Как да надвием настинките тази зима? 

B-protekt

Високоефективен синбиотик за здрава чревна флора

22.98 лв.

B-protekt

Високоефективен синбиотик за здрава чревна флора
B-protekt е високо ефикасен синбиотик (пробиотик и пребиотик), който създава подходяща среда за развитието на полезни бактерии в червата и подкрепя чревния имунитет.

22.98 лв.

Stamatin

Защитава от вируси
Повишава имунитета

19.98 лв.

Stamatin

Защитава от вируси
Повишава имунитета
Stamatin има антивирусно действие, предпазва от развитието на инфекции и подсилва имунитета.

19.98 лв.

Простудните заболявания и грипът са по-разпространени през зимата поради комбинация от фактори. Спадът на температурите е ключов фактор, тъй като студеното време свива кръвоносните съдове, намалява притока на кръв, което потенциално може да отслаби имунните реакции на организма.  

Допълнително, намалената слънчева светлина през зимните месеци води до по-ниски нива на витамин D в организма, а той е от решаващо значение за имунната функция. Този недостиг може да застраши способността на организма да се бори с инфекциите. 

Освен това през зимата хората прекарват по-голямата част от времето си на закрито, често в непосредствена близост до други хора. Повишеното пребиваване на закрито улеснява предаването на вируси, особено в затворени пространства с по-слаба вентилация и на обществени места, където се ползват общи повърхности. Тези условия създават идеална среда за по-лесно разпространение на болести като обикновената настинка и грипа. 

Предвид тези предизвикателства зимният сезон изисква допълнителни мерки за укрепване на имунното здраве. Това включва поддържане на здравословна диета, богата на витамини и минерали, редовна физическа активност, достатъчно сън и добра хигиена. 

Укрепването на имунната система, особено през студените месеци, включва холистичен подход, насочен към начина на живот и хранителните навици: 

 • Балансирано хранене: Консумацията на разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини е от основно значение. Тези храни са богати на основни хранителни вещества като витамини С и Е, бета-каротин и цинк, които повишават способността на имунната система да се бори с инфекциите. Ярко оцветените плодове и зеленчуци, като горските плодове, портокалите и спанака, са с особено високо съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти, които поддържат имунното здраве. 
 • Редовни физически упражнения: Умерената физическа активност – около 150 минути на седмица, може да има множество ползи за имунната система. Активности като плуване, тичане, танци, разходки или йога подобряват кръвообращението, което позволява на имунните клетки да се придвижват по-ефективно из тялото. Освен това редовните тренировки могат да намалят риска от хронични заболявания и възпаления в организма, което допълнително укрепва имунната функция. 
 • Достатъчно сън: Сънят е наистина важен за поддържане на имунитета. По време на сън организмът освобождава цитокини – вид протеини, които помагат на имунната система да реагира срещу инфекции и възпаления. Липсата на сън може да намали производството на тези защитни цитокини, както и на антитела и клетки, които се борят с инфекциите. 
 • Управление на стреса: Хроничният стрес излага тялото на постоянен поток от хормони на стреса като кортизол, които потискат имунната система. Практики като медитация, йога, упражнения за дълбоко дишане и прекарване на време сред природата могат да помогнат за ефективно управление на стреса, като поддържат имунната система в най-добрата ѝ форма. 
 • Правилна хигиена: Добрите хигиенни практики са от съществено значение за предотвратяване на разпространението на вируси и други патогени. Редовното миене на ръцете, използването на дезинфектанти и поддържането на чиста среда значително намаляват вероятността от заразяване и разпространение на инфекции. 

Добрите навици не само укрепват имунната система, но и допринасят за цялостното благосъстояние, правейки организма по-устойчив на инфекции и заболявания. 

 • По-нисък риск от заболяване: Анализът от многобройни проучвания показва по-нисък процент простудни заболявания при тези, които приемат пробиотици, в сравнение с тези, които не ги използват. 
 • Облекчаване на симптомите на настинка: Доказано е, че пробиотиците съкращават продължителността на симптомите на настинка, което води до по-бързо възстановяване. 
 • Намалени простудни заболявания при уязвими пациенти: При лица, склонни към повтарящи се настинки, употребата на пробиотици значително намалява на последващите и повтарящите се инфекции. 
 • По-кратка продължителност на заболяванията: Установено е, че употребата на пробиотици намалява продължителността на настинката и грипа. 

За да подпомогнете допълнително имунната система и цялостното здраве, можете да добавите хранителни добавки към ежедневието си. Един продукт, който си струва да се спомене, е мощният синбиотик B-protekt. B-protekt e високо ефикасен синбиотик – комбинация от пробиотик и пребиотик, който съдържащ уникалната комбинация от 5 щама пробиотични бактерии и пребиотиците инулин и пектин, които създават подходяща среда за развитието на полезните бактерии в червата. B-protekt е обогатен с витамини в оптимални дози, имащи благоприятен ефект върху чревния имунитет, а всеки пробиотичен щам има уникален, конкретен и специфичен механизъм на действие в съответната част на гастро-интестиналния тракт. Това прави B-protekt отличен комбиниран продукт при различни чревни неразположения по време и след прием на антибиотици, при диария или запек, промяна в диетата, пътуване и стрес. Регулирането на процесите в гастро-интестиналния тракт допринася за по-силен имунитет и по-добро общо здраве. 

 • Прием на витамин С: Въпреки че неговият прием не е 100-процентова гаранция за предотвратяване на настинка и грип, витамин С със сигурност е част от поддръжката на един здрав организъм. Включете в диетата си цитрусови плодове, горски плодове, чушки и зеленолистни зеленчуци. 
 • Добри храни за укрепване на имунитета: Храните, богати на витамин D (мазна риба, яйца), цинк (ядки, семена, бобови растения) и антиоксиданти (горски плодове, зелен чай), могат да бъдат много полезни за имунитета. Храни, богати на така полезните пробиотици, са кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи или комбуча, които ще подпомогнат и здравето на червата. 

В заключение пробиотиците представляват значителен и положителен фактор за поддържане на здравето ни по време на зимния сезон или когато здравето на червата ни е компроментирано. Те играят ключова роля в подкрепата на имунната система, а редовната консумация на пробиотици може да намали риска от различни зимни заболявания, включително респираторни инфекции. Подчертана роля в доброто здраве играят добрите навици и правилните избори. Включването на хранителни добавки е лесен начин да превърнем добрите избори в нови навици за силен имунитет всеки ден.  

Умора и депресия – какво се опитва да ни каже тялото? 

Доказани методи да подобрим зрението си с д-р Апостолова 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.