Циститът и добрата хигиена – къде е границата и кога прекаляваме

Цветелина Сандова

Bucconox

При цистит и за подкрепа на уринарния тракт

16.98 лв.

Bucconox

При цистит и за подкрепа на уринарния тракт
Bucconox има комплексно действие при цистит и други възпаления на пикочните пътища, изчиства ги от бактерии и допринася за здравето на уринарния тракт.

16.98 лв.


Поддържането на добра интимна хигиена е от изключително значение за жените. Добрата грижа за тази деликатна област спомага за предотвратяването на възпаления, инфекции, неприятни миризми и със сигурност е един от начините за предпазване от цистит и инфекции на пикочните пътища. Има ли случаи, обаче, при които може да прекалим с хигиената? И до какво може да доведе това?

Цветелина Сандова
Маг. фармацевт

Поддържането на добра интимна хигиена е от изключително значение за жените.

Добрата грижа за тази деликатна област спомага за предотвратяването на възпаления, инфекции, неприятни миризми и със сигурност е един от начините за предпазване от цистит и инфекции на пикочните пътища. Има ли случаи, обаче, при които може да прекалим с хигиената? И до какво може да доведе това?

Циститът

Циститът е една от най-често срещаните уроинфекции и представлява възпаление на пикочния мехур, което обикновено се причинява от бактериална инфекция. В зависимост от това каква е продължителността на това възпаление, циститът се разделя условно на остър и хроничен. По-разпространен от двата вида е острият цистит. При 80 – 90% от случаите типичният причинител на цистит и други уроинфекции е бактерията Escherichia coli (E. coli), която е попаднала в уринарния тракт.

Симптомите при цистит са усещане за парене при уриниране, тежест и дискомфорт в тазовата област, чести позиви за уриниране, понякога дори и кръв в урината. Циститът се среща по-често при жените поради анатомичните им особености. Женският пикочен канал е много по-къс (4 см), от колкото мъжкият (20 см), което предразполага различни микроорганизми лесно да навлязат през него и да инфектират пикочния мехур. Жените страдат около 30 пъти повече от мъжете от цистит. Освен дискомфорта, който ни създава, циститът може да бъде и доста упорит – често се случва инфекцията да се повтаря (рецидивира). Грешно лекуваният цистит в 85% от случаите става хроничен. Важно е да се отбележи, че посредством подходящо лечение, съчетано с профилактика, може да се намали честотата и интензитета на повтарящите се епизоди.

Добрата хигиена

Правило номер едно за живот без цистит – добрата лична хигиена. Escherichia coli е най-честият причинител на цистит, бактерията живее в дебелото черво и навън около аналния отвор. В някои случаи тя може да „мигрира“ до уретрата (пикочния канал), от където да достигне до пикочния мехур и да причини цистит Как се случва това?

  • Неправилното избърсване след използване на тоалетна може да пренесе бактериите от аналния отвор до уретрата. Запомнете – правилната посока е отпред назад.
  • Сексът благоприятства за пренасянето на бактерии от аналния отвор към уретрата. Това се случва при редуване на анален с вагинален секс, тъй като това спомага за прехода на бактерии от едно място на друго. Този тип инфекция свързана със секса дори си има собствен термин: посткоитален цистит. Затова е важно след полов акт жените да пишкат, защото урината им е стерилна и така се „измиват“ евентуално проникналите вредни бактерии в уретрата и пикочния мехур.
  • Някои механични средства на контрацепция като диафрагма могат да доведат до цистит.
  • Неподходящото бельо също може да благоприятства появата на цистит. Подходящият избор е бельото от естествени материи.

Нарушеният баланс и циститът

Когато говорим за добра хигиена е добре да се запитаме къде е границата и кога я преминаваме? Каква е връзката между влагалището, пикочния мехур и… цистита.

В нашия организъм живеят бактерии и микроорганизми – такива има в стомаха, във влагалището и дори в крайната част на уретрата. Рядко мислим за тях като за нещо добро и сме склонни да ги атакуваме с различни оръжия като антибактериални кърпички, сапуни, дезинфектанти. Много от тях, обаче, имат роля при поддържането на баланса в нашия организъм и това са т.нар. „добри бактерии“. В основата на нашето здраве, стои поддържането на този баланс, за да бъде нашият организъм защитен.

Докато пикочният мехур и по-горните етажи на пикочните пътища са стерилни, то влагалището лесно може да се превърне в един резервоар на потенциални „лоши бактерии“. Всяка промяна във влагалищната микрофлора представлява риск от нарушаване на баланса и населяването й с бактерии, които след това, поради близостта на влагалището и входа на уретрата, може да се настанят удобно и в пикочния мехур.

Но какво води до промяна във влагалищната микрофлора? Причините са много, като една от възможните такива може да бъде прекаленото и често използване на женски интимни душове и интимна козметика, които може да доведат до промяна в нормалното pH на влагалището.

Когато говорим за прекаляване с личната хигиена, става въпрос за козметични продукти, които при прекомерно използване могат да нарушат баланса на влагалищната микрофлора. Влагалищната микрофлора се защитава от т.нар. млечнокисели бактерии, които играят ролята на естествена бариера. Прекомерната употреба на продукти за интимна хигиена води до нарушаване на тази естествена бариера – измиват се „добрите бактерии“. Това на свой ред, създава благоприятна среда за колонизирането на „лоши бактерии“, които пък поради краткото разстояние, може лесно да достигнат пикочния мехур и да предизвикат цистит.

Ако все пак е наложително да използвате интимна хигиена, добре е да се ориентирате към продукти, които не съдържат допълнително парфюмни вещества.

Важно допълнение:

Не прекалявайте! Като всяко друго нещо, което е прекалено и прекалената хигиена крие своите рискове. Възможно е да нарушим баланса на микрофлората и да се „радваме“ на допълнителен дискомфорт впоследствие.

Не задържайте „лошото“ в себе си! Изпразването на пикочния мехур е важно за превенцията от цистит. Ако се „стискаме“ с часове, създаваме благоприятна среда за развитието на бактерии, тъй като лишаваме организма от полезното „отмиване“ на бактериите от урината при уриниране.

Използвайте силата на водата – приемайте достатъчно количество вода и течности като цяло, за да осигурите нормалната работа на бъбреците и да избегнете концентрирането на урината, което е друга сигурна предпоставка за цистит. Оптималното количество течности, които трябва да се приемат е между литър и половина и два литра на ден. Естествено, не визираме само водата като течност, можете да консумирате и билкови чайове, натурални сокове и други.

И накрая…

Справянето с цистита е комплексно – от спазването на правилно поведение с цел профилактика (т.е. предпазни мерки) до подходящо лечение. Като под профилактика обхващаме всички описани по-горе препоръки, за да се избегнат усложнения. Mного растителни екстракти като червена боровинка, бяла бреза, мечо грозде или бучу имат доказано благоприятно действие за профилактика и справяне с острия дискомфорт при цистит. Спазването на лична хигиена е важно за превенцията на цистит, но не прекалявайте и бъдете внимателни с интимната козметика, която подбирате, за да не нарушите баланса на урогениталната микрофлора.

Диета при цистит

Циститът се среща по-често при жените отколкото при мъжете (да, и мъжете страдат от цистит), поради някои анатомични особености – пикочният канал на дамите е много по-къс, което улеснява проникването на бактерии. Циститът основно се причинява от бактерии, като в повечето случаи се касае за бактерията E. coli. Въпреки това, цистит може да се развие и от прием на определени лекарства (най-вече на тези, които отслабват имунната ни система), по време на лъчелечение в тазовата област (радиацията убива раковите клетки, но уврежда и някои здрави клетки на лигавицата), при наличие на чуждо тяло (например катетър, при което по механичен път навлизат бактерии), като усложнение на диабет и други.

Бучу – помощникът при инфекции на пикочните пътища и бъбреците

Всяка втора жена страда от инфекция на пикочните пътища (най-често цистит) поне веднъж в живота си. Тогава честите посещения на тоалетната са най-малкият ни проблем. Какво представлява цистита и как да се отървем от него?! Кратка история за борбата между цистита и природата, която винаги предоставя добри възможности за справяне с инфекции и възпаления.

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Name

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.