Sistemi imunitar – ushtria që na mbron 

Stamatin Kids Dardhë

Rrit imunitetin tek fëmijët

Stamatin Kids Dardhë

Rrit imunitetin tek fëmijët
Stamatin Kids forcon imunitetin dhe rrit mbrojtjen e trupit tek fëmijët mbi një vjeç. Përmban vetëm përbërës natyralë pa ëmbëlsues, konservues, ngjyrosës dhe gluten.

Stamatin

Mbron nga viruset
Rrit imunitetin

Stamatin

Mbron nga viruset
Rrit imunitetin
Stamatin ka një efekt antiviral, mbron nga zhvillimi i infeksioneve dhe forcon imunitetin.

“Sistemi imunitar është një pjesë integrale e trupit të njeriut. Ashtu si ai, mbart veçanti. Është mbrojtja pa të cilën nuk mund të jetojmë. Është një sistem kompleks mekanizmash që kujdesen për shëndetin tonë duke sulmuar agjentë të jashtëm. Ka kaluar një rrugë të gjatë evolucionare dhe ka një qëllim të vetëm – të ruajë funksionimin normal të trupit dhe të luftojë çdo infeksion.” 

Nga Sara Tunçeva, doktoreshë 

Sistemi imunitar është një pjesë integrale e trupit të njeriut. Ashtu si trupi, ai mbart veçanti. Është mbrojtja pa të cilën nuk mund të jetojmë. Është një sistem kompleks mekanizmash që kujdesen për shëndetin tonë duke sulmuar agjentë të jashtëm. Ajo ka kaluar një rrugë të gjatë evolucionare dhe ka një qëllim të vetëm – të ruajë funksionimin normal të trupit dhe të luftojë çdo infeksion. Lexoni më poshtë për komponentët e sistemit imunitar, si funksionojnë dhe llojet e imunitetit. 

ÇFARË ËSHTË SISTEMI IMUNITAR? 

Sistemi imunitar është një mekanizëm vërtet kompleks, i zënë duke na mbrojtur nga të gjitha sulmet e viruseve dhe baktereve të jashtme. Është një kombinim i gjëndrave, organeve, qelizave dhe proteinave të shumta të prodhuara prej tyre që neutralizojnë të gjitha kërcënimet për trupin. 

SI FUNKSIONON SISTEMI IMUNITAR? 

Për të mbrojtur trupin tonë, miliarda qeliza, të lidhura në sistemet e organeve, punojnë së bashku. Disa grupe kryesore të qelizave që përbëjnë sistemin imunitar dhe organet përgjegjëse drejtpërdrejt për mbrojtjen e trupit – palca e eshtrave, timusi, shpretka, enët dhe nyjet limfatike dhe adenoidet – janë të përfshirë në mbrojtjen tonë. Për të njohur dhe shkatërruar antigjenet, sistemi imunitar fillon të funksionojë. 

Grupet kryesore të qelizave që janë pjesëmarrësit kryesorë në mbrojtjen tonë janë qelizat e bardha të gjakut, të quajtura gjithashtu leukocite. Ata luajnë një rol vendimtar. Me origjinë nga palca e eshtrave, ato gjenden në nyjet limfatike, shpretkë, timus, në rrugët respiratore dhe urogjenitale. Ato ndahen në 3 nëngrupe – granulocite, monocite dhe limfocite. Limfocitet luajnë rolin më thelbësor në sistemin imunitar. Ato janë kujtesa e trupit, duke ndihmuar pushtuesit të kujtohen dhe më pas të shkatërrohen. 

Ata, nga ana tjetër, ndahen në 3 grupe kryesore – limfocitet B, limfocitet T, të njohur si fagocite dhe qeliza vrasëse natyrore. Limfocitet B veprojnë si sistemi i zbulimit të trupit – ata gjejnë objektivat e tyre dhe dërgojnë mbrojtje për t’u marrë me to. Qelizat T janë si ushtarë – ato përfshihen dhe shkatërrojnë kërcënimet pushtuese të identifikuara nga sistemi i zbulimit. Qelizat vrasëse natyrore, të njohura gjithashtu si NK, kanë një funksion mbrojtës jo-specifik, por thelbësor. Ata shkatërrojnë qelizat e infektuara me viruse dhe rregullojnë përgjigjen imune të trupit. 

Neutrofilet janë një nëngrup i fagociteve. Ato janë gjithashtu të rëndësishme në luftimin e baktereve. Ndonjëherë, nivelet e larta në një test gjaku janë një shenjë e qartë e një infeksioni. 

CILAT JANË LLOJET E IMUNITETIT? 

Imuniteti ndahet në 2 lloje – natyral dhe artificial. Secila prej tyre ka 2 nëntipe të tjera – aktive dhe pasive. 

Imuniteti natyror aktiv ndahet në të trashëguar dhe të fituar gjatë sëmundjes. Imuniteti i trashëguar, i njohur gjithashtu si imunitet i lindur ose jo specifik, kalon në trup përmes trashëgimisë. Ka karakteristika specifike anatomike, fiziologjike, qelizore ose molekulare. Nuk ka afinitet specifik për antigjenet dhe nuk ka kujtesë për agjentët e huaj. 

Imuniteti i fituar formohet gjatë gjithë jetës, veçanërisht gjatë sëmundjeve. Pastaj trupi arrin të formojë në mënyrë të pavarur antitrupa dhe të ruajë informacione për “armiqtë”. Imuniteti natyror pasiv ndodh përmes transferimit të antitrupave në mënyrë natyrale. Shembulli më i mirë është imuniteti i nënës, i cili i transmetohet foshnjës nëpërmjet placentës ose qumështit të gjirit. 

Imuniteti aktiv artificial fitohet pas vaksinimit. Pastaj trupi merr pjesë aktive në formimin e rezistencës dhe formon antitrupat e tij. 

Në këto raste, sistemi imunitar mbetet pasiv dhe nuk merr pjesë në formimin e një përgjigje imune. Ai fillon të kryejë funksionet e tij me shpejtësi, por qëndron në trup jo më shumë se 4 javë. Nëse sëmundja kthehet, kërkohet rivaksinimi. 

Mundësitë për të rivendosur kërcin e konsumuar të gjurit. 

Çfarë është lodhja mendore dhe si ta menaxhojmë atë?

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Abonohuni në ofertat tona speciale

Kam lexuar “Politikën e Privatësisë” dhe jam informuar se emaili im do të përpunohet në përputhje me të.

Name