Първо, второ и трето за витамин D

Мария Иванова

Favio

Мултивитамини за диабетици

19.98 лв.

Favio

Мултивитамини за диабетици
Favio предоставя всички необходими витамини и минерали за комплексна грижа при хора със захарен диабет и преддиабетни състояния.

19.98 лв.

Folacid 120

Фолиева киселина за бъдещи майки

7.98 лв.

Folacid 120

Фолиева киселина за бъдещи майки
Folacid 120 допринася за формирането на червени кръвни клетки и развитието на плода в първия триместър и спомага за предотвратяването на вродени дефекти на плода като Спина Бифида.

7.98 лв.

Folacid Meta

Биоактивна и лесно усвоима фолиева киселина

14.98 лв.

Folacid Meta

Биоактивна и лесно усвоима фолиева киселина
Ново поколение фолиева киселина в биоактивна форма, без нужда от метаболизиране за гарантирано добро усвояване и ефективност. Подходяща при MTHFR генетична мутация.

14.98 лв.


Витамин D участва в много процеси в тялото ни, затова е важно да следим нивата му през определен период от време, но поне веднъж годишно.

Мария Иванова
Доктор

Първо: Каква е ролята на витамина за нашия организъм, второ: Кои са основните източници на витамин D и трето: Кои са новите открития свързани с витамин D.

За ролята на витамин D и защо е толкова важен за нашия организъм

Витамин D участва в много процеси в тялото ни, затова е важно да следим нивата му през определен период от време, но поне веднъж годишно. Една от основните функции на витамин D е да контролира усвояването на калций и фосфор през тънките черва, като така регулира техните нива в кръвта. Калций и фосфор са важни за формирането на костите и тяхната здравина.

Витамин D спомага и за контрола на отделянето на калций през бъбреците – при понижени нива в кръвта се намалява изхвърлянето му през урината и обратно – при повишени нива в кръвта се увеличава изхвърлянето му с урината. Витамин D има пряк и косвен ефект върху образуването и ремоделирането на костната тъкан. И не на последно място, важен е за укрепване на костите – по-здравите кости имат по-малък риск от фрактури.

Витамин D оказва влияние и върху имунната система – регулира вродения и придобития имунитет, както и модулира имунния отговор в случай на възпалителни процеси. Нивото на витамин D обикновено е по-ниско при хора със затлъстяване, които са по-склонни да развият диабет тип 2 и метаболитен синдром. Поддържането на оптимални нива витамин D благоприятства инсулиновата чувствителност, облекчава хроничното възпаление на панкреаса и стимулира инсулиновата секреция.

„Слънчевият“ витамин подкрепя и здравето на нервната система – успява да предпази нервните клетки от оксидативния стрес и спомага за подобряване на когнитивните функции. Съществуват клинични проучвания, които доказват тясна връзка между ниските нива на витамина и развитието на депресия, особено честа при хората в северните страни, където слънцето е по-слабо. Витамин D може да се използва за превенция, както и като съпътстващо лечение на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други.

Липсата на витамин D води до проблеми със забременяването и износването на здрав плод. Високите нива на витамин D при жените предполагат по-висок процент на забременяване в сравнение с тези, при които се наблюдава дефицит. По време на бременността, през първия триместър, витамин D е важен за поддържане на плацентата, минерализацията на костите и формирането на нервната система. Пред последния триместър е важен за формирането на вродения имунитет. Признаци за недостиг на витамин D при бременната могат да бъдат силна умора и отпадналост, слабост в мускулите и обилно потене. Пред последния триместър е важен за формирането на вродения имунитет.

Източници на витамин D

Известен факт е, че витамин D може да се синтезира от кожата при излагане на слънчева светлина Статистиките сочат, обаче, че в Европа недостигът на витамин D може да достигне в някои народи до 60%. Известен факт е, че витамин D може да се синтезира от кожата при излагане на слънчева светлина.

  • интензивност на слънчевата радиация – ако живеете на север в студена страна, има вероятност кожата ви да произвежда по-малко витамин D;
  • годишните сезони – през зимата по-малко слънчева светлина достига до Земята и тогава кожата произвежда по-малко витамин D, отколкото през лятото, а през лятото използваме повече слънцезащитни кремове;
  • възраст и цвят на кожата – тези два фактора също оказват влияние. Например, тъмната кожа има повече меланин, който намалява способността на кожата да произвежда витамин D. Затова афроамериканците произвеждат по-бавно витамина в сравнение с европеидната раса. С възрастта способността на епидермиса да продуцира витамин D намалява. Важна е и площта на кожата, която се достига от УВ-лъчите. Ако сте на слънце, но носите прекалено много дрехи, най-вероятно тялото ви не синтезира толкова витамин D, колкото си мислите. Затова е хубаво през цялата година да си набавяме витамин D по друг начин освен чрез „слънчеви бани“.

Освен чрез слънчевата светлина, можем да си набавим витамин D и по още два начина – посредством храната и чрез хранителни добавки. Храните, които са богати на витамин D, са: сьомга, скумрия, риба тон, какаово масло, някои зеленчуци като магданоз, копър, спанак, зеле, както и черен дроб, яйчните жълтъци и други.

За съжаление, количествата витамин D, които можем да си набавим чрез храната, не могат да гарантират предпазване от дефицит, освен ако не спазване специална стриктна диета с продукти, богати на витамин D. Затова специалистите съветват да се приемат хранителни добавки, с които лесно се контролира дневната доза витамин D. Според Европейската комисия по безопасност на храните (EFSA) препоръчителната дневна доза витамин D за възрастни е 15 микрограма (или 600 IU).

Витамин D се среща в две форми – витамин D2 (в растителните продукти) и витамин D3 (животинска форма). На пазара може да срещнете и двете форми на витамина. Няма значение коя форма ще изберете, тъй като и двете форми се преработват от черния дроб до една и съща активна форма за усвояване от организма. Въпреки това, витамин D3 (животинска форма) е по-разпространената форма в хранителните добавки.

Какво ново за витамин D

Напоследък се доказват още повече благоприятни ефекти за този важен за нашия организъм витамин. Последните проучванията показват, че хората с наднормено тегло често имат ниски нива на витамин D в кръвта. Но може ли той да ни помогне да отслабнем? Отговорът е: Да! Добавянето на витамин D към диета с ограничен прием на калории може да помогне на хората да намалят теглото си по-лесно.

Все повече клинични проучвания се провеждат, за да се докаже ролята на витамин D в превенцията на различни видове рак (например на дебелото черво, простатата, панкреаса и рака на гърдата), тъй като витамин D може да регулира растежа на туморните клетки.

От години специалистите подозират взаимовръзка между слънчевата светлина, нивата на витамин D и едно разпространено автоимунно заболяване, което засяга нервите – множествена склероза. Нова теория свързва възникването на генен дефект, водещ до ниски нива на витамин D, с развитието на множествена склероза. Факт е, че това заболяване, всъщност е по-разпространено в по-студените страни.

ИЗВОДЪТ от всичко по-горе е следният – не лишавайте тялото си от този супер-витамин независимо от сезона! Витамин D участва в толкова много процеси в нашето тяло, го прави изключително важен за него и затова е много важно поддържането на нормалните му нива в орагнизма.

Още статии „Витамини

Витамини

Пет важни витамини, които укрепват защитните сили на организма

Лутеинът – добър приятел на диабета

Лутеинът е естествен каротеноид, който се грижи за по-ясното и остро зрение, а също и за общото здраве и функции на очите. Синтезира се от очната ретина като пигмент и предпазва очите от вредните свободни радикали.

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.