Çfarë nuk dimë për viruset dhe si të mbrohemi? 

Me fillimin e muajve të ftohtë, është e rëndësishme të mbështesim trupin tonë dhe të krijojmë shprehi bazike të shëndetshme për të kaluar me sukses sezonin e viruseve. Ka shumë mënyra për të mbështetur sistemin tuaj imunitar, dhe njëra prej tyre është me një suplement natyral me efektivitet të provuar. 

“Kujdes, sepse ka një virus tani,” e keni dëgjuar këtë paralajmërim, apo jo? Viruset kanë sezona dhe në periudha të caktuara të vitit rreziku i infeksioneve rritet. 
 

Megjithatë, e vërteta është se rreth nesh ka një “virus” gjatë gjithë vitit. Mijëra viruse janë të njohura, madje ato përfaqësojnë një pjesë të vogël të numrit real të të gjithë patogjenëve që shkaktojnë sëmundje në botë. Duke qenë se kontakti ynë me ta është gjatë gjithë vitit, sistemi imunitar duhet të punojë pa pushim. 

Viruset – çfarë janë saktësisht? 

Viruset janë grimca infektetuse që kanë nevojë për një “shtëpi” për t’u shumuar dhe përhapur. Ndryshe nga bakteret, të cilat janë të vogla njëqelizore, viruset nuk janë organizma të gjallë. Ata kanë vetëm një gjenom ADN ose ARN të mbrojtur nga një guaskë proteine. Disa lloje virusesh kanë gjithashtu një membranë. 

Për t’u shumuar, viruset marrin përsipër qelizën e organizmit të infektuar dhe e përdorin atë për të riprodhuar strukturat virale. Si njerëzit, edhe kafshët, edhe bimët mund të infektohen me viruse, të cilat shkaktojnë sëmundje të ndryshme. 

Sa lloje virusesh ka? 

Shkenca deri më sot njeh dhjetëra mijëra viruse të ndryshme, por numri i vërtetë i viruseve ekzistues është jashtëzakonisht i madh – 10 në fuqinë e 31-të, që është edhe më shumë se numri i yjeve në univers! 

Prandaj, është praktikisht e pamundur të izolohemi dhe të mbrohemi absolutisht nga çdo kontakt me viruset. Mund të kufizojmë rrezikun e infektimit, por nuk është më pak e rëndësishme në luftën kundër viruseve të kujdesemi për shëndetin tonë të përgjithshëm dhe të mbajmë në gjendje sistemin tonë imunitar. 

Rreth infeksioneve virale të dimrit dhe verës 

Në muajt e vjeshtës dhe të dimrit, çdo vit ka një kulm të infeksioneve me viruse që shkaktojnë inflamacion të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. “Fajtorë” për këtë lloj sëmundjeje mund të jenë rinoviruset, koronaviruset, adenoviruset, viruset e parainfluencës dhe të tjerë. 

Ka një bum të infeksioneve në vjeshtë dhe dimër nga njëra anë për shkak të ndryshimit të kushteve klimatike, nga ana tjetër për shkak të grumbullimit të grupeve të mëdha të njerëzve në hapësira të mbyllura. Në vjeshtë, studentët kthehen në klasa, dhe fëmijët më të vegjël mblidhen përsëri në kopshte, pastaj i ftohti i dimrit bën që njerëzit të vazhdojnë të mblidhen kryesisht në ambiente të mbyllura. Kjo mundëson që patogjenët të transferohen lehtësisht nga personi në person dhe të infektojnë shumë njerëz në një kohë të shkurtër. 

Muajt e verës janë një kohë e mirë për enteroviruset. Infeksioni me to është specifik në atë që shpesh ndodh me shqetësime në stomak. Dobësia e përgjithshme, dhimbja e fytit dhe dhimbja e kokës janë gjithashtu simptoma të zakonshme të infeksionit me të ashtuquajturat viruse të stomakut. 

E siç e përmendëm edhe në fillim, përveç viruseve “dimërore” dhe “verore”, ka edhe nga ato me të cilat jemi në kontakt gjatë gjithë vitit. 

Cilat janë infeksionet virale më të shpeshta? 
 

Padyshim që këto janë infeksionet respiratore akute (respiratore) dhe në këtë kategori bëjnë pjesë edhe sëmundja e gripit. Çdo vit, rreth gjysma e popullsisë së botës vuan nga ky lloj infeksioni viral dhe në shumë raste sëmundja largohet brenda pak ditësh. Kur trupi i njeriut është i shëndetshëm dhe sistemi imunitar funksionon mirë, pushimi, gjumi dhe marrja e lëngjeve të mjaftueshme janë një parakusht për të shëruar me sukses veten. 

“Barnat” në raste të tilla në fakt nuk shërojnë, por lehtësojnë simptomat – kollën, temperaturën, dhimbjet e muskujve, rrjedhjen e hundës, të dridhurat. Ndryshe nga bakteret, viruset nuk i nënshtrohen trajtimit me antibiotikë. Prandaj, është e rëndësishme të mbajmë trupin tonë në gjendje të mirë shëndetësore dhe në gjendje optimale, në mënyrë që ai të përballojë vetë infeksionet virale më të zakonshme sezonale. Duke përmendur trajtimin me antibiotikë, është shumë e rëndësishme që të mos i drejtoheni atij pa qenë caktuar dhe kryer më parë kërkime. Shumë nga simptomat e infeksioneve virale dhe bakteriale janë të ngjashme, kështu që pa një test laboratorik është e pamundur të përcaktohet me siguri se cili është shkaktari i sëmundjes sonë. Nëse është e natyrës virale, marrja e antibiotikëve në të shumtën e rasteve nuk justifikohet, madje në disa infeksione virale mund të komplikohet gjendja e pacientit. Përfshirja e një antibiotiku mund të jetë e nevojshme për të shkaktuar një infeksion bakterial shoqërues – por përsëri, trajtimi duhet të përshkruhet nga një mjek dhe pas ekzaminimit. 

Si të shmangni komplikimet pas një infeksioni viral? 

Para së gjithash, jepni trupit tuaj mundësinë për të luftuar në mënyrë efektive “ndërhyrësit”. Mos e vendosni veten nën tendosje fizike apo mendore. Është shumë e rëndësishme të sigurohet qetësi e plotë mendore në fillimin e simptomave të para të sëmundjes. Ndryshe nga sa kuptojnë gjyshet se kur sëmuremi na duhet “ushqim i fortë”, në rast infeksioni viral nuk duhet të hamë me forcë. Mungesa e oreksit është një sinjal që trupi na jep për të mos e ngarkuar atë për të mobilizuar të gjitha forcat e tij për të luftuar virusin. 

Supat e lehta, lëngjet dhe çajrat janë të preferueshme, veçanërisht në dy ose tre ditët e para, kur simptomat janë zakonisht më të theksuara. 

Nëse pas kësaj kolla, ethet, dhimbja e kokës dhe simptomat e tjera ende nuk përmirësohen, sigurohuni që të shihni një mjek. 
 

Pacientët me sëmundje kronike, të sëmurë të shtrirë dhe të moshuarit duhet të konsultohen me mjekun sapo të shfaqen simptomat. E njëjta gjë vlen edhe për foshnjat dhe fëmijët e vegjël, tek të cilët infeksioni viral zhvillohet jashtëzakonisht shpejt, duke përfshirë një rritje të mprehtë të temperaturës. Tek foshnjat, rrjedhja e hundës është më e rrezikshme sesa tek fëmijët dhe të rriturit. 

Forcimi i mbrojtjes imune ndaj infeksioneve virale 

Mosha, si dhe disa sëmundje, mund të komprometojnë mbrojtjen imune dhe ta bëjnë trupin e njeriut më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe komplikimeve të mundshme. Ndër faktorët e tjerë të imunitetit të dëmtuar janë: 

• Dietë e varfër me lëndë ushqyese; 

• Mungesa e gjumit adekuat; 

• Mungesa e aktivitetit të mjaftueshëm fizik; 

• Nivele të larta kronike të stresit. 
 

Prandaj, ia vlen secili prej nesh të tregohet i kujdesshëm për stilin e jetës dhe zakonet e të ngrënit nëse kërkojmë rezistencë maksimale ndaj infeksioneve virale. Ushqimi i ekuilibruar, sportet, shëtitjet në natyrë dhe praktikat e relaksimit të përshtatshme për ne janë një mënyrë e sigurt për të mbështetur funksionet natyrore mbrojtëse të trupit tonë kundër sëmundjeve. Në stilin e ethshëm të jetës së sotme, mund të na duhet gjithashtu të mbështesim më tej trupin tonë përmes një suplementi të përshtatshëm dietik. Në fillim të sezonit vjeshtë-dimër dhe rrezikut të shtuar të infeksioneve virale, mund t’i besoni Stamatin – një suplement ushqimor natyral që vepron si në forcimin e mëtejshëm të trupit të shëndetshëm ashtu edhe në rast infeksioni. 
 

Çfarë përmban Stamatin dhe si na ndihmon të luftojmë viruset? 

Stamatin kombinon veprimin e vitaminës C dhe zinkut me ekstrakte bimore të provuara efektive që veprojnë në infeksionet virale ose bakteriale. 

Kombinimi i vitaminës C dhe zinkut ka një efekt antioksidant dhe forcues në trup. Përbërësi aktiv Radix Isatidis – rrënja e barit kinez Isatis Tinctorial bllokon zhvillimin e viruseve dhe nxit shërimin më të shpejtë. Stamatin gjithashtu përmban barbarozën afrikane, e cila ka një efekt të dobishëm në infeksionet bakteriale dhe lehtëson ekspektorimin, duke përfshirë ftohjet ose bronkitin akut. 

Me fillimin e muajve të ftohtë, kini kujdes shëndetin tuaj. Lëvizni, kaloni kohë në natyrë, hani ushqim sa më të pastër dhe të pasur me lëndë ushqyese. Përmbaju maksimës së mirënjohur se parandalimi është trajtimi më i mirë! Kjo mund të zvogëlojë ndjeshëm incidencën e sëmundjeve për shkak të infeksioneve virale. 

Më shumë artikuj “Të gjitha

Të gjitha

Mundësitë për të rivendosur kërcin e konsumuar të gjurit. 

Çfarë është lodhja mendore dhe si ta menaxhojmë atë?

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Abonohuni në ofertat tona speciale

Kam lexuar “Politikën e Privatësisë” dhe jam informuar se emaili im do të përpunohet në përputhje me të.

Name