Si të rrisni kujtesën dhe përqendrimin me 4 metoda 

Selenogin Super

Mbështet funksionin e trurit. Efekt i provuar në rast tringëllime në vesh (tinnitus).

Selenogin Super

Mbështet funksionin e trurit. Efekt i provuar në rast tringëllime në vesh (tinnitus).
Selenogin Super është një produkt i zhvilluar posaçërisht me një kombinim inovativ përbërësish që mbështet aktivitetin mendor dhe rezistencën e qelizave nervore.

Si të rrisni kujtesën dhe përqendrimin me 4 metoda 

Më e rëndësishmja: 

 • Kujtesa, trajnimi dhe përqendrimi – përkufizimet 
 • Cilat janë fazat e përpunimit të informacionit të marrë rishtazi? 
 • Metoda për memorie dhe përqendrim më të mirë 

Nëse jeni nxënës i shkollës së mesme, student i kolegjit, punoni me një sasi të madhe informacioni ose thjesht dëshironi të përmirësoni aftësitë tuaja të memorizimit dhe të përqendrimit, duhet të kujdeseni për aktivitetin tuaj mendor. Në këtë artikull, ne do të hedhim një vështrim fillestar në ndryshimin midis të mësuarit dhe kujtesës, dhe lidhjen e pazgjidhshme midis të dyjave. Ne do të shpjegojmë mekanizmin e përpunimit të informacionit të ri dhe do të sugjerojmë 4 mënyra efektive për memorie dhe përqendrim më të mirë. 

Kujtesa dhe të mësuarit 

Kujtesa dhe të mësuarit janë thelbësore për individualitetin e një personi. Ato na lejojnë të ruajmë veçantinë tonë dhe të përdorim përvojat tona të kaluara në të ardhmen. 

Kujtesa 

Ky është procesi me të cilin informacionet nga mjedisi dhe nga trupi ynë kodohen, ruhen dhe riprodhohen në trurin e njeriut. Karakterizohet si aftësia e trurit për të mbajtur për periudha të ndryshme kohore gjurmët e formuara për shkak të aktivizimit të sistemeve shqisore. 

Llojet e kujtesës: 

 • Kujtesa ndijore – kur mbajmë mend informacionin për një kohë të shkurtër, për shembull disa sekonda. Është automatik dhe ne nuk mund ta kontrollojmë. Ka lloje të ndryshme si ikonike për imazhet, ekoike për tingujt dhe haptike për prekjen. 
 • Kujtesa afatshkurtër – ne i mbajmë mend gjërat në një kohë nga disa sekonda në rreth një minutë. Ne mund të rrisim kapacitetin tonë të kujtesës duke e ndarë dhe mbajtur mend informacionin në pjesë. 
 • Kujtesa afatgjatë – ruajtja e informacionit për një periudhë të gjatë kohore, madje edhe gjatë gjithë jetës. 

Trajnimi  

Një proces me anë të të cilit ne fitojmë njohuri për botën dhe ndryshojmë sjelljen tonë. Kjo varet kryesisht nga kujtesa, pasi njohuritë që kemi përvetësuar dhe ruajtur në memorie janë kuadri brenda të cilit njohuritë e reja inkorporohen përmes asociacioneve dhe ndërveprimeve. 

Përqendrimi 

Aftësia e mendjes për t’u fokusuar në një detyrë, mendim ose aktivitet të caktuar, duke reduktuar shpërqendrimet dhe duke e drejtuar vëmendjen te një objekt ose qëllim specifik. Është çelësi për arritjen e efektivitetit në mësim, punë, sport, apo çdo aktivitet tjetër që kërkon angazhim të plotë dhe fokusim të vëmendjes së përgjithshme. 

Përpunimi i informacionit 

Procesi i përpunimit të informacionit përfshin disa faza kryesore: 

 • Kodimi: ky është procesi me të cilin informacioni i marrë nga shqisat regjistrohet dhe përpunohet. 
 • Ruajtja: pasi informacioni të jetë koduar, ai ruhet në kujtsën afatshkurtër ose afatgjatë për përdorim në të ardhmen. 
 • Riprodhimi: informacioni i ruajtur “rikthehet” dhe përdoret si përgjigje ndaj sinjaleve ose pyetjeve të caktuara (kujtohet kur nevojitet). 
 • Të harruarit: humbja e një pjese të informacionit të ruajtur në kujtesën tonë. 

Pasi ju prezantuam me kuptimin e termave bazë që janë objekt i këtij artikulli, në vijim ju prezantojmë me 4 teknika për të përmirësuar kujtesën dhe përqendrimin tuaj. 

Stërvitje për trupin dhe mendjen 

Ushtrimet e shpeshta kanë një efekt pozitiv jo vetëm në trup, por edhe në aktivitetin mendor dhe përqendrimin për disa arsye: 

Përmirësoni qarkullimin: aktiviteti fizik stimulon muskulin e zemrës që të punojë në mënyrë më efikase, duke përshpejtuar ritmin e zemrës dhe duke pompuar më shumë gjak në inde dhe organe, duke përfshirë trurin. Kjo i siguron trurit më shumë oksigjen dhe lëndë ushqyese, gjë që mbështet dhe përmirëson funksionin e tij. 

Reduktoni stresin dhe ankthin: aktiviteti fizik ndihmon trurin të çlirojë endorfinat, të cilat janë hormone natyrale për të lehtësuar stresin dhe për të përmirësuar humorin. Këto substanca veprojnë si analgjezikë dhe antidepresivë natyralë. Ato zvogëlojnë ndjesinë e dhimbjes dhe përmirësojnë humorin. Nivelet e hormoneve të stresit si kortizoli dhe adrenalina në trup reduktohen në përputhje me rrethanat. Kjo redukton përgjigjen fiziologjike në një moment ankthi. Gjithashtu, fokusimi në ushtrimet fizike e bën mendjen të lirë nga mendimet dhe shqetësimet stresuese. 

Kjo shkëputje nga stresi kontribuon shumë në shëndetin mendor dhe për këtë arsye kontiboun edhe për memorie dhe përqendrim më të mirë. 

Marrja e substancave të dobishme për kujtesë dhe përqendrim më të mirë 

Ushqimi i duhur është thelbësor për përmirësimin e kujtesës dhe përqendrimit duke siguruar substancat e nevojshme që truri të funksionojë në mënyrë efektive. Vitaminat B, të cilat gjenden në ushqime të tilla si vezët, brokoli dhe bishtajore, luajnë një rol kyç në shëndetin e sistemit nervor, duke ndihmuar kujtesën dhe përqendrimin. 

Citicolina është një substancë e rëndësishme për sintezën e acetilkolinës, e cila është përgjegjëse për funksionet njohëse si kujtesa dhe vëmendja. Përmirëson metabolizmin e trurit dhe efikasitetin e proceseve të trurit. Acidet yndyrore omega-3, të cilat mund të gjenden në peshk, luajnë një rol kyç në shëndetin e trurit dhe mbështesin aktivitetin mendor. 

Seleni është një tjetër mineral kyç që luan një rol të rëndësishëm në funksionimin optimal të trurit dhe ndikon pozitivisht në kujtesën dhe përqendrimin për një sërë arsyesh. Ndihmon në luftimin e radikaleve të lira në trup. Këto mund të dëmtojnë qelizat në tru dhe të kontribuojnë në një rënie të funksionit njohës. Si një antioksidant, seleni mund të mbrojë trurin nga ky lloj dëmtimi dhe të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit të sistemit nervor. 

Seleni është gjithashtu i përfshirë në rregullimin e qarkullimit të gjakut. Qarkullimi i mirë në tru është i rëndësishëm për shpërndarjen optimale të oksigjenit dhe lëndëve ushqyese të nevojshme për aktivitetin e duhur mendor. Është gjithashtu e rëndësishme për shëndetin e gjëndrës tiroide, e cila është e përfshirë në rregullimin e neurotransmetuesve. Mosbalancimi i tiroides mund të çojë në probleme me kujtesën dhe përqendrimin. Ushqimet e pasura me selen janë: arrat braziliane, thjerrëzat, mishi i pulës, tërshëra, selino. 

Përveç përfshirjes së substancave të dobishme të lartpërmendura në dietën tonë, ne mund t’i marrim ato edhe duke marrë suplemente cilësore. Marrja e këtyre suplementeve për përmirësimin e memories dhe përqendrimit do të na sigurojë sasinë optimale të “ushqimit të trurit” dhe për rrjedhojë do të parandalojë efektet anësore të tejkalimit të dozës ditore të konsumit. 

Selenogin Super është një produkt i tillë me një kombinim inovativ të substancave të shëndetshme për trurin (xhinko biloba, selen, vitamina B dhe citicoline) që mbështesin aktivitetin mendor dhe elasticitetin e qelizave nervore. Ai përmirëson qarkullimin e gjakut në tru dhe në këtë mënyrë rrit përqendrimin dhe lehtëson kryerjen e aktiviteteve të përditshme të të menduarit.  

Marrja e rregullt e Selenogin Super, përveçse mbështet kujtesën dhe përqendrimin, qarkullimin e gjakut në tru, ka një efekt pozitiv të provuar për tinitus dhe lufton stresin oksidativ. 

Gjumë i mirë dhe kujtesë 

Gjumi cilësor luan një rol kyç në ruajtjen dhe përmirësimin e kujtesës dhe aftësive të përqendrimit. 

Këtu janë disa mënyra se si gjumi i mirë ndikon në kujtesën: 

 • Konsolidimi i memories – kalimi i informacionit nga kujtesa afatshkurtër në atë afatgjatë. Gjumi adekuat është i rëndësishëm për procesin e konsolidimit, pasi nën ndikimin e fazave të ndryshme të gjumit, truri përpunon dhe organizon informacionin e marrë gjatë ditës. Kështu, kujtimi dhe mbajtja e informacionit të ri për një periudhë më të gjatë përmirësohet. 
 • Forcimi i lidhjeve nervore: gjumi adekuat ndihmon në forcimin e lidhjeve nervore, gjë që kontribuon në proceset e të mësuarit dhe ruajtjen e njohurive dhe aftësive të reja. 
 • Përmirësimi i funksionit njohës: gjumi i mirë përmirëson aftësitë tona si vëmendja, përqendrimi, zgjidhja e problemeve dhe kreativiteti. 

Ekziston një lidhje e ngushtë midis gjumit cilësor dhe kujtesës për funksionimin optimal të trurit dhe ruajtjen e informacionit të ri. 

Teknika për memorizimin efektiv 

Bërja e asociacioneve: lidhja e informacionit të ri me fakte ose situata të njohura mund ta bëjë më të lehtë të kujtohet. Përdorimi i figurave ose shprehjeve shoqëruese mund të jetë gjithashtu i dobishëm. 

Përdorimi i teknologjisë: përdorimi i aplikacioneve dhe faqeve të ndryshme të internetit që ofrojnë metoda dhe teste interaktive mund të jetë i dobishëm për të përmirësuar memorizimin dhe përqendrimin. 

Të mësuarit aktiv: përfshirja në diskutime, ushtrime, reflektim dhe zgjidhja e problemeve mund të ndihmojë në ruajtjen më të mirë të materialit pasi angazhimi me detyrën aktivizon pjesë të ndryshme të trurit. 

Menaxhimi i kohës: krijimi i një programi të të mësuarit dhe menaxhimit të kohës mund të ndihmojë në sigurimin e kohës së mjaftueshme për të mësuar dhe praktikuar aftësitë. Për shembull, mund të provoni metodën popullore Pomodoro. Kjo është një teknikë që i ndihmon nxënësit të përmirësojnë përqendrimin dhe produktivitetin e tyre duke alternuar periudhat e studimit dhe pushimit. Kjo metodë do t’ju ndihmojë të përqendroheni në detyrën tuaj për një kohë të caktuar (për shembull, 25 minuta) dhe më pas duhet të shpërqendroheni me një pushim të shkurtër (5 minuta). 

Këto janë vetëm disa nga metodat e të mësuarit që mund të jenë efektive në përmirësimin e ruajtjes dhe përqendrimit të informacionit. Është e rëndësishme të eksperimentoni dhe të gjeni atë metodë ose kombinim metodash që funksionon më mirë për ju. Zgjedhja e një metode të përshtatshme të të mësuarit mund të ndryshojë në varësi të preferencave, kohës dhe nevojave individuale të secilit person. 

Si përfundim: 

Për të shijuar një kujtesë të dobishme dhe përqendrim të mirë, është e rëndësishme të kujdeseni për shëndetin e trurit. 

Kjo mund të bëhet duke filluar të ushqeheni më shëndetshëm, duke ushtruar në mënyrë aktive, duke alternuar periudhat e punës mendore dhe pushimit dhe gjithashtu duke përfshirë marrjen e suplementeve për kujtesën dhe përqendrimin. Suplementet e besueshme dhe të provuara si Selenogin Super janë krijuar posaçërisht për të stimuluar dhe përmirësuar aktivitetin tonë mendor, fokusin dhe aftësinë për t’u përqendruar. 

____________________________________________________________ 

FAQ: 

Si dhe sa tableta në ditë për të marrë Selenogin Super? 

 • Doza e rekomanduar për të rriturit është 1-2 kapsula në ditë pas ngrënies. 

Sa kohë duhet t’i kushtohet aktivitetit fizik për të arritur efektet pozitive në performancën mendore dhe përqendrimin? 

 • Për këtë qëllim përgjithësisht rekomandohet mesatarisht 30 deri në 60 minuta në ditë, të paktën pesë ditë në javë. Kjo mund të përfshijë lloje të ndryshme ushtrimesh si ecja, vrapimi, çiklizmi, noti ose aktivitetet në palestër. Është e rëndësishme të zgjidhni një lloj aktiviteti që ju pëlqen dhe që mund ta kryeni rregullisht për t’ju mbajtur të motivuar. Edhe periudhat e shkurtra të aktivitetit fizik, siç janë pushimet e shkurtra për shëtitje, mund të kenë një efekt pozitiv në aktivitetin dhe përqendrimin e trurit. 

Burimet: 

Mundësitë për të rivendosur kërcin e konsumuar të gjurit. 

Çfarë është lodhja mendore dhe si ta menaxhojmë atë?

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Abonohuni në ofertat tona speciale

Kam lexuar “Politikën e Privatësisë” dhe jam informuar se emaili im do të përpunohet në përputhje me të.

Name