Да го поддржиме имунитетот при промена на годишните времиња 

Марија Иванова

Stamatin

Штити од вируси
Го зајакнува имунитетот

Stamatin

Штити од вируси
Го зајакнува имунитетот
Stamatin има антивирусен ефект, штити од развојот на инфекции и го зајакнува имунитетот.

Марија Иванова
Доктор

 

Преодниот период кој води во зимската сезона може да биде предизвик, бидејќи разни вируси и бактерии често се активираат поради промените во климатските услови и температурата. Ако сакате да ја подобрите вашата физичка благосостојба, добрата вест е дека можете да се грижите за себе да го поминете овој ризичен период на најдобар можен начин. Подолу, ќе истражиме што можете да направите за да го поддржите целокупното здравје и имунолошкиот систем. 

Еден од најважните аспекти за одржување на силен имунолошки систем е консумирањето разновидна и здрава исхрана. Покрај храната богата со протеини, овошјето и зеленчукот исто така го помагаат имунолошкиот систем, кој неизбежно ја зајакнува отпорноста на патогени и помага да бидете здрави. Микронутриентите што ги обезбедуваат гарантираат дека нема да ги пропуштите клучните хранливи материи, како што се цинкот и витаминот А, кои му се потребни на вашиот имунолошки систем за да се бори против напаѓачките микроби. Влакната од овошјето и зеленчукот може да му помогнат на вашиот цревен микробиом да произведе важни соединенија за здрав имунолошки систем. [1] 

За поддршка на имунитетот и борба против обичните настинки и грип, природните лекови од традиционалната кинеска и африканска медицина можат да бидат корисни. 

Екстрактот од коренот Isatis Tinctoria L., познат како Radix Isatidis, е познат по своите антивирусни, антибактериски и имуностимулаторни својства. Една од неговите најинтересни карактеристики е способноста да блокира вируси. Ги спречува да се врзат за рецепторите на човечките клетки и да влезат во клетките. [2,3] Дури и ако се појави инфекција, активните компоненти на Radix Isatidis го блокираат генетскиот материјал на вирусот, спречувајќи го да се реплицира. [4] Понатаму, оваа билка поседува имуностимулаторни својства, стимулирајќи го клеточниот имунитет и производството на антитела. [5] 

Африканскиот гераниум (Pelargonium sidoides), со потекло од Африка, е билка која се користи со векови за зајакнување на имунитетот и лекување на воспаленија на горниот и долниот респираторен тракт. Денес, коренот на Африканскиот Гераниум се користи за лекување на симптоми на инфекции на горните дишни патишта. Го спречува развојот на бронхитис и може да биде ефикасен во лекувањето на разни бактериски и вирусни инфекции. Африканскиот гераниум, исто така, покажува имуностимулаторни ефекти, природно ја подобрува одбраната на телото од вируси и бактерии. [6,7] 

Комбинацијата на овие две растенија може да се најде во Стаматин. Формулата е дополнително засилена со оптимални дози на цинк и витамин Ц за максимална заштита на телото и зајакнување на имунолошкиот систем. Стаматин може да се користи и кога се појавуваат акутни вирусни симптоми и за превенција за подобрување на севкупната отпорност на патогени и подобрување на физичката благосостојба. Тој е многу ефикасен кога се зема при првите знаци на вирусна инфекција. Неговата сеопфатна формула му помага на телото да ги обнови природните одбранбени механизми, дури и за време на стресни услови со кои често се среќаваме во нашиот напорен секојдневен живот. 

Следењето на општите упатства за добро здравје е најдобриот чекор што можете да го преземете за природно да го поддржите вашиот имунолошки систем за да може да функционира правилно. Секој дел од вашето тело, вклучително и вашиот имунолошки систем, работи подобро кога е заштитен од еколошки напади и поддржан од стратегии за здрав начин на живот како овие: 

Редовно вежбајте 

Редовната физичка активност е еден од темелите на здравиот живот. Го подобрува кардиоваскуларното здравје, го намалува крвниот притисок, помага во контрола на телесната тежина и штити од разни болести. Вежбањето со умерен интензитет може да го стимулира клеточниот имунитет со зголемување на циркулацијата на имуните клетки во вашето тело. Ова му помага на вашето тело подобро да се подготви за идни инфекции со тоа што ќе ги открие порано. [8] 

Обезбедете доволен сон 

Спиењето е суштински период на одмор за телото, а студиите покажуваат дека тој игра клучна улога и во вродениот и во стекнатиот имунитет. За време на ноќниот сон, одредени компоненти на имунолошкиот систем се зајакнати. На пример, постои зголемено производство на цитокини поврзани со воспаление. Се чини дека оваа активност е регулирана и од спиењето и од деноноќниот ритам, 24-часовниот внатрешен часовник на телото. Кога некој е болен, овој воспалителен одговор може да помогне за закрепнување преку зајакнување на вродениот и стекнатиот имунитет. [9] 

Намалете го стресот 

Стресот, без разлика дали е психолошки или физички, директно го ослабува вашиот имунолошки систем, зголемувајќи го ризикот од вирусни и бактериски инфекции. Покрај тоа, компромитиран имунолошки систем може да дозволи латентни вируси во вас да се активираат. На пример, херпес зостер, болен осип предизвикан од реактивирање на вирусот варичела-зостер, често се јавува кога луѓето се под хроничен стрес. Стресот може да го намали бројот на природни клетки убијци или лимфоцити во вашето тело, кои се неопходни за борба против вирусите. Стресот, исто така, може да го поттикне имунолошкиот систем да започне воспалителен одговор, кој може да биде привремено корисен за борба против микробите. Меѓутоа, ако воспалението е хронично, може да придонесе за долгорочни здравствени состојби, вклучително и таложење на наслаги во ѕидовите на артериите. Хроничниот стрес може да доведе до повисоки од нормалните нивоа на хормонот кортизол, кој може да го попречи антиинфламаторниот одговор на телото и да предизвика повторливи инфекции, покажуваат неодамнешните имунолошки студии. [10] 

Откажете се од штетните навики 

Алкохолот ги нарушува имунолошките патишта, што може да ја наруши способноста на телото да се одбрани од инфекции, да придонесе за оштетување на органите поврзано со консумирање алкохол и да го попречи обновувањето на ткивото по повредата. 

Пушењето, од друга страна, ги заострува патогените (предизвикувачи на болести) имунолошки реакции и/или ја намалува имунолошката одбрана. [1] 

Одржувајте нормална телесна тежина 

Одржувањето здрава телесна тежина може да го поддржи вашиот имунолошки систем. Поединецот кој е дебел, но се храни здраво и вежба, сè уште е изложен на ризик од намалена имунолошка функција. Некои студии покажаа дека дебелината сама по себе го нарушува имунитетот. Некои од овие специфични наоди вклучуваат: 

  • Променета функција на моноцити и лимфоцити 
  • Дисфункција на природните клетки убијци 
  • Функција на долните макрофаги и дендритични клетки 
  • Намален одговор на стимулација на антиген/митоген 

Овие процеси се поврзани со дисфункција на имунолошкиот систем предизвикана од дебелина, што доведува до зголемен ризик од развој на разни инфекции. Клучно е да се одржи нормална тежина. [11] 

Добрата хигиена е од витално значење бидејќи помага да се спречи инфекција и ширење на бактерии и заразни болести кај вас и вашите деца. Многу бактерии кои предизвикуваат болест може да се шират со допирање на други луѓе, од контаминирана храна или доаѓање во контакт со контаминирани површини или предмети.   

Личната хигиена вклучува: 

  • Секојдневно чистете го вашето тело 
  • Миење на рацете со сапун по користење на тоалетот 
  • Четкање на забите два пати на ден 
  • Покривање на устата и носот со марамче (или лактот) кога кашлате или кивате 
  • Миење на рацете по галење на домашни миленици и други животни [12] 

Преодните сезони често се поврзуваат со настинки, грип или други болести. Секој се стреми да го зајакне својот имунолошки систем за што е можно полесно да се движи со овие болести. Стаматин е одличен додаток на балансиран начин на живот каде грижата за себе станува секојдневна навика. На овој начин, можете да го поддржите вашиот имунолошки систем да ја подобри заштитата од бактерии и вируси и да останете здрави во преодните сезони.  

[1] https://www.cuimc.columbia.edu/news/what-you-really-need-do-boost-your-immunity  

[2] Ke L, Wen T, Bradshaw JP, Zhou J, Rao P. Antiviral Decoction of Isatidis Radix ( bǎn lán gēn) Inhibited Influenza Virus Adsorption on MDCK Cells by Cytoprotective Activity. J Tradit Complement Med. 2012;2(1):47-51. doi:10.1016/s2225-4110(16)30070-0 

[3] Yang Z, Wang Y, Zhong S, Zhao S, Zeng X, Mo Z, Qin S, Guan W, Li C, Zhong N. In vitro inhibition of influenza virus infection by a crude extract from Isatis indigotica root resulting in the prevention of viral attachment. Mol Med Rep. 2012 Mar;5(3):793-9. 

[4] Zhou W, Zhang XY. Research progress of Chinese herbal medicine Radix isatidis (banlangen). Am J Chin Med. 2013;41(4):743-64. doi: 10.1142/S0192415X1350050X. PMID: 23895149. 

[5] Xiao P, Ye W, Chen J, Li X. [Antiviral activities against influenza virus (FM1) of bioactive fractions and representative compounds extracted from Banlangen (Radix Isatidis)]. J Tradit Chin Med. 2016 Jun;36(3):369-76. doi: 10.1016/s0254-6272(16)30051- 

[6] Luna LA Jr, Bachi AL, Novaes e Brito RR, Eid RG, Suguri VM, Oliveira PW, Gregorio LC, Vaisberg M. Immune responses induced by Pelargonium sidoides extract in serum and nasal mucosa of athletes after exhaustive exercise: modulation of secretory IgA, IL-6 a 

[7] Witte K, Koch E, Volk HD, Wolk K, Sabat R. The Pelargonium sidoides Extract EPs 7630 Drives the Innate Immune Defense by Activating Selected MAP Kinase Pathways in Human Monocytes. PLoS One. 2015 Sep 25;10(9):e0138075. doi: 10.1371/journal.pone.0138075. P 

[8] https://www.healthline.com/nutrition/does-exercise-boost-immune-system#benefits-for-immunity  

[9] https://www.sleepfoundation.org/physical-health/how-sleep-affects-immunity  

[10] https://health.umms.org/2020/11/10/stress-immune-system/  

[11] https://www.obesityaction.org/resources/obesity-and-the-immune-system/  

[12] https://www.healthdirect.gov.au/personal-hygiene#:~:text=Good%20personal%20hygiene%20is%20one,that%20can%20make%20you%20ill.  

Пет важни витамини кои ја зајакнуваат одбраната на вашето тело 

Што е ментален замор и дали може да се справите со истиот? 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Претплатете се на нашите специјални понуди

Ја прочитав „Политиката за приватност“ и информиран/а сум дека мојата е-пошта ќе се обработи во согласност со истата.

Name