Diabeti dhe psikologjia: Emocionet dhe çfarë duhet të keni kujdes nëse keni diabet 

Favio Forte

Multivitamina dhe kontrolli i glukozës për diabetikë

Favio Forte

Multivitamina dhe kontrolli i glukozës për diabetikë
Siguron nevojat ditore të vitaminave dhe mineraleve për kujdes të plotë tek njerëzit me diabet mellitus dhe i ndihmon ata të kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak.

Autor: Ivana Lazarova

“Diabeti është një gjendje kronike që kërkon vëmendje dhe kujdes të vazhdueshëm.Pika fillestare në menaxhimin e diabetit zakonisht lidhet me aspektet fizike të sëmundjes – kontrollin e sheqerit në gjak, dietën dhe aktivitetin fizik. Megjithatë, ne shpesh neglizhojmë anën emocionale të diabetit, edhe pse ai luan një rol vendimtar në procesin e përgjithshëm të trajtimit”

Duke filluar të shkruaj këtë artikull, mendoj për të gjitha studimet shkencore që mund të citoja, për të diskutuar se si shkenca shqyrton marrëdhëniet midis diabetit dhe psikikës. Megjithatë, zëri im i brendshëm pëshpërit se do të ishte shumë më e dobishme të tregoja historinë time përmes prizmit të emocioneve dhe se si ato ndikojnë në trajtimin e diabetit dhe se si diabeti më bën të ndihem.

Unë jetoj me këtë gjendje që në moshën nëntë vjeç. Nuk më pelqën ta quaj semundje, jo sepse e mohoj, por sepse e pranoj pikerisht si të tillë – një gjendje qe kërkon kujdes dhe kontroll të vazhdueshem por edhe NUK I grabit emocionet e lumtura, momentet e ndara me njerëzit e dashur, përvojat interesante dhe arritje në çdo aspekt të jetës.

Ndërsa e shkruaj këtë, më vjen menjëherë ndërmend Boyan Petrov, i cili vazhdon të jetë shembull për të gjithë ne, jo vetëm për ata me diabet. I lejoj vetes të ndaj dy arritjet e mia të jashtëzakonshme sportive – pelegrinazhin Camino de Santiago që  e përfundova në vitin 2018 me insulinë në çantën time të shpinës dhe garën Vitosha 100, të cilën e përfundova me sukses. 

Boyan Petrov ishte një frymëzim për këto përvoja, duke mos hequr dorë për asnjë moment dhe asnjëherë duke mos e shfajësuar të qenit diabetik. I kam premtuar vetes që të mos ndaloj së lëvizuri, të kujdesem për shëndetin tim, të vazhdoj të zhvillohem si person dhe profesionist në fushën që kam zgjedhur, që është psikologjia.

Në botën perëndimore, ne shpesh e ndajmë trupin nga mendja, nga shpirti i personit. Kulturat lindore, si dhe shkollat e ndryshme në psikoterapi, e shohin personin në tërësi – mendjen, shpirtin dhe trupin. I përmbahem teorisë së dytë dhe jo rastësisht themi “Mendja e shëndoshë në trup të shëndoshë”. Zgjodha të studioj psikologjinë pikërisht sepse çdo ditë zbuloj njohuri të reja që më pasurojnë dhe më ndihmojnë në punën time. Rruga drejt zbulimit të vetvetes nuk është e lehtë, por ia kemi borxh vetes, pranimit, një përqafimi të ngrohtë për të gjitha traumat, për të gjitha papërsosmëritë që na bëjnë unikë dhe të pazëvendësueshëm. Po, është e vështirë të pranojmë që disa sprova na kanë ndodhur, por në vend që të shikojmë shumë gjatë në errësirë, është mirë të kujtojmë se ne jemi drita.

Më kujtohet një leksion veçanërisht interesant për mua, ku mësova për Salvador Minuchin – një terapist familjar, i lindur dhe i rritur në Argjentinë, dhe punën e tij novatore në terapinë familjare. Minuchin shqyrton marrëdhënie të ndryshme brenda familjeve dhe zhvillon qasjen e tij, duke eksploruar fëmijët me diabet të tipit 1. Ajo që vëren është se kur konfliktet familjare nuk dalin në sipërfaqe, ato hyjnë në gjakun e fëmijës. Personalisht, ky ishte një shpjegim logjik për gjendjen e diabetit të tipit 1. Shpesh shmangim konfliktin, por harrojmë se heshtja vetëm sa i përkeqëson gjërat. Këtu nuk po flas për grindje për çështje të parëndësishme, por për të mësuar të jemi të sigurt në marrëdhëniet tona me të dashurit, të njohim kufijtë tanë dhe të jemi në gjendje të pohojmë dëshirat tona me forcë të qetë dhe këmbëngulje të ngrohtë. Ky kombinim përdoret shpesh në Psikoterapinë Analitike Neo-Reichiane – e kam hasur përmes librave të Dora Prangadzhiyska, “Jo gjithçka është faji i prindërve tanë” dhe “Faleminderit, mami”, të cilat ia rekomandoj shumë çdo lexuesi.

Ka shumë teori të ndryshme për marrëdhëniet midis emocioneve dhe trupit tonë fizik, të cilat nuk mund t’i bashkoja në një artikull të vetëm, por shpresoj të siguroj ushqim për mendim dhe dëshirë për vetëdije më të thellë për secilin prej nesh. Një shpjegim që më duket më i vlefshëm për diabetin e tipit 2 është teoria e Liz Burbo se diabeti mund të interpretohet si mungesë ëmbëlsie në jetë. Një autor tjetër që shkruan për lidhjen e trupit me sëmundjen është Gabor Mate, filmin e të cilit “Dituria e traumës” do ta quaja shërim për të gjithë.

Lidhja e diabetit me emocionet është e dyanshme. Aq sa emocionet (pozitive dhe negative) ndikojnë në kontrollin e sheqerit në gjak, nivelet e larta ose të ulëta të sheqerit në gjak ndikojnë gjithashtu në emocione. Shpesh e gjej veten në një humor të zymtë kur nivelet e sheqerit në gjak janë të larta. Është pikërisht ajo ndjesia e rënies pa litar sigurie… sikur humbet kontrollin mbi veten dhe nuk mund të mbahesh. Në mënyrë të ngjashme, emocionet e forta ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak. 

Më ka ndodhur, sidomos si adoleshente, të marr pjesë në një koncert, të kërcej me orë të tëra dhe më pas pavarësisht kërcimeve, sheqeri më është ngritur në qiell. Kjo nuk do të thotë se duhet të ndalojmë së shkuari në koncerte dhe të argëtohemi, por kur na presin emocione të forta, le të jemi të ndërgjegjshëm, të matim më shpesh nivelin e sheqerit në gjak dhe t’i kushtojmë vëmendje asaj që hamë.

Do të jap edhe një shembull pozitiv. Kur isha në Shtetet e Bashkuara, pavarësisht se përpiqesha të ndiqja një dietë të rreptë, duke qenë shumë aktive, fitova disa kilogramë dhe kisha frikë se si do të ndikonte në vlerat e mia të hemoglobinës A1C (një provë që tregon kontrollin e sheqerit në gjak gjatë 3 deri në 6 muajt e fundit ). Kur u ktheva dhe mata vlerat, ato ishin më se perfekte për një diabetik. Dhe kjo është se si përvojat pozitive patën një ndikim pozitiv në vlerat e testit.

Diabeti është një gjendje kronike që kërkon vëmendje dhe kujdes të vazhdueshëm.Pika fillestare në menaxhimin e diabetit zakonisht lidhet me aspektet fizike të sëmundjes – kontrollin e sheqerit në gjak, dietën dhe aktivitetin fizik. Megjithatë, ne shpesh neglizhojmë anën emocionale të diabetit, edhe pse ai luan një rol vendimtar në procesin e përgjithshëm të trajtimit.

Por si mund ta përballonim më mirë aspektin emocional?

Unë do të ofroj disa këshilla që kanë qenë të dobishme për mua, por do të thoja që ato janë të zbatueshme në mënyrë universale për këdo:

Teknikat e relaksimit dhe frymëmarrjes: Meditime për shërimin e fëmijës tonë të brendshëm ose thjesht fokusim në frymëmarrje me muzikë të këndshme në sfond.

Relaksimi progresiv i muskujve: Tensionimi i muskujve për 7 deri në 10 sekonda, i ndjekur nga relaksimi për 20 deri në 30 sekonda; duke përsëritur disa herë deri në uljen e niveleve të ankthit. Ne gjithashtu mund të përsërisim se sa e këndshme është ndjenja e relaksimit dhe të vëzhgojmë se si ndihemi.

Compassionate letter to oneself for moments when we blame ourselves, thinking that nothing is right, and that things could be much better: Sitting in a quiet and peaceful place, calming ourselves, and attempting to write as if we are writing to our best friend, someone to whom we are sure we would never have such harsh and high expectations for coping.

Letër e dhembshur për veten për momentet kur ne fajësojmë veten, duke menduar se asgjë nuk është e drejtë, dhe se gjërat mund të jenë shumë më mirë: të ulesh në një vend të qetë dhe paqësor, të qetësohemi dhe të përpiqesh të shkruajmë sikur po i shkruajmë mikut tonë më të mirë,  dikujt për të cilin jemi të sigurt se nuk do të kishim kurrë pritshmëri të tilla të ashpra dhe të mëdha për të përballuar.

Vizitë te një psikolog: Mbështetja psikologjike është thelbësore për trajtimin e aspekteve emocionale të diabetit të tipit 1 dhe tipit 2.

Biseda me një mik të mirë: Ndonjëherë, kjo është e vetmja terapi që na nevojitet dhe është e rëndësishme të kërkojmë mbështetje në vend që të izolohemi.

Diabeti nuk kufizohet vetëm në simptoma fizike dhe trajtim. Aspekti emocional luan një rol vendimtar në cilësinë e jetës për njerëzit me diabet. Njohja e këtij fakti dhe ofrimi i mbështetjes së duhur psikologjike janë të një rëndësie thelbësore për menaxhimin e suksesshëm të sëmundjes. Kombinimi i strategjive fizike dhe psikologjike mund të përmirësojë jo vetëm kontrollin e sheqerit në gjak, por edhe mirëqenien e përgjithshme, duke kontribuar në një jetë të plotë dhe të shëndetshme.

Mundësitë për të rivendosur kërcin e konsumuar të gjurit. 

Çfarë është lodhja mendore dhe si ta menaxhojmë atë?

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Abonohuni në ofertat tona speciale

Kam lexuar “Politikën e Privatësisë” dhe jam informuar se emaili im do të përpunohet në përputhje me të.

Name