5 сигнала, които не бива да игнорирате за простата

Сара Тунчева

Alphain

За здрава простата и мъжка потентност

29.98 лв.

Alphain

За здрава простата и мъжка потентност
Alphain благоприятства сексуалната функция, потентността, фертилитета и физическата издръжливост, както и спомага за здравето на простатната жлеза и уринарната функция при доброкачествена простатна хиперплазия.

29.98 лв.

Сара Тунчева
Доктор

 • Какво представлява простатната жлеза? 
 • Най-честите заболявания на простатата. 
 • 5 симптома, които не бива да игнорирате за простатата. 
 • Превенция и скрининг за карцином на простатата. 

Здравето на простатата е важна, но често пренебрегвана част от цялостното здраве на мъжете. Простатната жлеза е малък орган с форма на орех, разположен точно под пикочния мехур. Тя играе решаваща роля за мъжката репродуктивна функция. Проблемите с простатата често причиняват дискомфорт и неудобство, а понякога дори могат да доведат и до сериозни здравословни усложнения, ако не се лекуват. 

С напредване на възрастта рискът от проблеми с простатата нараства значително. До 60-годишна възраст половината от всички мъже имат уголемена простата, състояние, известно още като доброкачествена простатна хиперплазия или ДПХ. До 85-годишна възраст делът достига 90%.  

В тази статия се стремим да акцентираме върху пет сигнала, които мъжете никога не трябва да пренебрегват, когато става въпрос за здравето на тяхната простата. Тези симптоми служат като важни индикатори за потенциални проблеми в жлезата и трябва да ви подтикнат към навременни действия за предотвратяване на по-нататъшни усложнения. 

Тази жлеза с размер на орех е важна за производството на семенна течност, която е ключов компонент на спермата, като позволява на сперматозоидите да се движат. Простатата е отговорна за затварянето на пикочния канал по време на еякулация. Тя също така съдържа ензим, който превръща тестостерона в дихидротестостерон. Последният в допълнение към регулирането на функцията на простатата е жизненоважен за вторичните полови характеристики като окосмяване по лицето. 

Има три често срещани проблема, които засягат простатата: 

Това е най-често срещаното състояние на простатата при мъже под 50 години и обикновено се отнася до възпаление или инфекция на простатната жлеза. Простатитът бива остър или хроничен, ако възпалението продължи повече от три месеца. Характерни симптоми са болка или дискомфорт ниско в корема, болезнено уриниране, температура и сексуална дисфункция. 

ДПХ, известно още като уголемяване на простатната жлеза, е най-често срещаното нераково състояние при мъже над 50 години. При него, тъй като жлезата се увеличава, тя може да притисне пикочния канал, което води до затруднения с уринирането, като зачестено уриниране, слаба струя на урина и непълно изпразване на пикочния мехур. 

Това е най-честата форма на рак при мъжете, засягаща един на всеки девет. Този вид карцином често се развива бавно и може да не причини забележими симптоми в ранните си стадии. Някои форми на рак на простатата обаче са по-агресивни и смъртоносни, така че е важно да се подлагате на редовни прегледи, за да го откриете навреме. 

Гореизброените заболявания често се презентират със сходни симптоми, които включват: 

Уринарни симптоми, които подсказват за проблеми с простатата са: 

 • Често уриниране, особено през нощта. 
 • Трудно започване или поддържане на струя урина. 
 • Слаба струя на урината. 

Проблемите с простатата могат да се проявят с болка при уриниране или дискомфорт в различни области, включително областта на таза, долната част на гърба или гениталиите. 

 • Болка в таза: Дискомфорт или болезнени усещания в областта на таза, често локализирани около основата на пениса или в областта между скротума и ануса. 
 • Болка в долната част на гърба: Тъпата или пулсираща болка в долната част на гърба, понякога простираща се до бедрата, може да е показателна за проблеми с простатата. 
 • Генитален дискомфорт: Болка или чувствителност в областта на тестисите, пениса или слабините, което може да бъде свързано със състояния като простатит или инфекции на пикочните пътища. 

Проблемите с простатата могат значително да повлияят на сексуалната функция при мъжете. 

 • Еректилна дисфункция: Трудност при постигане или поддържане на ерекция, достатъчна за полов акт, е често срещан симптом на различни заболявания на простатата, включително ДПХ, простатит и рак на простатата. 
 • Намалено либидо: Мъжете с проблеми с простатата може да изпитат намаляване на сексуалното желание или интерес (либидо). 
 • Проблеми с еякулацията: Наблюдава се преждевременна, забавена или болезнена еякулация. 
 • Промени в оргазма: Забелязват се промени в интензитета или усещането на оргазма. 

Забелязването на кръв в урината или спермата e тревожно и никога не трябва да се пренебрегва. Те могат да сигнализират за потенциални заболявания на простатата, като например: 

 • Простатит: Възпалението или инфекцията на простатната жлеза може да причини появата на кръв в урината или спермата. Това често е придружено от други симптоми като болка в таза, болезнено уриниране и неотложни позиви за уриниране. 
 • Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ): Уголемяването на простатната жлеза довежда до увреждане на околните кръвоносни съдове и появата на кръв в урината. Въпреки че ДПХ сама по себе си не е рак, тя може да причини неприятни уринарни симптоми и усложнения като инфекции на пикочните пътища или камъни в пикочния мехур. 
 • Рак на простатата: Кръвта в урината или спермата също може да бъде предупредителен знак за рак на простатата, особено в случаите, когато се появява заедно с други тревожни симптоми като затруднено уриниране, еректилна дисфункция или болка в костите. 
 • Травма или нараняване: В някои случаи кръвта в урината или спермата е резултат от травма или нараняване на простатната жлеза или околните структури. 

Въпреки че загубата на тегло и умората могат да бъдат причинени от различни фактори като начин на живот или стрес, те също могат да бъдат свързани и с напреднал рак на простатата. 

 • Напреднал рак на простатата: Раковите клетки консумират енергия и хранителни вещества, което води до неволна загуба на тегло въпреки адекватния прием на храна. Умората също е често срещана. 
 • Метастази: Метастазите в костите, лимфните възли или други органи могат да причинят болка, дискомфорт и промени в метаболизма, които допринасят за загуба на тегло и умора. 
 • Хормонални промени: Ракът на простатата в напреднал стадий може да наруши хормоналните нива в тялото, особено тестостерона. Ниските нива на тестостерон допринасят за умора, намалена мускулна маса и загуба на тегло. 

Тестовете за скрининг на простатата включват: 

 • Дигитален ректален преглед (ДРП). По време на ДРП, лекарят вкарва пръст с ръкавица и лубрикант в ректума, за да изследва простатата, която се намира в съседство. Ако се открият някакви аномалии в текстурата, формата или размера на жлезата, може да се нуждаете от допълнителни изследвания. 
 • Тест за простатен специфичен антиген (PSA). Взима се кръвна проба от вена на ръката и се анализира за PSA, вещество, което естествено се произвежда от простатната жлеза. Ако се установи по-високо от обичайното ниво, това може да означава инфекция на простатата, възпаление, уголемяване или рак. 

Пълното предотвратяване на възникването на простатния карцином не винаги е възможно, но има няколко стратегии, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на заболяването, както и предпазването от други простатни усложнения:  

 • Поддържайте здравословна диета: Яжте балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и чисти източници на протеини. Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на антиоксиданти и витамини. Включете храни, богати на омега-3 мастни киселини, като мазна риба (сьомга, скумрия, пъстърва), ленено семе и орехи. 
 • Тренирайте: Редовните упражнения не само помагат за поддържане на здравословно тегло, но също така намаляват възпалението и риска от различни видове рак, включително рак на простатата. Тренировките също са полезни за поддържане на нивата на тестостерон. 
 • Откажете алкохола и цигарите: Приемът на алкохол и цигари е свързан с повишен риск от агресивни форми на простатен карцином. 
 • Приемайте хранителни добавки: Проучвания показват, че някои хранителни добавки, като витамин Е, селен и ликопен (намиращи се в доматите), могат да помогнат за намаляване на риска от рак на простатата. 

Хранителни добавки като Alphain могат да са в помощ за превенцията на простатни заболявания. Също така приемът му допринася за справяне с вече налични проблеми, които може да имате с простатата. Alphain е продукт, който подпомага здравето на простатата и сексуалната функция при доброкачествена хиперплазия на простатата. Той допринася за здравето на простатната жлеза като: 

 • Поддържа нормални нива на тестостерон в кръвта 
 • Има действие на афродизиак и допринася за мъжката потентност и плодовитост 
 • Подобрява уринарната функция 

________________________________________________________ 

 • Не, простатната хиперплазия, известна още като доброкачествена простатна хиперплазия, не е рак. Това е нераково състояние, характеризиращо се с уголемяване на простатната жлеза. Въпреки че ДПХ може да причини уринарни симптоми и да повлияе на качеството на живот, това не повишава риска от развитие на рак на простатата. 
 • Ракът на простатата обикновено засяга по-възрастните мъже, обикновено тези на 65 и повече години. Мъжете, които имат фамилна анамнеза за рак на простатата, също са изложени на по-висок риск. 
 • Мъжете, които имат някакви симптоми на рак на простатата, трябва да се консултират със своя лекар или уролог. Мъжете на възраст 55-69 години, които нямат симптоми, трябва да обсъдят ползите и рисковете от скрининга с техния личен лекар. Не се препоръчва скрининг на мъже на 70 и повече години, които нямат симптоми. 

_________________________________________________________ 

Официални правила на промоционална игра „Спечели двойно участие в Майсторските класове по Метода BRAVO“

Пет важни витамини, които укрепват защитните сили на организма

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.