5-те неща, които трябва да знаете за Африканския здравец

Сара Тунчева

Stamatin

Защитава от вируси
Повишава имунитета

19.98 лв.

Stamatin

Защитава от вируси
Повишава имунитета
Stamatin има антивирусно действие, предпазва от развитието на инфекции и подсилва имунитета.

19.98 лв.


Африканският здравец е билка използвана през вековете за засилване на имунитета, за лечение на възпаления на горните и долните дихателни пътища, за облекчаване на болки и кожни проблеми.

Сара Тунчева
Доктор

Африканският здравец е билка използвана през вековете за засилване на имунитета, за лечение на възпаления на горните и долните дихателни пътища, за облекчаване на болки и кожни проблеми.

Растенията имат безброй приложения и свойства. Те могат да помогнат за пречистване на въздуха, могат да ни зарадват с ярки цветове, но могат също така да се използват за подобряване на нашето здраве. Едно такова растение е Pelargonium sidoides, известно като Африкански здравец.

Африканският здравец произхожда от Африка и има красиви ярки цветове и кадифени листа. Но той е много повече от красиво цвете! Мощните лечебни свойства на растението са открити за първи път в Южна Африка. Билката се е приемала под формата на чай или екстракт, извлечен от корена на растението, било е използвано за подпомагане на здравето на дихателната и храносмилателната система.

Днес коренът от Африкански здравец се използва като естествена алтернатива на антибиотиците, както и за лечение на симптоми на инфекции на горните дихателни пътища – настинки, кашлица и болки в гърлото.[1, 2] Смята се, че предотвратява развитието на бронхит и може да бъде ефективно лечение за разнообразни бактериални и вирусни инфекции. Използва се и при нарушения в стомашно-чревния тракт. Действа обезболяващо и може да облекчи симптомите на възпалено гърло. Африканският здравец е ефективен за лечение, както на остри, така и на хронични състояния.

Тук ви представяме 5 от най-важните свойства на екстракта от Африкански здравец.

  1. Африканският здравец може да ви помогне да оздравеете по-бързо.

Учените твърдят, че Африканският здравец е ефективен в борбата с инфекциите на горните дихателни пътища, като бронхит, синузит и обикновена настинка. Изследванията показват, че хората с остър бронхит могат да отстранят напълно симптомите му, без прием на антибиотик, само в рамките на седмица. Клинично е доказано, че екстрактът от билката намалява продължителността и тежестта на дразненето в носа, гърлото, гърдите и облекчава кашлицата. [1, 2] Екстрактът спомага за изчистването на секретите от горните дихателни пътища, благодарение на способността му да активира движението на ресничките, които ги покриват.

Приемането на добавките с екстракт от Африкански здравец, при първия признак на заболяване на дихателните пътища, имат висока ефективност и са в състояние да намалят продължителността на заболяването.

  1. Африканският здравец може да ви спести прием на антибиотик.

Въз основа на анализ от 2020 г., се стига до заключението, че има пряка връзка между приема на екстракт от корен на Африкански здравец и намалената нужда от прием на антибиотици, в по-напреднал етап от заболяването.

Интересен факт е, че през 1897 г. англичанин на име Чарлз Стивънс заминава за Южна Африка с надеждата да се излекува от туберкулоза. Там той се съветва с племенен лечител, който му дава лек, направен от местно растение. Напълно възстановен, Чарлз Стивънс се връща и представя пред Английската лекарска колегия Африканския здравец, като ефективно средство за лечение на туберколозата. Това лечение се използва активно, до навлизането на антибиотиците през средата на 20 ти век.

  1. Екстрактът от билката има силни антибактериални свойства.

Установено е, че екстрактът от билката успява да спре разпространението на бактериите в дихателната система и да предотврати инфекция. В допълнение, Африканският здравец има свойството да помага в борбата с Helicobacter pylori[4], стомашна бактерия, за която е известно, че причинява стомашни язви.

  1. Приемана под формата на екстракт или чай, може да намали стреса.

Въпреки че в последните години Африканският здравец се използва основно за лечение на инфекции на дихателните пътища, растението от векове е известно с благотворното си действие върху нервната система.

Науката го потвърждава. Изследванията показват, че екстрактът от билката помага за балансиране на хормоните, които причиняват стрес и тревожност.

  1. Действа като имуномодулатор.

Важна част от лечебните свойства на Африканският здравец е способността му да стимулира имунната система. Той активира имунитета , ускорява възстановяването и предпазва от повторни инфекции. Африканският здравец естествено повишава защитните сили на организма и способността му да се справя с вирусите и бактериите.[5, 6]

Една от основните съставки на Stamatin е именно екстрактът от това чудодейно растение. Освен Африкански здравец, продуктът съдържа екстракт от китайската билка Radix Isatidis, известна с ефективността си в борбата с различни видове вируси и бактерии. Специалната формула на Stamatin, съдържаща също оптимално количество Цинк и Витамин С, подпомага имунната система и е чудесен помощник за възстановяването на организма от различни стресови ситуации.

От десетки години Африканският здравец се използва като активна съставка в редица имуностимулиращи продукти. а този период от време е бил обект на многобройни проучвания, които доказват, че освен висока ефективност, екстрактът притежава добър профил на безопасност и не предизвиква сериозни странични ефекти.

[1] Agbabiaka TB, Guo R, Ernst E. Pelargonium sidoides for acute bronchitis: a systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2008 May;15(5):378-85. doi: 10.1016/j.phymed.2007.11.023. Epub 2008 Jan 28. Erratum in: Phytomedicine. 2009 Aug;16(8):798-9.

[2] Lizogub VG, Riley DS, Heger M. Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Explore (NY). 2007 Nov-Dec;3(6):573-84. doi: 10.1016/j.explore.2007.09.004.

Пет причини да се чувствате уморени и депресирани и за нито една не е виновна пролетта 

Напълняване и умора. Дали не е щитовидната жлеза? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.