Happy Loving Couple Smiling As Man Give Woman Piggyback In Autumn Park

Какво не знаем за вирусите и как можем да сме защитени? 

 
С настъпването на студените месеци е важно да подкрепим организма си и да установи основни здравословни навици, за да преминем успешно през сезона на вирусите. Има много начини да подкрепим имунната си система, а един от тях е с натурална добавка с доказана ефективност. 
 
“Пазете се, защото в момента има вирус” – чували сте това предупреждение, нали? При вирусите наистина има сезонност и в определени периоди от годината рискът от инфекции се увеличава.  
 
Истината обаче е, че около нас непрекъснато, целогодишно “има вирус”. Познати са хиляди вируси и дори те представляват една нищожна част от реалния брой на всички болестотворни патогени на света. Тъй като контактът ни с тях е целогодишен, е нужно имунната система да работи без почивка. 
 
Вирусите – какво точно представляват? 
 
Вирусите са инфекциозни частици, които се нуждаят от гостоприемник, за да се размножават и разпространяват. За разлика от бактериите, които представляват малки едноклетъчни, вирусите не са живи организми. Те имат само ДНК или РНК геном, предпазен от протеинова обвивка. Някои видове вируси имат и мембрана. 
 
За да се размножават, вирусите превземат клетката на заразения организъм и я използват за възпроизвеждане на вирусните структури. Както хората и животните, така и растенията могат да се заразят с вируси, което причинява различни заболявания. 
 
Колко вида вируси съществуват? 

Науката към днешна дата разпознава десетки хиляди различни вируси, но истинският брой на съществуващите вируси е смайващо голям – 10 на 31-ва степен, което е повече дори от броя на звездите във Вселената! 

Затова е на практика невъзможно да се изолираме и предпазим от абсолютно всякакъв контакт с вирусите. Можем да ограничим риска от заразяване, но не по-малко важно в борбата с вирусите е да полагаме грижи за общото си здравословно състояние и да поддържаме имунната си система в кондиция. 
 
Относно зимните и летните вирусни инфекции 

През есенните и зимните месеци всяка година се наблюдава пик на заразяванията с вируси, които причиняват възпаление на горните дихателни пътища. “Виновници” за този вид боледувания могат да бъдат риновируси, коронавируси, аденовируси, парагрипни вируси и други. 

Бум на инфекциите има през есента и зимата от една страна заради промяната в климатичните условия, от друга заради струпването на големи групи хора в затворени пространства. През есента учениците се връщат в класните стаи, а по-малките деца се събират отново в градините, след това зимният студ кара хората да продължат да се събират основно на закрито. Това дава възможност на патогените лесно да се прехвърлят от човек на човек и да заразяват много хора за кратко време. 
 
Летните месеци пък са благодатно време за ентеровирусите. Заразяването с тях е специфично с това, че често протича със стомашно неразположение. Общата слабост, болките в гърлото и главоболието също са чести симптоми на инфекцията с така наречените стомашни вируси. 
 
И както споменахме в началото, освен “зимни” и “летни” вируси има и такива, с които влизаме в контакт целогодишно.  
 
Кои са най-често срещаните вирусни инфекции? 
 
Без съмнение това са острите респираторни (дихателни) и инфекции, като в тази категория попадат и боледуванията от грип. Всяка година около половината от населението на Земята страда от този вид вирусни инфекции, като в много от случаите заболяването отшумява за няколко дни. Когато човешкият организъм е здрав и имунната система функционира добре, почивката, сънят и приемът на достатъчно течности са предпоставка успешно да се самоизлекуваме. 
 
“Лекарствата” в такива случаи в действително не лекуват, а облекчават симптомите – кашлица, повишена температура, мускулни болки, хрема, втрисане. За разлика от бактериите, вирусите не се поддават на лечение с антибиотици. Затова е от значение да поддържаме организма си в добро здраве и оптимална кондиция, така че да успява да се справя сам с най-разпространените сезонни вирусни инфекции. Споменавайки лечението с антибиотици, много важно е да не прибягваме до него, без предварително да са ни назначени и проведени изследвания. Много от симптомите на вирусни и на бактериални инфекции си приличат, затова без лабораторен тест е невъзможно да се определи със сигурност какъв е причинителят на нашето неразположение. Ако то е с вирусен характер, приемът на антибиотици в повечето случаи не е оправдан, а при някои вирусни инфекции е възможно дори да усложни състоянието на болния. Включването на антибиотик може да е нужно при отключване на съпътстваща бактериална инфекция – но отново лечението трябва да бъде назначено от лекар и след проведено изследване. 

Как да избегнем усложнения след вирусна инфекция? 
 
На първо място, дайте възможност на собственото си тяло да се бори ефективно с “натрапника”. Недейте да се подлагате на физическо или умствено натоварване. Много е важно да си осигурите пълен покой още при появата на първите симптоми на заболяването. Противно на разбирането на нашите баби, че когато боледуваме ни трябва “силна храна”, при вирусна инфекция не бива да ядем насила. Липсата на апетит е сигнал, който тялото ни дава да не го товарим, за да мобилизира всичките си сили за борба с вируса. Леките супи, бульоните и чайовете са за предпочитане, особено през първите два-три дни, когато симптомите обикновено са най-силно изразени. 
 
Ако след това кашлицата, температурата, главоболието и останалите симптоми все още не се подобряват, задължително посетете лекар. 
 
Пациентите с хронични заболявания, лежащо болните и възрастните хора пък е редно да се консултират с лекар още при появата на симптоми. Същото важи за кърмачетата и за малките деца, при които се случва вирусната инфекция да се развие изключително бързо, включително и с рязко вдигане на висока температура. При бебетата пък хремата е по-опасна, отколкото при децата и възрастните. 
 
Да подсилим имунната защита срещу вирусни инфекции 
 
Напредването на възрастта, както и редица заболявания могат да компрометират имунната защита и да направят човешкия организъм по-податлив към инфекции и към евентуални усложнения. Сред останалите фактори за влошен имунитет са: 
 
• Бедна на полезни хранителни вещества диета; 
• Недостиг на пълноценен сън; 
• Липса на достатъчно физическа активност; 
• Хронично високи нива на стрес. 
 
Затова си струва всеки от нас да внимава за начина си живот и за хранителните си навици, ако търсим максимална устойчивост срещу вирусни инфекции. Балансираното хранене, спортът, разходките на открито и подходящите за нас практики за релакс за сигурен начин да подкрепим естествените защитни функции на тялото си срещу заболявания. В днешния забързан начин на живот може да имаме и нужда да подкрепим организма си допълнително чрез подходяща хранителна добавка. При настъпването на есенно-зимния сезон и повишения риск от вирусни инфекции, можете да се доверите на Stamatin – натурална хранителна добавка, която действа както за допълнително укрепване на здравия организъм, така и при вече настъпила инфекция. 
 
Какво съдържа Stamatin и как ни помага в борбата с вирусите? 

Stamatin съчетава действието на Витамин C и цинк с доказано ефективни билкови екстракти, които действат при вирусни или при бактериални инфекции. Комбинацията от Витамин C и цинк има антиоксидантно и подсилващо организма действие. Активната съставка Radix Isatidis – корен от китайската билка Isatis Tinctorial блокира развитието на вирусите и подпомага по-бързото възстановяване. Stamatin съдържа още билката Африкански здравец, която действа благотворно при бактериални инфекции и улеснява отхрачването, включително при настинка или остър бронхит

 
С настъпването на студените месеци, бъдете будни за здравето си. Движете се, прекарвайте време сред природата, хранете се с възможно най-чиста и богата на полезни нутриенти храна. Придържайте се към добре познатата максима, че профилактиката е най-доброто лечение! Така може значително да намалите честотата на боледуване вследствие на вирусни инфекции. 

Още статии „Всички

Всички

Възможности за възстановяване на износения хрущял на коляното 

Какво представлява умствената умора и можем ли да се преборим с нея? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Invalid site key.