижим за здравето на мозъка. Това може да го направим, като започнем да се храним по-здравословно, спортуваме активно, редуваме периодите на умствена работа и почивка и също включим приема на добавки за памет и концентрация. Надеждните и доказани хранителни добавки като Selenogin Super са създадени именно да стимулират и подобрят умствената дейност, фокуса и способността ни за съсредоточаване.  

__________________________________________________________ 

ЧЗВ: 

Как и по колко таблетки на ден се приема Selenogin Super? 

 • Препоръчителната доза за възрастен е 1-2 капсули на ден след хранене. 

Колко време е необходимо да се отделя за физическа активност, за да се постигнат положителните ефекти върху умствената дейност и концентрацията? 

 • За целта обикновено се препоръчва да се отделят средно от 30 до 60 минути на ден, поне пет дни в седмицата. Това може да включва различни видове тренировки като ходене, бягане, колоездене, плуване или занимания във фитнес зала. Важно е да се избере вид активност, който ви харесва и който можете да изпълнявате редовно, за да поддържате мотивацията си. Дори кратките периоди на физическа активност като например кратки прекъсвания за разходка могат да имат положителен ефект върху мозъчната дейност и концентрацията.

__________________________________________________________ 

Източници: 

Още статии „Памет, Всички

Памет, Всички

Възможности за възстановяване на износения хрущял на коляното 

Какво представлява умствената умора и можем ли да се преборим с нея? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Invalid site key.