За какво да внимаваме през зимата, ако имаме хашимото 

Зимата може да представлява предизвикателство за хората с болестта на Хашимото – автоимунно състояние, при което имунната система погрешно атакува щитовидната жлеза. Тази малка жлеза, която се намира в областта на шията, играе ключова роля за редица телесни функции, особено що се отнася до регулирането на метаболизма и телесната температура.  

При Хашимото основният проблем през зимата е нарушената способност на щитовидната жлеза да регулира телесната температура. С понижаването на температурите навън организмът изисква от щитовидната жлеза да работи по-усилено, за да произвежда топлина, което допълнително натоварва и без това отслабената щитовидна жлеза, типична за Хашимото. Това натоварване може да засили симптомите на хипотиреоидизъм, като например типичната повишена чувствителност към студ, проявяваща се като изстинали крайници, дори в топла среда. 

Въпреки изброените предимства студовата терапия като метод за лечение на Хашимото все още не е широко разпространена и има нужда от повече изследвания. Освен това тя може да представлява риск за някои пациенти: 

 • Повишен глад и потискане на мускулния растеж: Ако не се съчетае правилно с упражнения, тя може да повиши глада и потенциално да потисне мускулния растеж. 
 • Риск от хипотермия: Винаги съществува риск от хипотермия при продължително излагане на много ниски температури. 
 • Други противопоказания: Хората със заболявания като астма, кожни проблеми или вече съществуващи сърдечни заболявания трябва да избягват студовата терапия. 

Затова винаги е за предпочитане да се консултирате със специалист, преди да опитате нова стратегия за управление на състоянието си. 

Намаленото излагане на слънчева светлина през зимата може да доведе до недостиг на витамин D, който така и така е често срещан при пациентите с Хашимото. Богатите на витамин D храни, като гъби, риба, масло от черен дроб на треска или яйца, са подходящи за набавяне на въпросния микроелемент.  

Хидратацията през зимата помага в борбата със сухата кожа, улеснява преноса на хранителни вещества, подпомага храносмилането и намалява възпалението в организма. Горещите билкови чайове могат да бъдат приятна алтернатива на студената вода. Стремете се да пиете минимум 2 литра вода или чай на ден.  

Адекватният сън е необходим за справянето със симптомите на болестта на Хашимото. Сънят играе решаваща роля за редица функции на организма, включително хормоналния баланс, имунната функция и нивата на стрес. При болестта на Хашимото, при която щитовидната жлеза вече е компрометирана, осигуряването на достатъчно качествен сън става още по-важно. 

 • Сън и регулиране на хормоните: Сънят подпомага регулирането на хормоните, включително хормоните на щитовидната жлеза. Нарушеният или недостатъчен сън може да изостри проблемите с щитовидната жлеза.  
 • Подкрепа на имунната система: По време на сън организмът регенерира тъканите, включително имунните клетки. Добрият сън подобрява имунната функция, което е от решаващо значение за хората с автоимунни нарушения като Хашимото. 
 • Намаляване на стреса: Липсата на сън повишава нивата на стрес, което от своя страна може да влоши автоимунните реакции. Добре отпочиналият организъм е по-добре подготвен да се справя със стреса.  

За да подобрите качеството на съня си: 

 • Установете редовен график на съня – опитайте да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден. 
 • Създайте спокойна среда за спане, свободна от електронни устройства. 
 • Практикувайте релаксиращи дейности преди лягане, като четене, слушане на спокойна музика или топла вана. 
 • Ограничете кофеина и тежките храни близо до времето за сън. 
 • Практикувайте техники за релаксация, като дълбоко дишане, медитация или йога. 

Пазарът предлага различни хранителни добавки за хора с проблеми с щитовидната жлеза. Един подходящ вариант е продуктът Sarita, който съдържа цинк, селен (чудесен за трансформирането на хормона на щитовидната жлеза Т4 в активната му форма Т3) и витамин D3, както и ашваганда. Древната билка, широко използвана в аюрведичната медицина, е мощен антиоксидант, който подкрепя функцията на щитовидната жлеза, като спомага за регулирането на производството на тиреоидни хормони. Екстрактът от ашваганда предлага и когнитивни ползи, като подобрява паметта и мозъчната функция, а допълнително намалява и стреса и тревожността, които често се срещат при хора с проблеми с щитовидната жлеза. 

В заключение, хората с Хашимото трябва да си обръщат повече внимание през зимата. Правилното хранене и хидратация, управлението на стреса и съня, алтернативни методи биха били полезни за поддържане на здравето през студените месеци. Грижата за себе си може да бъде лесно превърната в ежедневен навик със Sarita и да донесе допълнителни ползи като облекчение на симптомите, обострени от студа. 

Как да се насладим на млечни продукти без подут корем и дискомфорт 

Д-р Божилова за промените в мозъчната дейност, които да очакваме с напредване на възрастта 

Коментарите ви са винаги добре дошли

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван – не е необходима дори регистрация. Просто попълнете формуляра по-долу и pellentesque dignissim condimentum lacinia. Integer at faucibus ex, sed luctus nisi. Vestibulum eros nisi, tincidunt vitae interdum sit amet, elementum eget tellus.

Абонирайте се за специалните ни предложения

Ако желаете да получавате известия за специалните ни предложения, моля въведете електронната си поща.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.