ЧУВАШ ЛИ ТОВА? Видове, причини и лечение на шум в ушите

Мария Иванова

Selenogin

За добра памет и с доказан ефект при шум в ушите.

29.98 лв.

Selenogin

За добра памет и с доказан ефект при шум в ушите.
Комплексната формула на Selenogin се грижи за подсилване на паметта и има клинично доказан ефект при шум в ушите.

29.98 лв.

Selenogin Super

Подпомага умствената дейност, паметта и концентрацията.
Има доказан ефект при шум в ушите и подобрява мозъчния кръвоток.

34.98 лв.

Selenogin Super

Подпомага умствената дейност, паметта и концентрацията.
Има доказан ефект при шум в ушите и подобрява мозъчния кръвоток.
Selenogin Super е специално разработен продукт с иновативна комбинация от Гинко билоба и цитиколин, която подпомага умствената дейност и устойчивостта на нервните клетки.

34.98 лв.


Медицинското название на състоянието „шумът в ушите“ е тинитус. То се среща сравнително често – при 15-20% от хората, като с напредване на възрастта рискът се увеличава, и може да бъде постоянно или периодично, както и да е локализирано в едното или и в двете уши.

Мария Иванова
Доктор

Видове, причини и лечение на шум в ушите

Случвало ли ви си е да чувате шумове, които никой друг не чува? Не сте единствени. Шумене, бучене, жужене, пищене, звънтене… има най-различни описания на шума, който някои хора чуват в ушите или главата си. Понякога симптомите може да са временни и краткотрайни (например след посещение на шумно събитие), но има случаи, когато шумът в ушите става постоянен и влошава сериозно качеството на живот на хората, които страдат от него.

Медицинското название на състоянието „шумът в ушите“ е тинитус. То се среща сравнително често – при 15-20% от хората, като с напредване на възрастта рискът се увеличава, и може да бъде постоянно или периодично, както и да е локализирано в едното или и в двете уши. В някои случаи шумът може да е толкова силен, че да пречи на човек да се концентрира и да извършва ежедневните си дейности. Често шумът в ушите е в неприятната комбинация с виене на свят. Това се случва, защото органът на слуха е в пространствена близост с органа на равновесието, както и заради зависимостта им от добро кръвоснабдяване.

Оплакванията от шум в ушите се проявяват по-често вечер и през нощта. Симптомите включват звънене, бръмчене, щракане, съскане и др. Макар и притеснителен, шумът в ушите обикновено не е опасен, но създава значителен дискомфорт в ежедневието. Съществуват два основни вида тинитус:

ОБЕКТИВЕН ТИНИТУС
Това е шум в ушите, който лекарят може да чуе с подходящ уред, по време на преглед. Това е по-рядко срещаният вид и може да бъде причинен от проблем с кръвоносните съдове, мускулни контракции или проблем с костиците, намиращи се в средното ухо.

СУБЕКТИВЕН ТИНИТУС
Той представлява шум, който се чува само от пациента. Може да се дължи на проблеми с външното, средното или вътрешното ухо. Освен това, може да се дължи и на проблеми със слуховия нерв или частта от мозъка, която преработва звуковата информация.

Кои са 9-те най-често срещаните причини за шума в ушите?

1) Най-често това са състояния, свързани с външното и средното ухо като запушване на ушния канал от натрупана ушна кал, травматично разкъсване или акустична травма на тъпанчевата мембрана, травми от повишено налягане и пр. Обичайно при тези състояния се налага оперативна намеса.

2) Сърдечно-съдовите заболявания също могат да са причинители на шума в ушите. Според изследвания 1/3 от пациентите с тежка форма на шум в ушите страдат от едно или повече сърдечно-съдови заболявания. 75% от тях страдат от хипертония и обикновено шумът в ушите изчезва при нормализиране на кръвното налягане. Увреждането и стесняването на кръвоносните съдове (познато още като атеросклероза), изхранващи слуховия анализатор, също е честа причина за шум в ушите. В резултат на високото кръвно налягане, се свиват и малките кръвоносни съдове, създава се турбулентно движение на кръвта в тях и оттам се появява шум в ушите.

3) Невритът и умората на слуховия нерв от продължително слушане на силна музика или продължително излагане на силен шум. Лечението се изразява основно в почивка и избягване на шумове. Трябва да се има предвид, че при продължително силно въздействие нарушенията могат да бъдат необратими.

4) С напредване на възрастта се наблюдава прогресивно намаляване на слуха, наречено пресбиакузис. Тогава се случват изменения в кръвоносните съдове, включително и в съдовете, които хранят средното и вътрешното ухо. Отлагат се холестеролови плаки, което води до стесняване на кръвоносния съд и от там – до нарушение в самата му функция, изразяващо се в понижаване на слуха и поява на шум в ушите.

5) Вирусните инфекции също увреждат слуховия нерв, но по токсичен път. Шум в ушите може да се получи дори и от нещо толкова банално като обикновена хрема или възпаление на гърлото. В тези случаи се нарушава изравняването на налягането в ухото от Евстахиевата тръба. При оздравяване би следвало шумът в ушите да изчезне напълно.

6) Страничните ефекти от приема на различни медикаменти като антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, диуретици и др. също могат да доведат до увреждане на слуха или шум в ушите – както обратимо, така и необратимо.

7) Съществуват и метаболитни заболявания като хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза), които биха могли да са причинител.

8) Друга банална причина като дефицита на витамини – най-вече на тези от В група, също може да доведе до шум в ушите.

9) Понякога причина за тинитус е повишеният оксидативен стрес и свободните радикали, които увреждат рецепторите и слуховия нерв.

Има и други, по-редки причинители на тинитус, които заслужават внимание – диабет, бъбречни заболявания, онкологични заболявания, болест на Мениер, черепно-мозъчни травми и др.

Не съществува универсално лечение за шум в ушите. Нужно е да се намери и отстрани първопричината, отговорна за появата му. Лечението е комплексно и може да включва оперативна намеса, механично отстраняване на натрупан секрет в ухото, различни медикаменти, хранителни добавки (Гинко билоба), устройства като слухови апаратчета, маскиращи устройства, намаляване на стреса, подобряване на работната среда и др.


https://elements.envato.com/ginkgo-biloba-in-herbal-medicine-QG2Y8FH
https://elements.envato.com/ginkgo-biloba-in-herbal-medicine-DE84WBX

Гинко билоба е най-често използваният растителен екстракт за лечение на шум в ушите и достъпен и безопасен вариант, който да изпробвате преди преминаване към по-инвазивно лечение. Растението е много добре познато на китайската традиционна медицина със способността си да подобрява кръвообращението в организма, поради което има отличен ефект при състоянията на шум в ушите, които са в резултат на нарушено кръвоснабдяване на ухото и най-вече на слуховия анализатор. В тези случаи Гинко билоба действа директно върху кръвоносните съдове, като ги разширява, а освен това благоприятно повлиява и най-честия съпътстващ симптом – световъртеж и замайване.

Ектрактът от Гинко билоба е подходящ избор и при шум в ушите, причинен от артериална хипертония и сърдечно-съдови заболявания, защото благоприятства разширяването на кръвоносните съдове, подобряването на кръвообращението и изхранването на слуховия анализатор. Също така има доказани силни антиоксидантни свойства, спомага за намаляването на оксидативния стрес и подобрява енергийния метаболизъм в клетките. Съществуват редица клинични доказателства, че приемът на Гинко билоба може да облекчи шума в ушите при състояние на хроничен тинитус, причинен от възрастови промени.

При едно клинично проучване с препарат, съдържащ Гинко билоба – Selenogin, 80% от пациентите с възпаление на слуховия нерв, със съпътстващ шум в ушите и слухозагуба, са докладвали редуциране на шума в ушите след 6-месечен прием на препарата.

Комбинацията от Гинко билоба със селен и витамини от група B в състава на Selenogin е подходяща при шум в ушите, защото селенът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, а дефицит на витамини от група B е също възможна причина за шум в ушите.

Предвид това, че съществуват десетки различни причини за шума в ушите, е от изключителна важност лекар да установи реалния източник на това състояние във вашия конкретен случай преди да се предприеме лечение. Освен предписването на най-подходящото лечение, навременната диагностика може да спести ценно време, в което има риск уврежданията да преминат от обратими в необратими.

Още статии „Памет, Всички

Памет, Всички

Възможности за възстановяване на износения хрущял на коляното 

Какво представлява умствената умора и можем ли да се преборим с нея? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Invalid site key.