Изморени очи: синдром на компютърното зрение и как да се преборим с него 

Neovista Next

Активна грижа за очите

24.98 лв.

Neovista Next

Активна грижа за очите
Neovista Next e активна грижа за Вашето зрение. Действа благоприятно при усещане за умора и сухота на очите.
Влияе позитивно срещу прогресията на хронични очни заболявания

24.98 лв.

 

 • Какво означава понятието “синдром на компютърното зрение” и само вследствие използването на компютри ли може да се появи? 
 • Кои външни фактори на околната среда са причини за появата на този синдром? 
 • Превенция и лечение 
 • Как витамините за очи подобряват и профилактират здравето на очите ни? 

В съвременния технологичен свят, където компютрите, таблетите, смартфоните и други електронни устройства играят ключова роля в ежедневието ни, синдромът на компютърното зрение е станал все по-разпространен. Това е  проблем, който за съжаление обхваща хора от всички възрасти. Рискът зависи от това дали хората използват редовно и за колко продължителен период от време отделят за работа с електронни устройства. Въпреки това, статистически е по-често срещан сред работещите в професионални среди, където използването на компютри е задължителна част от работните задачи. В тази статия ще обсъдим първоначално какво точно представлява този синдром, след това ще изброим и разгледаме причините за появата му както и мерките за превенция и лечение.  

Понятието синдром на компютърното зрение, познато още като дигитална умора, представлява напрежение в очите и съвкупност от други симптоми, които засягат зрението. Тези проблеми възникват вследствие продължителна употреба на дигитални устройства в ежедневието (поне няколко часа на ден). Все повече хора се оплакват от дискомфорт в очите и нарушения в зрението след дългото гледане и взиране в екрана, като нивото на дискомфорт се счита да е пропорционално на времето, което прекарват пред екрана. 

Според някои статистики, средно хората прекарват около 6-9 часа на ден пред екрани. Това включва времето, което те изразходват за работа пред компютър, за развлечение на таблети или смартфони, гледане на телевизия и тн. Въпреки че точните цифри могат да варират в зависимост от различни фактори като възраст, професия, социални навици и т.н., прекарването на продължително време пред екрани е станало общо явление в днешното общество. Освен проблеми с очите, синдромът на компютърното зрение може да засегне и качеството на живот на човека като цяло.

На първо място, разбира се, основна причина е продължителността на времето пред екрана, както споменахме и по-горе. Задължителният характер на работата или забавленията ни пред компютърен, телефонен или друг екран води съответно до продължителни периоди на фокусиране и излишно напрягане на очите върху светлината, излъчвана от екраните. 

Екраните на електронните устройства излъчват високи нива на синя светлина, която е известна със своята способност да прониква дълбоко в очите. Този тип светлина може да доведе до напрежение на очите и да наруши освен доброто зрение, така и качеството на съня.  

Лошата поза пред компютърния екран или неправилното държане на телефона може да доведе до напрежение във врата, гръбнака и именно очите. Например, навеждате се твърде напред или сте свикнали да сте твърде близо до екрана без подходящо разстояние. Това може да увеличи натоварването върху очите и да допринесе за появата на синдрома на компютърното зрение. 

Усещане за напрежение или умора в очите след дълъг период от гледане на екран. Поради дългото време, което прекарваме пред компютърни екрани или други електронни устройства, нашите очи стават изложени на продължително светлинно излъчване. Това причинява напрежение в очите и може да доведе до умора. Лошата поза, съчетана с лошо осветление на работното място могат да допринесат за проявата на тези симптоми. Всички външни фактори съставят един комплексен механизъм, който предизвиква дискомфорт в очите при синдрома на компютърното зрение. 

Намаляване на честотата на миганията по време на използването на екрани може да доведе до сухота и раздразнение в очите. Когато сме концентрирани върху екраните, честотата на мигания на очите стандартно намалява. Това води до недобро насълзяване по повърхността на окото и може да допринесе за симптомите на сухота и дразнене. 

Зачервяването обикновено се дължи на предните два симптома. Увеличено напрежение в очите и намалената честота на мигане са съпътствани от сухота, което пък води до зачервяване и дразнене. Често работните пространства са оборудвани с климатици или отоплителни уреди, които могат да направят въздуха сух. Сухият въздух увеличава изпарението на сълзите, което също се изявява със сухота в очите и зачервяване. 

Друг типичен зрителен симптом е временно замъгляване на зрението след дълъг период от фокусиране върху екраните. Характеризира се като акомодативен проблем. Постоянното фокусиране върху близките обекти, както се случва при работа пред компютъра, може да доведе до умора на акомодационния механизъм на окото, отговарящ за настройването на фокусното разстояние. Това именно предизвиква замъгляване на зрението при промяна на разстоянието или на ориентацията на гледане. 

Напрежение в очите може да предизвика главоболие или мигрена. Когато гледаме в продължение на дълъг период от време към екраните на компютъра, очите ни постоянно се фокусират, което напряга мускулите и предизвиква главоболие. Освен това сухотата в очите, редките мигания и неправилната поза могат да допълнят това напрежение, което усилва главоболието. Дългото време, прекарано пред компютърния екран, може да допринесе и за увеличаване на стреса и напрежението, което в крайна сметка също допринася за главоболието. 

Настанете се удобно и в правилна позиция пред компютърния екран, като поддържате главата и врата си изправени. Компютърът трябва да бъде разположен така, че екранът да е на равнището на очите или леко под тях. Клавиатурата да бъде поставена на такава височина, че раменете да са отпуснати и лактите да образуват прав ъгъл.  

Разстоянието между очите и екрана на компютъра трябва да бъде около 50-70 сантиметра. Това помага да се намали напрежението в очите и да се избегне прекомерно напрегнато фокусиране. Когато използвате телефон или таблет, опитайте се да го държите на нивото на очите си, за да намалите напрежението върху врата и гърба. Избягвайте да гледате телефона с наведена глава за продължителни периоди от време. 

Правете периодични почивки и упражнения за очите с цел кратко разсейване и почивка. Може да спазвате правилото 20-20. На всеки 20 минути от работния процес за около 20 секунди поглеждайте към далечно разположен обект или гледка през прозореца. Почивките могат да помогнат да се намали напрежението и да се предотврати умората. 

Подобрете комфорта на зрението си като регулирате контраста, яркостта или шрифта  на вашия екран. Използвайте филтри за синя светлина на компютърния екран или носете специални очила с такива филтри. Редуцирането на синята светлина значително ще облекчи някои от симптомите и ще благоприятства работния процес.  

Осигурете си добро осветление в работната или учебната обстановка, като при възможност, за предпочитане е да работите на естествена светлина от прозорци. Поставете работното място така, че светлината да попада отстрани на компютърния екран, за да се избегне отблясъкът. Когато използвате електрическо осветление, за предпочитане е топлата светлина пред студената, тъй като това може да създаде по-приятна работна среда. 

Освен изброените полезни навици и мерки за грижа за зрението и здравето на очите, препоръчително е да ги съчетаете с приема на добри и надеждни хранителни добавки и витамини за очи. Те ще благоприятстват симптомите ви и имат превантивен характер. Neovista Next е именно такъв продукт за активна грижа за очите. Комплексното действие на хранителната добавка допринася за подобряване на зрението, оказва положително въздействие върху хронични очни проблеми и подпомага нормалното функциониране на очите както през деня, така и през нощта.  

Освен това благоприятства при усещане за умора и сухота в очите, включително при продължителна работа с монитор. Редовният прием на Neovista Next подобрява зрителната острота и отговаря на специфичните нужди на очите. Този продукт също така допринася за справяне с прогресията на различни очни заболявания.  

Нека разгледаме съставките му и как всяка благоприятства зрението. Neovista Next съдържа:  

 • Екстракт от Годжи бери: Изключително богат на антиоксиданти, които играят ключова роля в защитата на структурите на окото от оксидативно увреждане. Помага да се предпазят клетките от увреждане от свободните радикали, от фактори като ултравиолетови лъчи и околната среда.  
 • Астаксантин: Този мощен антиоксидант не само помага за защитата на окото от свободните радикали, но също така може да подобри акомодацията (способността на очите да фокусират обекти на различни разстояния). 
 • Лутеин: Известен е със своята способност да намали фототоксичността, което означава да защити окото от вредното въздействие на силната светлина. Лутеинът също така може да помогне да се запази доброто състояние на макулата (част от ретината – отговорна за централното виждане). 
 • Екстракт от черна боровинка: Този екстракт предлага антиоксидантна защита и съдова подкрепа, като допринася за здравето на очите. 
 • Цинк: Важен минерал, който участва в метаболизма на витамин A и играе ключова роля в зрителния процес.  
 • Витамин C: Известен със своите антиоксидантни свойства и може да помогне за защитата на клетките на ретината от оксидативно увреждане. Той също така подобрява функцията на клетките на ретината. 
 • Селен: Играе ключова роля в поддържането на здравето на зрителния апарат.  

Тези съставки са внимателно подбрани, за да подпомогнат здравето на очите и да предпазят от различни фактори, които могат да влошат зрението и да предизвикат очни проблеми. При често оплакване от гореспоменатите симптоми е важно да се консултирате с оптометрист или лекар, които ще ви предпишат индивидуално лечение при нужда. 

Синдромът на компютърното зрение е разпространен проблем в съвременния свят, като рискът от него зависи от продължителността на използване на електронни устройства, особено сред работещите. За съжаление, проблемите със зрението често са неизбежни последици от пренебрегването на определени правила и липсата на превантивни мерки за поддържане на добро очно здраве. От нас зависи да адаптираме нашата работна среда и осветление, за да подобрим видимостта и да намалим напрежението очите. Честите почивки, правилната поза на тялото и приемът на подходящи хранителни добавки като и витамини като Neovista Next също са ключови в грижата за здравето на очите.  

__________________________________________________________________________________________________    

Какви са оптималните настройки за компютърния екран, които да осигурят комфорт за очите? 

 • Оптималните настройки за компютърен екран могат да варират в зависимост от предпочитанията и индивидуалните нужди, но има някои общи настройки, които могат да помогнат за комфорт на очите като: яркост, контраст и цветна температура.  

Настройте яркостта на екрана на такова ниво, което е приятно за вашите очи. Прекомерно ярък или тъмен екран може да доведе до напрежение на очите. Регулирайте контрастността на екрана така, че текстът и изображенията да са ясни и лесни за възприемане, без да бъдат прекалено остри или бледи. Много екрани предлагат опции за настройка на цветната температура. Обикновено се препоръчва използването на по-топли (по-жълти) цветови тонове, за да се намали напрежението върху очите. 

Колко често трябва да се приема Neovista Next, за да се постигнат оптимални резултати и каква е препоръчителната дозировка? 

 • 1 таблетка дневно след хранене с достатъчно вода. Подходящ е за продължителен прием. При необходимост, може да се направи прекъсване от 10 дни след 6-месечен прием. 

___________________________________________________________________________________________________ 

Как да се насладим на млечни продукти без подут корем и дискомфорт 

Д-р Божилова за промените в мозъчната дейност, които да очакваме с напредване на възрастта 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.