3 докажани начини како да се ослободите од болките во грбот во текот на зимата 

Fenaxon

За здравјето на периферниот нервен систем
Fenaxon содржи оптимална комбинација на активни состојки кои делуваат на изворот на проблемот при акутни и хронични состојби на периферниот нервен систем. Има активен терапевтски, ресторативен и профилактички ефект.

Fenaxon

За здравјето на периферниот нервен систем
Fenaxon содржи оптимална комбинација на активни состојки кои делуваат на изворот на проблемот при акутни и хронични состојби на периферниот нервен систем. Има активен терапевтски, ресторативен и профилактички ефект.

Зимската сезона, со ниските температури и променливите услови, често може да предизвика зголемување на непријатност и болка во долниот дел на грбот. Ниските температури, влажноста и недостатокот на сончева светлина често придонесуваат за напнатост на мускулите и зглобовите, што може да влијае на целокупното здравје на грбот. Затоа, неопходно е да се посвети посебно внимание на методите за ублажување на болките во долниот дел на грбот во овој период. 

Во овој текст ќе разгледаме три ефективни начини со чија примена можеме да ја намалиме и спречиме болката во долниот дел на грбот во студените месеци. Ќе разговараме за тоа како промените во нашиот секојдневен живот, како што е обрнување внимание на движењето и исхраната, може да помогнат при болки во долниот дел на грбот дури и во постудените месеци. За да ги поддржиме овие промени, можеме да додадеме додатоци во исхраната како што е Fenaxon  кој содржи клучни состојки за справување со болки во мускулите и нервите. 

Болка во долниот дел на грбот – симптоми и влошување во зима 

Акутната или хроничната болка во долниот дел на грбот може да биде крајно непријатна која ги ограничува вашите движења. Овој тип на болка може да биде предизвикан од различни причини и да се манифестира во различни степени на интензитет. Во просек, околу 4 од 5 луѓе доживуваат одреден степен на болка во долниот дел на грбот во одреден момент од нивниот живот. 

Симптоми и причини 

Најчестите симптоми на болка во долниот дел на грбот вклучуваат досадна или остра болка која може да се појави на едната страна или да ја покрие целата област од половината. Понекогаш болката може да се прошири на бутовите или долните екстремитети. Засегнатите поединци често се жалат на ограничена подвижност и потешкотии да станат по долг период на седење. Други вообичаени симптоми вклучуваат напнатост или вкочанетост во мускулите на грбот и проблеми со држењето на телото. 

Причините за болки во долниот дел на грбот може да бидат различни. Еден од главните фактори е мускулната напнатост, која може да биде предизвикана од лошо држење на телото, неправилна форма при изведување напорни активности или долго седење. Други вообичаени причини вклучуваат дегенеративни болести на ‘рбетните дискови како што е дископатија. Артритисот исто така може да предизвика болка, при што често се присутни воспаление и вкочанетост на ‘рбетот. 

Влошување во зимските месеци 

Зимскиот период може да биде проследен со зголемување на болките во долниот дел на грбот поради повеќе фактори. Една од главните причини е ниската температура, која може да доведе до поголема вкочанетост и напнатост во мускулите. Студот предизвикува вкочанетост во мускулите, што може да ја зголеми непријатноста во пределот на грбот. 

Времето во зима е обично суво и студено, што доведува до послаба циркулација и стегање на крвните садови. Ова го намалува протокот на крв во мускулите и ги затегнува ткивата околу нив, како што се тетивите и лигаментите. Овие фактори придонесуваат за дополнителен стрес на ‘рбетот и влијаат на нервите на’ рбетниот мозок. 

Исто така, зимскиот период обично ја ограничува физичката активност за повеќето луѓе поради неповолните временски услови. Недостатокот на движење и физичка активност може да доведе до слабеење на мускулите и системот за поддршка на грбот, што може да го направи долниот дел на грбот поранлив на болка и повреди. 

Дополнителен фактор за зголемена болка во грбот е промената на држењето во зима. Можеби ова звучи необично, но поради чувството на студ, суптилно го менуваме држењето на телото. Кога сме надвор, обично се наведнуваме кога има студен ветер за да се заштитиме, а за време на спиењето постои тенденција за позавиткана положба за спиење за да се задржи максималната топлина. Промената на држењето со месеци може да предизвика оптоварување на ‘рбетот, што резултира со болки во долниот дел на грбот. 

Како да се справите со зимските услови? 

Во текот на зимата се достапни специфични услови кои доколку ги почитуваме можеме да ја избегнеме непријатната болка во долниот дел на грбот. За да спречите зголемување на болките во долниот дел на грбот во зима и да останете здрави и активни, можете да ги следите следните практични совети насочени конкретно за овие состојби: 

 • Избегнување на лизгање и паѓање. Различни повреди може да предизвикаат или влошат болка во долниот дел на грбот. Кога излегувате на снежно или ледено време, одете полека и внимателно. Изберете на кој терен ќе стапнете – подобро е да стапнете на снег наместо мраз. 
 • Соодветна облека. Облечете се соодветно за надворешните услови – топла јакна и чизми кои не се лизгаат лесно. Добро е да имате дополнителен пар ракавици, капа и шал дома и на работа. Облечете се добро дури и ако излегувате само на кратко. 
 • Примена на топла вода. Практикување на топла бања или туширањето со топол туш откако сте надвор на студ може да биде и пријатно и корисно. Топлата вода ги релаксира мускулите вкочанети од студот, што може да ги спречи тетивите да се затегнат и да предизвикаат болка. 

Движењето клучно за избегнување на болки во грбот 

Редовната физичка активност игра клучна улога во одржување на здрав ‘рбет и спречување на болки во долниот дел на грбот. Тие се особено важни во зима кога нашата севкупна подвижност е намалена. Вежбањето обезбедува различни придобивки кои ја поддржуваат мускулатурата, структурите на грбот и целокупното здравје на мускулно-скелетниот систем. Силниот абдоминален појас и мускулите на грбот одржуваат правилно држење и ја поддржуваат стабилноста на грбот. Овој ефект го намалува оптоварувањето на дисковите и зглобовите, намалувајќи го ризикот од болки во долниот дел на грбот. 

Соодветни вежби кои можеме да ги правиме и дома 

Во текот на зимските месеци, вежбањето дома е добра алтернатива за одржување на нашето моторно здравје. Оние кои ги зајакнуваат мускулите на ‘рбетот се клучни за избегнување на болки во долниот дел на грбот.Тие вклучуваат вежби за динамична стабилизација, одредени видови јога и растегнување. 

Редовното истегнување исто така треба да биде дел од вашата дневна рутина за вежбање дома. Истегнувањето на лумбалниот грб придонесува за вашата целокупна подвижност и може да ја спречи или подобри болката во грбот. Некои истегнувања кои го таргетираат долниот дел на грбот се повлекување од колено до гради додека лежите на подот, истегнување мачка-крава, истегнување на мускулот пириформис и ротација на флексија. 

Како да се храните за да избегнете болки во долниот дел на грбот 

Во зимските месеци се препорачува храна која не е воспалителна, како риба, повеќе зеленчук, овошје и мешунки . 

Се препорачува да се избегнува прекумерно консумирање преработена храна. Вообичаено, овој вид на храна има воспалителни својства, што може да придонесе за појава на болки во долниот дел на грбот. Алкохолот делува на ист начин, па затоа е важно да не претерувате. 

Со цел да се одржи здрав мускулно-скелетни систем, важно е да се консумираат различни клучни хранливи материи, витамини и минерали. Понекогаш е тешко да се добие се што му е потребно на телото, па ако имате проблеми со болки во долниот дел на грбот, одлуката да се додаде додаток во исхраната како Fenaxon може да помогне . Некои клучни супстанции кои можат да помогнат да се намалат болките во долниот дел на грбот, а исто така се содржани во Fenaxon се: 

 • Куркуминот покажал способност да ја смирува болката во долниот дел на грбот предизвикана од воспаление на нервите. Неговата ефикасност се должи на неговите антиинфламаторни својства и неговите својства да промовира антиоксидантни ензими. [1] 
 • Магнезиумот е важен микроелемент и за здравјето на мускулите и за нашиот нервен систем. Редовното земање на магнезиум, особено во комбинација со вежбање, може значително да ја намали болката во долниот дел на грбот и да ја подобри подвижноста. [2] 
 • Уридин монофосфат е важен нуклеотид кој има невролошка улога и може да се додаде од животински органи како свински или теле црн дроб. Земањето уридин монофосфат може да ја намали болката предизвикана од периферна невропатија особено во комбинација со фолна киселина и вит. Б12, кој исто така е содржан во Фенаксон. [3] 
 • Ацетил-Л-карнитин има невротрофични и невропротективни својства. Идентификувани се различни механизми со кои може да ја ублажи невролошката болка, како што е болката во долниот дел на грбот. Ацетил-Л-карнитин покажува позитивен ефект во присуство на хронична болка. [4] 
 • Витамини од групата Б – овие витамини имаат долго препознатлив ефект за ублажување на болката. Комбинацијата на витамините Б покажала ефект на болки во долниот дел на грбот, како и на други мускулно-скелетни проблеми, што се објаснува со антиинфламаторните, невропротективните и невромодулаторните својства на овие витамини. [5] 

Референци: 

 1. Xiao, L., et al., Куркумин ја ублажува лумбалната радикулопатија со намалување на невроинфламацијата, оксидативниот стрес и ноцицептивните фактори. Eur Cell Mater, 2017. 33: стр. 279-293. Како нетоксичен природен производ, куркуминот поседува исклучителен антиинфламаторен профил. Претпоставивме дека куркуминот ја ублажува лумбалната радикулопатија преку ублажување на невроинфламацијата, оксидативниот стрес и ноцицептивните фактори. Во култура на ганглија на дорзален корен (DRG), куркумин ефикасно ја инхибира невроинфламацијата предизвикана од TNF-α, на начин зависен од дозата, како што е прикажано со mRNA и протеинската експресија на IL-6 и COX-2. Покрај тоа, куркуминот ги заштити невроните од прекумерното производство на реактивни кислородни видови (ROS) предизвикано од TNF-α и клеточната апоптоза и, соодветно, промовираше изразување на mRNA на антиоксидативните ензими хем оксигеназа-1, каталаза и супероксид дисмутаза-2. 
 1. Yousef, AA и AE Al-deeb, Двојно слепа рандомизирана контролирана студија за вредноста на секвенцијалната интравенска и орална терапија со магнезиум кај пациенти со хронична болка во долниот дел на грбот со невропатска компонента. Анестезија, 2013. 68 (3): стр. 260-266. Според нашите сознанија, оваа студија е прва што ги испитува ефектите од долготрајната терапија со магнезиум кај пациенти со рефрактерно хроничен грб од невропатска природа. Нашите резултати покажуваат дека режимот на магнезиум и физикална терапија дадени на пациентите во испитуваната рака (магнезиум) предизвика значително намалување на нивниот интензитет на болка и значителни подобрувања во сите опсези на нивната подвижност на лумбалниот ‘рбет за времетраењето на 6-месечното следење- нагоре период кога ќе се споредат и со основните и со вредностите на контролната група. 
 1. Negrão, L., P. Nunes и obotPGftSoP Невропатија, Уридин монофосфат, фолна киселина и витамин Б12 кај пациенти со симптоматски периферни невропатии на заглавување. Управување со болка, 2016. 6 (1): стр. 25-29. Пациентите добиваа дневна капсула уридин монофосфат, фолна киселина + витамин Б12 во текот на 2 месеци и беа евалуирани со помош на прашалникот за откривање болка. Резултати: Глобалниот резултат за болка се намали од 17,3 ± 5,9 на почетокот на 10,3 ± 6,1 на финалната евалуација (p <0,001). Истовремениот аналгетски и антиинфламаторен третман беше прекинат или дозата беше намалена кај 77,4% од пациентите. Заклучок: Уридин монофосфат + фолна киселина + витамин Б12 го намали вкупниот резултат на болка, интензитетот и карактеризацијата на болката и придружните симптоми. 
 1. Сарзи-Путини, П., и сор., Ацетил-Л-карнитин во хронична болка: наративен преглед. Фармаколошки истражувања, 2021. 173: стр. 105874. Ацетил-Л-карнитинот, исто така, е откриено дека има дури и долгорочна невротрофична и аналгетска активност во експериментални модели на хронична воспалителна и невропатска болка. ALC во моментов се смета за ветувачки во третманот на невродегенеративни болести, токсични енцефалопатии и невропатски форми на болка и нарушувања на расположението. 
 1. Nava-Mesa, MO и GR Aispuru Lanche, [Улогата на витамините Б, тиамин, пиридоксин и цијанокобаламин во болки во грбот и други мускулно-скелетни состојби: наративен преглед]. Семерген, 2021. 47 (8): стр. 551-562. Антиноцицептивната улога на витаминот Б комплекс е препознаена веќе неколку децении, конкретно комбинацијата на тиамин, пиридоксин и цијанокобаламин (TPC). Исто така, има акумулирани докази кои укажуваат на адјувантно аналгетско дејство при болки во долниот дел на грбот. Целта на овој преглед е да ги претстави постоечките докази и најновите наоди за терапевтските ефекти на комбинацијата TPC кај болки во долниот дел на грбот. Исто така, се анализираат некои од најрелевантните механизми на дејствување кои можат да ги објаснат овие ефекти. Прегледаните докази покажуваат дека комбинираната употреба на PCT има адјувантен аналгетски ефект при мешана болка, особено кај болки во долниот дел на грбот и други мускулно-скелетни нарушувања со ноцицептивни и невропатски компоненти. Овој ефект може да се објасни со антиинфламаторно, антиноцицептивно, невропротективно и невромодулаторно дејство на комбинацијата TPC врз системот на болка во опаѓање. 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Претплатете се на нашите специјални понуди

Ја прочитав „Политиката за приватност“ и информиран/а сум дека мојата е-пошта ќе се обработи во согласност со истата.

Name