Të mbështesim imunitetin gjatë ndërrimit  të stinëve 

Stamatin

Mbron nga viruset
Rrit imunitetin

Stamatin

Mbron nga viruset
Rrit imunitetin
Stamatin ka një efekt antiviral, mbron nga zhvillimi i infeksioneve dhe forcon imunitetin.

Periudha kalimtare që çon në stinën e dimrit mund të jetë sfiduese, pasi viruse dhe baktere të ndryshme shpesh aktivizohen për shkak të ndryshimeve në kushtet klimatike dhe temperaturës. Nëse dëshironi të përmirësoni mirëqenien tuaj fizike, lajmi i mirë është se mund të kujdeseni për veten tuaj për të lundruar në këtë periudhë të rrezikshme në mënyrën më të mirë të mundshme. Më poshtë, ne do të shqyrtojmë se çfarë mund të bëni për të mbështetur shëndetin tuaj në përgjithësi dhe sistemin imunitar. 

Hani shëndetshëm 

Një nga aspektet më të rëndësishme të mbajtjes së një sistemi imunitar të fortë është konsumimi i një diete të larmishme dhe të shëndetshme. Përveç ushqimeve të pasura me proteina, frutat dhe perimet ndihmojnë gjithashtu sistemin imunitar, i cili në mënyrë të pashmangshme forcon rezistencën ndaj patogjenëve dhe ju ndihmon të jeni të shëndetshëm. Mikronutrientët që ato ofrojnë sigurojnë që të mos humbisni lëndët ushqyese kryesore, të tilla si zinku dhe vitamina A, të cilat i nevojiten sistemit tuaj imunitar për të luftuar mikrobet pushtuese. Fibrat nga frutat dhe perimet mund të ndihmojnë mikrobiomën tuaj të zorrëve të prodhojë komponime të rëndësishme për një sistem të shëndetshëm imunitar. [1] 

Merrni ilaçe natyrale për të mbështetur imunitetin 

Për të mbështetur imunitetin dhe për të luftuar ftohjet e zakonshme dhe gripin, ilaçet natyrale nga mjekësia tradicionale kineze dhe afrikane mund të jenë të dobishme. 

Ekstrakti i rrënjës Isatis Tinctoria L., i njohur si Radix Isatidis, është i njohur për vetitë e tij antivirale, antibakteriale dhe imunostimuluese. Një nga karakteristikat e tij më interesante është aftësia e tij për të bllokuar viruset. Ai i pengon ata të lidhen me vendet e receptorit të qelizave njerëzore dhe të hyjnë në qeliza. [2,3] Edhe nëse ndodh infeksioni, përbërësit aktivë të Radix Isatidis bllokojnë materialin gjenetik të virusit, duke e penguar atë të riprodhohet. [4] Për më tepër, kjo barishte ka veti imunostimuluese, duke stimuluar imunitetin qelizor dhe prodhimin e antitrupave. [5] 

Geraniumi Afrikan (Pelargonium sidoides), me origjinë nga Afrika, është një barishte e përdorur prej shekujsh për të rritur imunitetin dhe për të trajtuar inflamacionet e rrugëve të sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes. Sot, rrënja e Geraniumit Afrikan përdoret për të trajtuar simptomat e infeksioneve të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Parandalon zhvillimin e bronkitit dhe mund të jetë efektiv në trajtimin e infeksioneve të ndryshme bakteriale dhe virale. Geraniumi Afrikan gjithashtu demonstron efekte imunostimuluese, duke rritur natyrshëm mbrojtjen e trupit kundër viruseve dhe baktereve. [6,7 

Kombinimi i këtyre dy bimëve mund të gjendet në Stamatin. Formula është përmirësuar më tej me doza optimale të zinkut dhe vitaminës C për mbrojtjen maksimale të trupit dhe përforcimin e sistemit imunitar. Stamatin mund të përdoret si kur përjetoni simptoma akute virale, ashtu edhe për parandalim për të përmirësuar elasticitetin e përgjithshëm ndaj patogjenëve dhe për të përmirësuar mirëqenien fizike. Është shumë efektiv kur merret në shenjat e para të një infeksioni viral. Formula e tij gjithëpërfshirëse ndihmon trupin të rivendosë mekanizmat e tij natyrorë të mbrojtjes, edhe gjatë kushteve stresuese që hasim shpesh në jetën tonë të përditshme të ngarkuar. 

Мënyrë jetese e shëndetshme 

Ndjekja e udhëzimeve të përgjithshme për shëndet të mirë është hapi më i mirë që mund të ndërmerrni për të mbështetur natyrshëm sistemin tuaj imunitar që të funksionojë siç duhet. Çdo pjesë e trupit tuaj, duke përfshirë sistemin tuaj imunitar, funksionon më mirë kur mbrohet nga sulmet mjedisore dhe mbështetet nga strategji të jetesës së shëndetshme si këto: 

Ushtroni rregullisht 

Aktiviteti fizik i rregullt është një nga themelet e një jete të shëndetshme. Përmirëson shëndetin kardiovaskular, ul presionin e gjakut, ndihmon në kontrollin e peshës trupore dhe mbron nga sëmundje të ndryshme. Ushtrimet me intensitet të moderuar mund të stimulojnë imunitetin qelizor duke rritur qarkullimin e qelizave imune në trupin tuaj. Kjo ndihmon trupin tuaj të përgatitet më mirë për infeksionet e ardhshme duke i zbuluar ato më herët. [8] 

Sigurohuni që të fleni  mjaftueshëm 

Gjumi është një periudhë thelbësore pushimi për trupin dhe studimet tregojnë se ai luan një rol vendimtar si në imunitetin e lindur ashtu edhe në atë të fituar. Gjatë gjumit të natës, disa komponentë të sistemit imunitar forcohen. Për shembull, ka një rritje të prodhimit të citokineve të lidhura me inflamacionin. Ky aktivitet duket se rregullohet si nga gjumi ashtu edhe nga ritmi cirkadian, ora e brendshme 24-orëshe e trupit. Kur dikush është i sëmurë, kjo përgjigje inflamatore mund të ndihmojë shërimin duke rritur imunitetin e lindur dhe të fituar. [9] 

Reduktoni  stresin 

Stresi, qoftë ai psikologjik apo fizik, dobëson drejtpërdrejt sistemin tuaj imunitar, duke rritur rrezikun e infeksioneve virale dhe bakteriale. Për më tepër, një sistem imunitar i komprometuar mund të lejojë që viruset latente brenda jush të aktivizohen. Për shembull, herpes zoster, një skuqje e dhimbshme e shkaktuar nga riaktivizimi i virusit varicella-zoster, shfaqet shpesh kur njerëzit janë nën stres kronik. Stresi mund të zvogëlojë numrin e qelizave vrasëse natyrore ose limfociteve në trupin tuaj, të cilat janë thelbësore për të luftuar viruset. Stresi gjithashtu mund të nxisë sistemin imunitar të nisë një përgjigje inflamatore, e cila mund të jetë përkohësisht e dobishme për të luftuar mikrobet. Megjithatë, nëse inflamacioni është kronik, ai mund të kontribuojë në kushte afatgjata shëndetësore, duke përfshirë grumbullimin e pllakave në muret arteriale. Stresi kronik mund të çojë në nivele më të larta se normale të hormonit kortizol, i cili mund të pengojë përgjigjen anti-inflamatore të trupit dhe të shkaktojë infeksione të përsëritura, sipas studimeve të fundit imunologjike. [10] 

Hiqni dorë nga zakonet e dëmshme 

Alkooli prish rrugët imune, të cilat mund të dëmtojnë aftësinë e trupit për t’u mbrojtur kundër infeksioneve, të kontribuojë në dëmtimin e organeve të lidhura me konsumimin e alkoolit dhe të pengojnë riparimin e indeve pas lëndimit. 

Pirja e duhanit, nga ana tjetër, mpreh përgjigjet imune patogjene (që shkaktojnë sëmundje) dhe/ose zbeh mbrojtjen imune. [1] 

Mbani një peshë normale trupore 

Ruajtja e një peshe të shëndetshme trupore mund të mbështesë sistemin tuaj imunitar. Një individ i cili është i trashë, por që ushqehet shëndetshëm dhe ushtron është ende në rrezik për uljen e funksionit imunitar. Disa studime kanë treguar se vetëm obeziteti dëmton imunitetin. Disa nga këto gjetje specifike përfshijnë: 

Reduktimi i prodhimit të citokinës 

Funksioni i ndryshuar i monociteve dhe limfociteve 

Mosfunksionimi i qelizave vrasëse natyrore 

Funksioni i ulët i makrofagëve dhe qelizave dendritike 

Reduktimi i përgjigjes së stimulimit të antigjenit/mitogenit 

Këto procese shoqërohen me mosfunksionim të sistemit imunitar të shkaktuar nga obeziteti, duke çuar në rritjen e rrezikut të zhvillimit të infeksioneve të ndryshme. Është e rëndësishme të ruani një peshë normale. [11] 

Praktikoni higjienën e mirë personale 

Higjiena e mirë është e një rëndësie jetike pasi ndihmon në parandalimin e infeksionit dhe përhapjen e mikrobeve dhe sëmundjeve infektive te ju dhe fëmijët tuaj. Shumë mikrobe që shkaktojnë sëmundje mund të përhapen duke prekur njerëz të tjerë, duke trajtuar ushqime të kontaminuara ose duke rënë në kontakt me sipërfaqe ose objekte të kontaminuara. Higjiena personale përfshin: 

Pastrimi i trupit tuaj çdo ditë 

Larja e duarve me sapun pas përdorimit të tualetit 

Larja e dhëmbëve dy herë në ditë 

Mbulimi i gojës dhe hundës me shami (ose bërryl) kur kolliteni ose teshtitni 

Larja e duarve pas trajtimit të kafshëve shtëpiake dhe kafshëve të tjera [12] 

Stinët kalimtare shpesh shoqërohen me ftohje, grip ose sëmundje të tjera. Të gjithë përpiqen të forcojnë sistemin e tyre imunitar për të lundruar sa më mirë ndaj këtyre sëmundjeve. Stamatin është një shtesë e shkëlqyer për një mënyrë jetese të ekuilibruar ku kujdesi për veten është bërë një zakon i përditshëm. Në këtë mënyrë, ju mund të mbështesni sistemin tuaj imunitar për të rritur mbrojtjen kundër baktereve dhe viruseve dhe të qëndroni të shëndetshëm gjatë stinëve kalimtare. 

[1] https://www.cuimc.columbia.edu/news/what-you-really-need-do-boost-your-immunity  

[2] Ke L, Wen T, Bradshaw JP, Zhou J, Rao P. Antiviral Decoction of Isatidis Radix ( bǎn lán gēn) Inhibited Influenza Virus Adsorption on MDCK Cells by Cytoprotective Activity. J Tradit Complement Med. 2012;2(1):47-51. doi:10.1016/s2225-4110(16)30070-0 

[3] Yang Z, Wang Y, Zhong S, Zhao S, Zeng X, Mo Z, Qin S, Guan W, Li C, Zhong N. In vitro inhibition of influenza virus infection by a crude extract from Isatis indigotica root resulting in the prevention of viral attachment. Mol Med Rep. 2012 Mar;5(3):793-9. 

[4] Zhou W, Zhang XY. Research progress of Chinese herbal medicine Radix isatidis (banlangen). Am J Chin Med. 2013;41(4):743-64. doi: 10.1142/S0192415X1350050X. PMID: 23895149. 

[5] Xiao P, Ye W, Chen J, Li X. [Antiviral activities against influenza virus (FM1) of bioactive fractions and representative compounds extracted from Banlangen (Radix Isatidis)]. J Tradit Chin Med. 2016 Jun;36(3):369-76. doi: 10.1016/s0254-6272(16)30051- 

[6] Luna LA Jr, Bachi AL, Novaes e Brito RR, Eid RG, Suguri VM, Oliveira PW, Gregorio LC, Vaisberg M. Immune responses induced by Pelargonium sidoides extract in serum and nasal mucosa of athletes after exhaustive exercise: modulation of secretory IgA, IL-6 a 

[7] Witte K, Koch E, Volk HD, Wolk K, Sabat R. The Pelargonium sidoides Extract EPs 7630 Drives the Innate Immune Defense by Activating Selected MAP Kinase Pathways in Human Monocytes. PLoS One. 2015 Sep 25;10(9):e0138075. doi: 10.1371/journal.pone.0138075. P 

[8] https://www.healthline.com/nutrition/does-exercise-boost-immune-system#benefits-for-immunity  

[9] https://www.sleepfoundation.org/physical-health/how-sleep-affects-immunity  

[10] https://health.umms.org/2020/11/10/stress-immune-system/  

[11] https://www.obesityaction.org/resources/obesity-and-the-immune-system/  

[12] https://www.healthdirect.gov.au/personal-hygiene#:~:text=Good%20personal%20hygiene%20is%20one,that%20can%20make%20you%20ill.  

Mundësitë për të rivendosur kërcin e konsumuar të gjurit. 

Çfarë është lodhja mendore dhe si ta menaxhojmë atë?

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Abonohuni në ofertat tona speciale

Kam lexuar “Politikën e Privatësisë” dhe jam informuar se emaili im do të përpunohet në përputhje me të.

Name