Имунолошкиот систем – армијата што не штити 

Stamatin

Штити од вируси
Го зајакнува имунитетот

Stamatin

Штити од вируси
Го зајакнува имунитетот
Stamatin има антивирусен ефект, штити од развојот на инфекции и го зајакнува имунитетот.

Stamatin Kids Круша

Го зголемува имунитетот кај децата

Stamatin Kids Круша

Го зголемува имунитетот кај децата
Stamatin Kids го зајакнува имунитетот и ја зголемува одбраната на телото кај децата на возраст над една година. Содржи само природни состојки без засладувачи, конзерванси, оцветувачи и глутен.

“Имунолошкиот систем е составен дел од човечкото тело. Исто како и тој носи уникатност. Тоа е одбрана без која не можеме да живееме. Тоа е сложен систем на механизми кои се грижат за нашето здравје напаѓајќи надворешни агенси. Има поминато долг еволутивен пат и има единствена цел – да го одржи нормалното функционирање на телото и да се бори против секоја инфекција“. 

Од Сара Тунчева, доктор 

Имунолошкиот систем е составен дел од човечкото тело. Исто како и телото, носи уникатност. Тоа е одбраната без која не можеме да живееме. Тоа е сложен систем на механизми кои се грижат за нашето здравје напаѓајќи надворешни агенти. Тој поминал низ долг еволутивен пат и има единствена цел – да го одржува нормалното функционирање на телото и да се бори против секоја инфекција. Прочитајте подолу за компонентите на имунолошкиот систем, како тие функционираат и видовите на имунитет.. 

ШТО Е ИМУНОЛОШКИОТ СИСТЕМ? 

Имунолошкиот систем е навистина сложен механизам, зафатен да не штити од сите напади на надворешни вируси и бактерии. Тоа е комбинација од бројни жлезди, органи, клетки и протеини произведени од нив кои ги неутрализираат сите закани за телото. 

КАКО РАБОТИ ИМУНОЛОШКИОТ СИСТЕМ? 

За да ги заштитиме нашите тела, милијарди клетки, поврзани во органски системи, работат заедно. Неколку главни групи на клетки кои го сочинуваат имунолошкиот систем и органите директно одговорни за заштита на телото – коскената срцевина, тимусот, слезината, лимфните садови и јазли и аденоидите – се вклучени во нашата одбрана. За да ги препознае и уништи антигените, имунолошкиот систем почнува да работи. 

Главните групи на клетки кои се клучни учесници во нашата заштита се белите крвни зрнца, наречени и леукоцити. Тие играат клучна улога. Потекнуваат од коскената срцевина, тие се наоѓаат во лимфните јазли, слезината, тимусот, респираторниот и урогениталниот тракт. Тие се поделени во 3 подгрупи – гранулоцити, моноцити и лимфоцити. Лимфоцитите ја играат најважната улога во имунолошкиот систем. Тие се меморија на телото, помагајќи им на напаѓачите да бидат запаметени и последователно уништени. 

Тие, пак, се поделени во 3 главни групи – Б-лимфоцити, Т-лимфоцити, познати како фагоцити и природни клетки убијци. Б-лимфоцитите дејствуваат како систем за извидување на телото – тие ги наоѓаат своите цели и испраќаат одбрана за да се справат со нив. Т-клетките се како војници – тие се ангажираат и ги разбиваат заканите за напад, идентификувани од системот за извидување. Природните клетки убијци, познати и како NK, имаат неспецифична, но суштинска заштитна функција. Тие ги уништуваат клетките инфицирани со вируси и го регулираат имунолошкиот одговор на телото. 

Неутрофилите се подгрупа на фагоцити. Тие се исто така важни во борбата против бактериите. Понекогаш, високите нивоа на тест на крвта се јасен знак за инфекција. 

КОИ СЕ ВИДОВИТЕ НА  ИМУНИТЕТ? 

Имунитетот е поделен на 2 вида – природен и вештачки. Секој од нив има уште 2 подтипови – активен и пасивен. 

Активниот природен имунитет е поделен на наследен и стекнат за време на болеста. Наследниот имунитет, познат и како вроден или неспецифичен имунитет, се пренесува на телото преку наследување. Има специфични анатомски, физиолошки, клеточни или молекуларни карактеристики. Нема специфичен афинитет за антигени и нема меморија за странски агенси. 

Стекнат имунитет се формира во текот на животот, особено за време на болести. Тогаш телото успева самостојно да формира антитела и да складира информации за „непријателите“. Пасивниот природен имунитет се јавува преку природен трансфер на антитела. Најдобар пример е мајчиниот имунитет, кој се пренесува на бебето преку плацентата или мајчиното млеко. 

Вештачки активен имунитет се стекнува по вакцинацијата. Тогаш телото активно учествува во формирањето на отпор и ги формира своите антитела. 

Во овие случаи, имунолошкиот систем останува пасивен и не учествува во формирањето на имунолошкиот одговор. Почнува да ги извршува своите функции брзо, но останува во телото не повеќе од 4 недели. Ако болеста се врати, потребна е повторна вакцинација. 

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи 

Дијабетес и психологија: емоции и на што да внимавате ако имате дијабетес 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Претплатете се на нашите специјални понуди

Ја прочитав „Политиката за приватност“ и информиран/а сум дека мојата е-пошта ќе се обработи во согласност со истата.

Name