Как да се справим с високото кръвно по време на празници? 

Amiko Active

За нормално кръвно налягане

21.98 лв.

Amiko Active

За нормално кръвно налягане
Продукт, разработен за нормализиране на кръвното налягане, липидния профил и подобряване функцията на сърдечно-съдовата система.

21.98 лв.

  • Как да се справим със стреса по празниците? 
  • Защо да излизаме сами веднъж дневно за кратка разходка?
  • Имаме ли нужда да намалим приема на алкохол тази година? 
  • Как да се храним, така че после да не ни се налага да сме на диета заради излишни килограми? 
  • Защо да разпределяме хапчетата или добавките си в преносими кутийки, за да не забравяме ежедневния им прием? 

Празниците предполагат промяна в ежедневието ни, което може да създаде трудности в регулирането на високото кръвно налягане. Не бива да забравяме, че всяка промяна в рутината води със себе си и определено количество стреси.  Грижата за високото кръвно не трябва да бъде неглижирана или спряна по време на празничния сезон, а напротив – препоръчително е да си обръщаме повече внимание. 

За изненада на повечето от нас, стресът по време на празниците не намалява. Липса на достатъчно време за подготовка, увеличаване на разходите, купуване на подаръци и събиране с близки хора, с които не сме се виждали отдавна, са само част от факторите, заради които стресът има постоянно присъствие в живота ни. Когато човек е стресиран, се отделят хормоните кортизол и адреналин в по-големи количества, които могат да доведат до ускорен пулс, свиване на кръвоносните съдове и по-високо кръвно налягане. 

За хората с високо кръвно налягане пътуването със самолет може да доведе до допълнителен стрес, тъй като се намалява количеството кислород в самолетните кабини, и е възможно рязката промяна на налягането в атмосферата при излитане и кацане да причини болки в ушите. Намалява се и циркулацията на кръв в организма поради намалената мобилност и движение за по-дълъг период от време, което е възможно да предизвика кръвосъсиреци. 

Пиенето на повече от три чаши алкохол в рамките на едно хранене повишава кръвното налягане в дългосрочен план. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе и до покачване на килограмите, тъй като алкохолът съдържа съдържа много калории. Има определени медикаменти, които не следва да се приемат с алкохол. Противопоказно е за хората с високо кръвно да приемат повече от една чаша на ден алкохол при жените и две чаши при мъжете. 

Наличието на високо кръвно налягане често се свързва с повишен холестерол и повишени нива на триглицериди в кръвта, което е пряко свързано с хранителните вещества, които приемаме. Прекаляването с храна, богата на трансмазнини, добавена рафинирана захар и голямо количество сол може да има негативни дълготрайни последствия върху здравето на сърдечната система.  

По време на празниците е възможно да забравим да приемаме предписаните ни от лекар медикаменти и добавки, които ни помагат да нормализираме кръвното си налягане. Лекарствата помагат на кръвоносните съдове да се разширяват и на организма да се освобождава от излишната вода, която може да се натрупа, ако не ги приемаме. Единственото разумно решение е да не спираме техния прием и да не го променяме без консултация с лекар, независимо от обстоятелствата, в които се намираме. 

За да намалите количеството стрес, планирайте предварително как ще прекарате празниците по дни. Планирането ще намали неизвестността и ще ви накара да бъдете по-спокойни. Отидете на кратка разходка сами и междувременно правете дихателни упражнения, като вдишвате бавно и броите до 4, като издишвате по същия начин бавно с броене. По този начин си осигурявате повече спокойствие, което намалява производството на хормоните на стрес. Облечете си топли дрехи, тъй като студът може да се превърне в допълнителен стресор за организма. Ако пазаруването ви създава напрежение, опитайте тази година да направите онлайн поръчки, за да си спестите дългите опашки. 

Ако имате планове да пътувате със самолет по време на празниците или отивате на място, недостъпно за навременна медицинска помощ, вземете със себе си апарат за кръвно налягане. Не приемайте алкохол преди самото пътуване и не забравяйте да вземете със себе си лекарствата, които приемате. Носете удобни и свободни дрехи, за да осигурите добра циркулация на кръвта, масажирайте прасците си и не се застоявайте на едно място твърде дълго. В случай, че се появи болка в ушите, пробвайте да пиете повече вода или да дъвчете дъвка. 

Приемът на алкохол в допустими и здравословни граници при високо кръвно е една чаша на ден за жени и две чаши за мъже. Една чаша може да бъде равна приблизително на малка бира, 150 мл. вино и 50 мл. твърд алкохол. За да успеете да регулирате консумацията, споделете на вашите близки за вашето ограничение и ги предупредете, че празниците не са извинение за вас да прекалявате. Заменете алкохола с безалкохолни напитки, които са с ниско съдържание на захар или в най-добрия случай вода. 

Най-важно е да внимавате с приема на храни с високо съдържание на сол, тъй като това затруднява тялото да се освобождава от излишната вода в организма. Най-лесният начин да си осигурите здравословно празнично меню, е да си го приготвите сами в домашни условия. Придържайте се към по-малки порции и непреработени и пресни храни като плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти. Лютата храна също може да помогне да намалите високо кръвно налягане.  

Включете в менюто си и добавката Amiko Active, която съдържа активни съставни с доказано действие за нормализиране на кръвното налягане. Екстрактите от суданска роза, японски черен чесън и глог, както и калият, витамините B1 и B6 и магнезият ще ви осигурят едно по-спокойно ежедневие. 

Лесно решение за всички, които приемат лекарства и добавки, е предварителното им разпределение в кутийки за всеки ден от седмицата. Навийте аларма на телефона си или си изтеглете приложение, което да ви подсеща кога да ги приемате. В случай, че пътувате и не сте сигурни, че количеството в багажа ви ще ви стигне, вземете и рецептата си от лекар, за да няма затруднения при закупуването им. Бъдете внимателни с приема на лекарства при простуда и грип и четете съставките им предварително.  

Не позволявайте на високото кръвно налягане да ви спре да се наслаждавате пълноценно на празниците! Създайте си навици, които да обичате и да не ви правят особено впечатление. Не забравяйте да се доверявате на начина, по който се чувствате, и при нужда да търсите навременна помощ. 

_________________________________________________________________________ 

  • Какво да правя, ако освен високо кръвно, имам и диабет? 

Навиците, които биха помогнали за нормализиране на кръвната захар биха се отразили благоприятно и на нормализиране на кръвното налягане. Контролирайте приема си на захар, сол и алкохолни напитки, намалете или спрете тютюнопушенето, движете се повече и правете тренировки поне 3 пъти в седмицата по 30 минути. Следете теглото си и го поддържайте в здравословни граници.  

  • Сериозно заболяване ли е хипертонията? 

Наличието на високо кръвно налягане е сериозно заболяване, което може да увеличи рисковете за развитие на други сърдечни проблеми, проблеми с бъбреците, мозъка и очите, ако не се лекува. Добрата новина е, че при спазване на здравословен начин на живот и прием на необходимите лекарства, хората могат да се справят с проблема. 

  • Какво трябва да избягвам ако имам високо кръвно налягане? Какво да не консумирам и как да тренирам? 

При наличие на хипертония, трябва да се избягва приемът на големи количества сол, алкохол, както и тютюнопушенето.. За да заздравите сърдечната система, правете кардио и аеробни тренировки като каране на колело, джогинг, танци, плуване, разходки. Най-важното в тренировките е постоянството, като се препоръчва средно по 30 минути на ден или 150 минути на седмица. 

__________________________________________________________________________ 

Източници: 

Как да се насладим на млечни продукти без подут корем и дискомфорт 

Д-р Божилова за промените в мозъчната дейност, които да очакваме с напредване на възрастта 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.