Sytë e lodhur: sindroma e shikimit kompjuterik dhe si ta luftoni atë 

Neovista Next

Kujdesi aktiv për sytë

Neovista Next

Kujdesi aktiv për sytë
Marrja e rregullt e Neovista Next ndikon në përparimin e sëmundjeve të ndryshme të syrit. Ndihmon për shikim optimal ditën dhe natën, rrit mprehtësinë vizuale dhe mbulon nevojat specifike të aparatit vizual.

Sytë e lodhur: sindroma e shikimit kompjuterik dhe si ta luftoni atë

Me e rendesishmja: 

 • Çfarë do të thotë termi “sindroma e shikimit kompjuterik” dhe a mund të shfaqet vetëm si rezultat i përdorimit të kompjuterëve? 
 • Cilët faktorë të jashtëm mjedisor janë shkaktarët e kësaj sindrome? 
 • Parandalimi dhe trajtimi 
 • Si përmirësojnë vitaminat e syve shëndetin e syve? 

Në botën e sotme teknologjike, ku kompjuterët, tabletët, telefonat inteligjentë dhe pajisjet e tjera elektronike luajnë një rol kyç në jetën tonë të përditshme, sindroma e shikimit kompjuterik është bërë gjithnjë e më e zakonshme. Ky është një problem që për fat të keq prek njerëzit e të gjitha moshave. Rreziku varet nëse njerëzit përdorin rregullisht dhe për sa kohë kalojnë duke punuar me pajisje elektronike. Megjithatë, statistikisht është më e zakonshme tek ata që punojnë në mjedise profesionale ku përdorimi i kompjuterëve është një pjesë e detyrueshme e detyrave të punës. Në këtë artikull, së pari do të diskutojmë se çfarë është saktësisht kjo sindromë, më pas do të rendisim dhe do të shqyrtojmë shkaqet e shfaqjes së saj, si dhe masat për parandalimin dhe trajtimin.

Çfarë është sindroma e shikimit kompjuterik?

Termi sindrom i shikimit kompjuterik, i njohur gjithashtu si lodhje dixhitale, është tendosje e syve dhe një koleksion simptomash të tjera që ndikojnë në shikim. Këto probleme lindin si rezultat i përdorimit të zgjatur të pajisjeve dixhitale në jetën e përditshme (të paktën disa orë në ditë). Gjithnjë e më shumë njerëz ankohen për shqetësim të syve dhe shqetësime të shikimit pas shikimit dhe shikimit të zgjatur në ekran, dhe niveli i shqetësimit konsiderohet të jetë proporcional me kohën e kaluar para ekranit. 

Sipas disa statistikave, njerëzit kalojnë mesatarisht rreth 6-9 orë në ditë para ekraneve. Këtu përfshihet koha që kalojnë duke punuar para kompjuterit, për argëtim në tableta apo smartfonë, për të parë televizor etj. Edhe pse shifrat e sakta mund të ndryshojnë në varësi të faktorëve të ndryshëm si mosha, profesioni, zakonet sociale, etj., kalimi i kohës së zgjatur para ekraneve është bërë një fenomen i zakonshëm në shoqërinë e sotme. Përveç problemeve me sy, sindroma e shikimit kompjuterik mund të ndikojë edhe në cilësinë e jetës së një personi në përgjithësi. 

Cilat janë shkaqet e sindromës së shikimit kompjuterik? 

Përdorimi i zgjatur i ekraneve 

Para së gjithash, natyrisht, arsyeja kryesore është gjatësia e kohës përpara ekranit, siç e përmendëm më lart. Natyra e detyrueshme e punës ose argëtimit tonë përpara një kompjuteri, telefoni ose ekrani tjetër çon në periudha të zgjatura fokusimi dhe tendosje të panevojshme të syve në dritën e emetuar nga ekranet. 

Dritë blu 

Ekranet e pajisjeve elektronike lëshojnë nivele të larta të dritës blu, e cila njihet për aftësinë e saj për të depërtuar thellë në sy. Kjo lloj drite mund të shkaktojë tendosje të syve dhe të prishë jo vetëm shikimin e mirë, por edhe cilësinë e gjumit. 

Pozicioni i gabuar i trupit 

Qëndrimi i keq para ekranit të kompjuterit ose mbajtja e gabuar e telefonit mund të çojë në tension në qafë, shpinë dhe veçanërisht në sy. Për shembull, ju përkuleni shumë përpara ose jeni mësuar të jeni shumë afër ekranit pa distancën e duhur. Kjo mund të rrisë tendosjen e syve dhe të kontribuojë në shfaqjen e sindromës së shikimit kompjuterik. 

Simptomat

Lodhje dhe tendosje e syve 

Një ndjenjë tendosjeje ose lodhjeje në sy pas një periudhe të gjatë shikimi në ekran. Për shkak të kohës së gjatë që kalojmë para ekraneve të kompjuterit apo pajisjeve të tjera elektronike, sytë tanë ekspozohen ndaj rrezatimit të vazhdueshëm të dritës. Kjo shkakton tendosje të syve dhe mund të çojë në lodhje. Qëndrimi i dobët i kombinuar me ndriçimin e dobët në vendin e punës mund të kontribuojë në shfaqjen e këtyre simptomave. Të gjithë faktorët e jashtëm përbëjnë një mekanizëm kompleks që shkakton shqetësim në sy në sindromën e shikimit kompjuterik. 

Thatësi dhe acarim në sy 

Reduktimi i shpeshtësisë së pulsimit gjatë përdorimit të ekraneve mund të çojë në tharje dhe acarim në sy. Kur përqendrohemi te ekranet, frekuenca e ndezjes së syve ulet si parazgjedhje. Kjo rezulton në lotim të dobët në sipërfaqen e syrit dhe mund të kontribuojë në simptomat e thatësisë dhe acarimit. 

Sy te kuq 

Skuqja është zakonisht për shkak të dy simptomave të para. Rritja e tendosjes së syve dhe zvogëlimi i shpeshtësisë së ndezjes së syve shoqërohen me thatësi, e cila nga ana tjetër çon në skuqje dhe acarim. Hapësirat e punës shpesh pajisen me kondicionerë ose ngrohës që mund ta bëjnë ajrin të thahet. Ajri i thatë rrit avullimin e lotëve, i cili manifestohet edhe me sy të thatë dhe skuqje. 

Shikim i turbullt 

Një tjetër simptomë tipike vizuale është turbullimi i përkohshëm i shikimit pas një periudhe të gjatë fokusimi në ekran. Karakterizohet si problem akomodues. Përqendrimi i vazhdueshëm në objekte të afërta, siç ndodh kur punoni përpara kompjuterit, mund të çojë në lodhje të mekanizmit akomodues të syrit përgjegjës për rregullimin e distancës fokale. Kjo është pikërisht ajo që shkakton turbullim të shikimit kur ndryshoni distancën ose orientimin e shikimit. 

Dhimbje koke 

Lodhja e syve mund të shkaktojë dhimbje koke ose migrenë. Kur shikojmë ekranet e kompjuterit për një kohë të gjatë, sytë tanë janë vazhdimisht të fokusuar, gjë që tendos muskujt dhe shkakton dhimbje koke. Për më tepër, sytë e thatë, injorimi i rrallë dhe qëndrimi jo i duhur mund të shtojnë këtë tension, i cili intensifikon dhimbjen e kokës. Orët e gjata të kaluara para ekranit të kompjuterit mund të kontribuojnë gjithashtu në rritjen e stresit dhe tensionit, gjë që në fund të fundit gjithashtu kontribuon në dhimbje koke.

Masat parandaluese dhe trajtimi 

Qëndrimi i duhur  

Uluni rehat dhe në pozicionin e duhur përpara ekranit të kompjuterit, duke mbajtur kokën dhe qafën drejt. Kompjuteri duhet të pozicionohet në mënyrë që ekrani të jetë në nivelin e syve ose pak më poshtë. Tastiera duhet të vendoset në një lartësi të tillë që supet të jenë të relaksuara dhe bërrylat të formojnë një kënd të drejtë. 

Distanca midis syve dhe ekranit të kompjuterit duhet të jetë rreth 50-70 centimetra. Kjo ndihmon në reduktimin e tendosjes së syve dhe shmangien e fokusimit tepër të tendosur. Kur përdorni një telefon ose tablet, përpiquni ta mbani atë në nivelin e syve për të zvogëluar tendosjen në qafë dhe shpinë. Shmangni shikimin e telefonit me kokën ulur për periudha të gjata kohore. 

Pushoni për sytë 

Bëni pushime periodike dhe ushtrime për sytë për shpërqendrim dhe pushim të shkurtër. Ju mund të ndiqni rregullin 20-20. Çdo 20 minuta të procesit të punës, shikoni një objekt të largët ose shikoni nga dritarja për rreth 20 sekonda. Marrja e pushimeve mund të ndihmojë në uljen e stresit dhe parandalimin e lodhjes. 

Cilësimet e ekranit dhe filtrat e dritës blu 

Përmirësoni rehatinë tuaj vizuale duke rregulluar kontrastin, ndriçimin ose fontin e ekranit tuaj. Përdorni filtra të dritës blu në ekranin e kompjuterit tuaj ose mbani syze speciale me filtra të dritës blu. Reduktimi i dritës blu do të lehtësojë ndjeshëm disa nga simptomat dhe do të lehtësojë procesin e punës. 

Ndriçimi 

Siguroni ndriçim të mirë në mjedisin tuaj të punës ose studimit, mundësisht me dritë natyrale nga dritaret nëse është e mundur. Poziciononi stacionin e punës në mënyrë që drita të bjerë në anën e ekranit të kompjuterit për të shmangur shkëlqimin. Kur përdorni ndriçimin elektrik, preferohet drita e ngrohtë sesa e ftohtë, pasi kjo mund të krijojë një mjedis më të këndshëm pune. 

Marrja e suplementeve ushqimore dhe vitaminave të syve 

Përveç zakoneve dhe masave të dobishme të listuara për kujdesin për shikimin dhe shëndetin e syve, rekomandohet kombinimi i tyre me marrjen e suplementeve të mira dhe të besueshme ushqimore dhe vitaminave të syve. Ato do të përmirësojnë simptomat tuaja dhe kanë natyrë parandaluese. Neovista Next është vetëm një produkt i tillë për kujdesin aktiv të syve. Veprimi kompleks i suplementit ushqimor kontribuon në përmirësimin e shikimit, ka një efekt pozitiv në problemet kronike të syve dhe mbështet funksionimin normal të syve si gjatë ditës ashtu edhe gjatë natës

Është gjithashtu i dobishëm për t’u ndjerë i lodhur dhe i thatë në sy, përfshirë kur punoni me një monitor për një kohë të gjatë. Marrja e rregullt e Neovista Next përmirëson mprehtësinë vizuale dhe plotëson nevojat specifike të syve. Ky produkt gjithashtu kontribuon në trajtimin e përparimit të sëmundjeve të ndryshme të syrit. 

Le të hedhim një vështrim në përbërësit e tij dhe se si secili përfiton vizionin. Neovista Next përmban: 

 • Ekstrakt Goji Berry: Jashtëzakonisht i pasur me antioksidantë që luajnë një rol kyç në mbrojtjen e strukturave të syve nga dëmtimi oksidativ. Ndihmon në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi nga radikalet e lira, faktorë të tillë si rrezet UV dhe mjedisi. 
 • Astaxanthin: Ky antioksidant i fuqishëm jo vetëm që ndihmon në mbrojtjen e syrit nga radikalet e lira, por gjithashtu mund të përmirësojë akomodimin (aftësinë e syve për t’u fokusuar në objekte në distanca të ndryshme). 
 • Luteina: I njohur për aftësinë e tij për të reduktuar fototoksicitetin, që nënkupton mbrojtjen e syrit nga efektet e dëmshme të dritës së fortë. Luteina gjithashtu mund të ndihmojë në ruajtjen e gjendjes së mirë të makulës (pjesë e retinës – përgjegjëse për shikimin qendror). 
 • Ekstrakti i boronicës së kuqe: Ky ekstrakt ofron mbrojtje antioksiduese dhe mbështetje vaskulare, duke kontribuar në shëndetin e syve. 
 • Zinku: Një mineral i rëndësishëm që është i përfshirë në metabolizmin e vitaminës A dhe luan një rol kyç në procesin e shikimit. 
 • Vitamina C: E njohur për vetitë e saj antioksiduese dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen e qelizave të retinës nga dëmtimi oksidativ. Gjithashtu përmirëson funksionin e qelizave të retinës. 
 • Seleni: Luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit të aparatit pamor. 

Këta përbërës janë zgjedhur me kujdes për të mbështetur shëndetin e syve dhe për të mbrojtur kundër faktorëve të ndryshëm që mund të dëmtojnë shikimin dhe të shkaktojnë probleme me sytë. Nëse ankoheni shpesh për simptomat e sipërpërmendura, është e rëndësishme të konsultoheni me një optometrist ose një mjek, i cili do të përshkruajë një trajtim individual nëse është e nevojshme. 

Në përfundim: 

Sindroma e vizionit kompjuterik është një problem i zakonshëm në botën moderne dhe rreziku i tij varet nga kohëzgjatja e përdorimit të pajisjeve elektronike, veçanërisht në mesin e punëtorëve. Fatkeqësisht, problemet e shikimit janë shpesh pasoja të pashmangshme të neglizhencës së disa rregullave dhe mungesës së masave parandaluese për të ruajtur shëndetin e mirë të syve. Varet nga ne që të përshtatim mjedisin tonë të punës dhe ndriçimin për të përmirësuar dukshmërinë dhe për të zvogëluar tendosjen e syve. Pushimet e shpeshta, qëndrimi korrekt i trupit dhe marrja e suplementeve të duhura ushqimore dhe vitaminave si Neovista Next janë gjithashtu thelbësore në kujdesin për shëndetin e syve. 

_____________________________________________________________________________________________________ 

FAQ: 

Cilat janë cilësimet optimale të ekranit të kompjuterit për të siguruar rehati të syve? 

 • Cilësimet optimale për një ekran kompjuteri mund të ndryshojnë në bazë të preferencave dhe nevojave individuale, por ka disa cilësime të përgjithshme që mund të ndihmojnë në komoditetin e syve, si: ndriçimi, kontrasti dhe temperatura e ngjyrave. 

Rregulloni ndriçimin e ekranit në një nivel që është i rehatshëm për sytë tuaj. Një ekran tepër i ndritshëm ose i errët mund të shkaktojë tendosje të syve. Rregulloni kontrastin e ekranit në mënyrë që teksti dhe imazhet të jenë të qarta dhe të lehta për t’u perceptuar pa qenë shumë të mprehta ose të zbehta. Shumë ekrane ofrojnë opsione të rregullimit të temperaturës së ngjyrave. Në përgjithësi rekomandohet përdorimi i ngjyrave më të ngrohta (më të verdha) për të reduktuar tendosjen e syve. 

Sa shpesh duhet të merret Neovista Next për të arritur rezultate optimale dhe cila është doza e rekomanduar? 

 • 1 tabletë në ditë pas një vakti me shumë ujë. Është i përshtatshëm për përdorim afatgjatë. Nëse është e nevojshme, mund të bëhet një pushim prej 10 ditësh pas një kursi 6-mujore. 

_____________________________________________________________________________________________________ 

Burimet: 

Mundësitë për të rivendosur kërcin e konsumuar të gjurit. 

Çfarë është lodhja mendore dhe si ta menaxhojmë atë?

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Abonohuni në ofertat tona speciale

Kam lexuar “Politikën e Privatësisë” dhe jam informuar se emaili im do të përpunohet në përputhje me të.

Name